Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Gezonde groei in echte melkveestreek

Veehouders roeren zich al een tijdje in het zuidwesten van de Achterhoek. Er worden veel nieuwe stallen gezet. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • Een typerend plaatje voor het zuidwesten van de Achterhoek: een echte melkveeregio. In deze streek, die grofweg de gemeentes Oude IJsselstreek en Montferland beslaat, gebeurt veel. Veehouders zetten veel nieuwe stallen in een toch relatief klein gebied. Zo werden er in beide gemeentes in 2012, 2013 en 2014 liefst 54 omgevingsvergunningen (bouw- en milieuvergunning) afgegeven. Boerderij dook op een regenachtige dag het gebied in en ging onder meer bij drie melkveehouders langs.

  Een typerend plaatje voor het zuidwesten van de Achterhoek: een echte melkveeregio. In deze streek, die grofweg de gemeentes Oude IJsselstreek en Montferland beslaat, gebeurt veel. Veehouders zetten veel nieuwe stallen in een toch relatief klein gebied. Zo werden er in beide gemeentes in 2012, 2013 en 2014 liefst 54 omgevingsvergunningen (bouw- en milieuvergunning) afgegeven. Boerderij dook op een regenachtige dag het gebied in en ging onder meer bij drie melkveehouders langs.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gerard (46) en Dianne (45) Hettelaar vormen samen met vader Gerrit (79) en zoons Thijs (17) en Bart (13) een echt familiebedrijf. Ze hebben in Megchelen een melkveebedrijf met 127 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 900.000 kg quotum en 56 hectare land. In de afgelopen zeven jaar bouwde Hettelaar drie keer nieuw. De laatste keer in 2013. Er is nu capaciteit voor 150 melkkoeien.

  Gerard (46) en Dianne (45) Hettelaar vormen samen met vader Gerrit (79) en zoons Thijs (17) en Bart (13) een echt familiebedrijf. Ze hebben in Megchelen een melkveebedrijf met 127 melkkoeien, 80 stuks jongvee, 900.000 kg quotum en 56 hectare land. In de afgelopen zeven jaar bouwde Hettelaar drie keer nieuw. De laatste keer in 2013. Er is nu capaciteit voor 150 melkkoeien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het bedrijf van Hettelaar. Alle stallen zijn gekoppeld, de nieuwste bevindt zich achteraan. Het is een typerend beeld voor deze streek. Er is volop nieuwbouw, maar die vindt bijna zonder uitzondering op de bestaande locatie plaats.

  Een overzicht van het bedrijf van Hettelaar. Alle stallen zijn gekoppeld, de nieuwste bevindt zich achteraan. Het is een typerend beeld voor deze streek. Er is volop nieuwbouw, maar die vindt bijna zonder uitzondering op de bestaande locatie plaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien dat de verschillende stallen op het bedrijf gekoppeld zijn. Dat geldt ook voor de meest recente nieuwbouw. Hettelaar noemt dit zelf een sobere, degelijke stal. Geen tierelantijntjes. Er zit ook weinig automatisering in. Dat was ook niet nodig, omdat de Hettelaar veel eigen arbeid in huis heeft.

  Hier is goed te zien dat de verschillende stallen op het bedrijf gekoppeld zijn. Dat geldt ook voor de meest recente nieuwbouw. Hettelaar noemt dit zelf een sobere, degelijke stal. Geen tierelantijntjes. Er zit ook weinig automatisering in. Dat was ook niet nodig, omdat de Hettelaar veel eigen arbeid in huis heeft.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hettelaar is gedreven om te groeien, maar doet dit wel met beleid. Hij doet kortom niet alles tegelijk. De volgende stap is een 2x15 60 gradenmelkstal. Die moet deze verouderde en tijdrovende 2x6 volgend jaar gaan vervangen.

  Hettelaar is gedreven om te groeien, maar doet dit wel met beleid. Hij doet kortom niet alles tegelijk. De volgende stap is een 2x15 60 gradenmelkstal. Die moet deze verouderde en tijdrovende 2x6 volgend jaar gaan vervangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Niet ver van het bedrijf van Hettelaar, vlakbij de Duitse grens, bevindt zich een natuurgebied. Toch is dit geen beperkende factor om te kunnen groeien, merkt de veehouder. Datzelfde geldt voor de burgers (veel draagvlak), en de gemeente Oude IJsselstreek (vergunningen worden in deze gemeente relatief snel afgegeven). In Montferland is dat overigens niet anders.

  Niet ver van het bedrijf van Hettelaar, vlakbij de Duitse grens, bevindt zich een natuurgebied. Toch is dit geen beperkende factor om te kunnen groeien, merkt de veehouder. Datzelfde geldt voor de burgers (veel draagvlak), en de gemeente Oude IJsselstreek (vergunningen worden in deze gemeente relatief snel afgegeven). In Montferland is dat overigens niet anders.

  Foto: Ronald Hissink
 • Krap 300 meter achter het bedrijf van Hettelaar bevindt zich een bijzonder gebouw: 'De Moezeköttel'. Dit is de kleinste overgebleven noodwoning uit 1946. In deze kleine woning woonde na de Tweede Wereldoorlog tijdens de wederopbouw gedurende 13 jaar een gezin met drie kinderen. De Moezeköttel werd gerestaureerd door de familie Hettelaar, het Comité Leefbaarheid Megchelen en de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen. Let ook op het tweede gebouw: een ontvangstruimte voor bezoekers.

  Krap 300 meter achter het bedrijf van Hettelaar bevindt zich een bijzonder gebouw: 'De Moezeköttel'. Dit is de kleinste overgebleven noodwoning uit 1946. In deze kleine woning woonde na de Tweede Wereldoorlog tijdens de wederopbouw gedurende 13 jaar een gezin met drie kinderen. De Moezeköttel werd gerestaureerd door de familie Hettelaar, het Comité Leefbaarheid Megchelen en de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen. Let ook op het tweede gebouw: een ontvangstruimte voor bezoekers.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 'Moezeköttel' van binnen. Een fraai plaatje van de woonkamer.

  De 'Moezeköttel' van binnen. Een fraai plaatje van de woonkamer.

  Foto: Ronald Hissink
 • En de slaapkamer. De 'Moezeköttel' gaat ook deel uitmaken van een grensoverschrijdend onderwijsproject. Schoolklassen leren zo de geschiedenis kennen van Megchelen en haar bewoners tijdens en na de oorlog. Daarnaast is de noodwoning onderdeel van twee fiets- en twee wandelroutes in het gebied. Voor meer informatie:

https://www.facebook.com/pages/Restauratie-De-Moezek%C3%B6ttel/206553139501406?fref=ts

  En de slaapkamer. De 'Moezeköttel' gaat ook deel uitmaken van een grensoverschrijdend onderwijsproject. Schoolklassen leren zo de geschiedenis kennen van Megchelen en haar bewoners tijdens en na de oorlog. Daarnaast is de noodwoning onderdeel van twee fiets- en twee wandelroutes in het gebied. Voor meer informatie: https://www.facebook.com/pages/Restauratie-De-Moezek%C3%B6ttel/206553139501406?fref=ts

  Foto: Ronald Hissink
 • Op weg naar het tweede adres. Onderweg nog een mooi plaatje van één van de kerken in Gendringen.

  Op weg naar het tweede adres. Onderweg nog een mooi plaatje van één van de kerken in Gendringen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Leona (50) en Paul (45) Smits uit Etten hebben een apart verhaal. Zij hielden tot oktober 2014 nog 150 vleesstieren. Maar Smits, die ook veehandelaar is, gooit het over een andere boeg. Hij stapt per 1 april over op melkvee. De eerste reden laat zich raden: het quotum verdwijnt in 2015. De tweede is dat hij meer toekomst in de melkvee- dan in de intensieve sector ziet. En dus oriënteert hij zich nu nadrukkelijk op de aankoop van melkvee.

  Leona (50) en Paul (45) Smits uit Etten hebben een apart verhaal. Zij hielden tot oktober 2014 nog 150 vleesstieren. Maar Smits, die ook veehandelaar is, gooit het over een andere boeg. Hij stapt per 1 april over op melkvee. De eerste reden laat zich raden: het quotum verdwijnt in 2015. De tweede is dat hij meer toekomst in de melkvee- dan in de intensieve sector ziet. En dus oriënteert hij zich nu nadrukkelijk op de aankoop van melkvee.

  Foto: Ronald Hissink
 • Smits heeft alvast een goed vertrekpunt: 55 hectare land, waarvan het grootste deel huiskavel is. De grond in deze streek is bovendien zeer beste kleigrond.

  Smits heeft alvast een goed vertrekpunt: 55 hectare land, waarvan het grootste deel huiskavel is. De grond in deze streek is bovendien zeer beste kleigrond.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het bedrijf van Smits. Het rechterdeel is de oude vleesveestal, die wordt nu voor melkvee ingericht. Het linkerdeel is compleet nieuw en moet begin 2015 klaar zijn. Smits investeerde extra in het aangezicht van de stal. Ook hier geldt weer: oud en nieuw zijn aan elkaar gekoppeld.

  Dit is het bedrijf van Smits. Het rechterdeel is de oude vleesveestal, die wordt nu voor melkvee ingericht. Het linkerdeel is compleet nieuw en moet begin 2015 klaar zijn. Smits investeerde extra in het aangezicht van de stal. Ook hier geldt weer: oud en nieuw zijn aan elkaar gekoppeld.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in het nieuwe gedeelte van de ligboxenstal. Hier zijn 111 ligplaatsen voor melkkoeien. In het oude vleesveedeel links komt over de hele lengte van de stal nog een ruim strohok.

  Een overzicht in het nieuwe gedeelte van de ligboxenstal. Hier zijn 111 ligplaatsen voor melkkoeien. In het oude vleesveedeel links komt over de hele lengte van de stal nog een ruim strohok.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bouw is nog niet afgerond. Hier komt straks een 2x10 60 gradenmelkstal. Smits koos hiervoor, omdat hij het een goede, betaalbare en ergonomische melkstal vindt. Omdat hijzelf in de handel actief blijft, gaat hij met verschillende melkers werken.

  De bouw is nog niet afgerond. Hier komt straks een 2x10 60 gradenmelkstal. Smits koos hiervoor, omdat hij het een goede, betaalbare en ergonomische melkstal vindt. Omdat hijzelf in de handel actief blijft, gaat hij met verschillende melkers werken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Smits deed geen overdreven investeringen in de stal. Deze Groene Vlag-vloer is één van de weinige uitzonderingen. Deze vloer heeft een berekende uitstoot van 7,6 kilo (beweiden) en kostte €40.000.

  Smits deed geen overdreven investeringen in de stal. Deze Groene Vlag-vloer is één van de weinige uitzonderingen. Deze vloer heeft een berekende uitstoot van 7,6 kilo (beweiden) en kostte €40.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het oude vleesveedeel. Dit wordt straks één groot strohok van 450 m². Zodoende is er straks plek voor 170 melkkoeien in de stal. Ondertussen is Smits druk op zoek naar geschikte veestapels om zijn stal in april mee vol te zetten. Dan begint hij voor het eerst als melkveehouder. "Een mooie uitdaging. Maar eerst maar eens beginnen en goede kwaliteit melk leveren. Als dat lukt, kijken we verder."

  Dit is het oude vleesveedeel. Dit wordt straks één groot strohok van 450 m². Zodoende is er straks plek voor 170 melkkoeien in de stal. Ondertussen is Smits druk op zoek naar geschikte veestapels om zijn stal in april mee vol te zetten. Dan begint hij voor het eerst als melkveehouder. "Een mooie uitdaging. Maar eerst maar eens beginnen en goede kwaliteit melk leveren. Als dat lukt, kijken we verder."

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog een mooi plaatje in de buurt van Etten. Op weg naar het derde adres.

  Nog een mooi plaatje in de buurt van Etten. Op weg naar het derde adres.

  Foto: Ronald Hissink
 • Gijs Duenk (29) heeft samen met zijn ouders in Vethuizen een melkveebedrijf met 175 melkkoeien, 1,5 miljoen kilo quotum en 80 hectare land (waarvan 45 hectare huiskavel). Het jongvee staat op een tweede locatie. Ook hier zijn alle stallen weer gekoppeld. De achterste stal is in 2013 gebouwd.

  Gijs Duenk (29) heeft samen met zijn ouders in Vethuizen een melkveebedrijf met 175 melkkoeien, 1,5 miljoen kilo quotum en 80 hectare land (waarvan 45 hectare huiskavel). Het jongvee staat op een tweede locatie. Ook hier zijn alle stallen weer gekoppeld. De achterste stal is in 2013 gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van die stal uit 2013. Het is een fraaie, ruime, lichte en luxe uitgevoerde stal, gebouwd op de toekomst. In de stal ligt een emissiearme Groene Vlag-vloer. Daarnaast is het dak geïsoleerd en zijn er automatische ventilatiegordijnen. Elke koe heeft bovendien veel ruimte (5,5 m² per dier) en een eigen vreetplaats.

  Een overzicht van die stal uit 2013. Het is een fraaie, ruime, lichte en luxe uitgevoerde stal, gebouwd op de toekomst. In de stal ligt een emissiearme Groene Vlag-vloer. Daarnaast is het dak geïsoleerd en zijn er automatische ventilatiegordijnen. Elke koe heeft bovendien veel ruimte (5,5 m² per dier) en een eigen vreetplaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ondanks die investeringen wil ook Duenk, net als zijn collega's, met beleid groeien. Zo werd de twaalf jaar oude 2x10-melkstal niet direct vervangen. Die voldoet nog en bovendien is het qua arbeid goed rond te zetten. Linksachter is te zien dat de stal doorloopt in de oudere stallen.

  Ondanks die investeringen wil ook Duenk, net als zijn collega's, met beleid groeien. Zo werd de twaalf jaar oude 2x10-melkstal niet direct vervangen. Die voldoet nog en bovendien is het qua arbeid goed rond te zetten. Linksachter is te zien dat de stal doorloopt in de oudere stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De eerste stal achter de nieuwste. Hier is een ruim strohok ingericht.

  De eerste stal achter de nieuwste. Hier is een ruim strohok ingericht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Over de gehele lengte van de gekoppelde stallen is een looppad. Die eindigt hier in het oudste gedeelte. Hier staan de jongste dieren. Deze stal is dan misschien 30 jaar oud, maar voldoet nog prima. Het is de streek in een notendop: volop groei en nieuwbouw, maar niet zomaar iets bestaands weggooien. 

Lees de uitgebreide streekreportage in Boerderij nr. 15 van 6 januari.

  Over de gehele lengte van de gekoppelde stallen is een looppad. Die eindigt hier in het oudste gedeelte. Hier staan de jongste dieren. Deze stal is dan misschien 30 jaar oud, maar voldoet nog prima. Het is de streek in een notendop: volop groei en nieuwbouw, maar niet zomaar iets bestaands weggooien. Lees de uitgebreide streekreportage in Boerderij nr. 15 van 6 januari.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • flyinghollander

  5,5 m² per dier foutje?

 • Jkieft

  Ik ken een jongvee opfokker met minder dan 5,5 m² per dier anders

 • flyinghollander

  Jkieft jongvee is geen koe, zal wel een foutje zijn van de journalist.

 • koestal

  Nu met een lagere melkprijs zijn de boeren weer wat minder optimistisch,ook de NB vergunningen maken het de boeren lastig om te bouwen en uitbreiden

Of registreer je om te kunnen reageren.