Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Veel systemen oude stal ook in nieuwe

Maatschap Pasman-Aalpol zette een fraaie stal waar al het vee onder één dak staat. Onder meer met emissiearme vloer, stroverdeler en Weelink-voerhekken. 12 september is er open dag.

Foto

 • Henk Aalpol (47) en Joke Pasman (52) zitten met Bernard Pasman (71) in Usselo (Enschede, Ov.) in maatschap. Ze hebben twee zoons, Joost (16) en Harm (14). De maatschap heeft 90 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 663.000 kg quotum en 50 hectare land (waarvan 33 hectare in eigendom). Begin dit jaar werd een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien en 50 stuks jongvee gebouwd. Inclusief gescheiden afdeling voor dieren jonger dan 10 maanden. Opvallend: veel oude stalsystemen keren in de nieuwe stal terug.

  Henk Aalpol (47) en Joke Pasman (52) zitten met Bernard Pasman (71) in Usselo (Enschede, Ov.) in maatschap. Ze hebben twee zoons, Joost (16) en Harm (14). De maatschap heeft 90 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 663.000 kg quotum en 50 hectare land (waarvan 33 hectare in eigendom). Begin dit jaar werd een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien en 50 stuks jongvee gebouwd. Inclusief gescheiden afdeling voor dieren jonger dan 10 maanden. Opvallend: veel oude stalsystemen keren in de nieuwe stal terug.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het bedrijf van Pasman-Aalpol is verplaatst vanwege de aanstaande aanleg van de nieuwe N18, de verbindingsweg tussen Enschede en de Achterhoek. Rijkswaterstaat kocht het oude bedrijf en 8 hectare land op. Ondertussen vond de maatschap 800 verderop een nieuwe plek waar een compleet nieuw bedrijf verrees. Let ook op de zonnepanelen. De jaarlijkse productie is 52.000 kilowatt. Daar kan het hele bedrijf op draaien, behalve waarschijnlijk de mestscheider.

  Het bedrijf van Pasman-Aalpol is verplaatst vanwege de aanstaande aanleg van de nieuwe N18, de verbindingsweg tussen Enschede en de Achterhoek. Rijkswaterstaat kocht het oude bedrijf en 8 hectare land op. Ondertussen vond de maatschap 800 verderop een nieuwe plek waar een compleet nieuw bedrijf verrees. Let ook op de zonnepanelen. De jaarlijkse productie is 52.000 kilowatt. Daar kan het hele bedrijf op draaien, behalve waarschijnlijk de mestscheider.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €8.700 per koeplaats (inclusief jongvee). De stalindeling is bijzonder en is zo efficiënt mogelijk ingericht. Voorin de stal (en hier buiten beeld) bevinden zich de melktank, de machinekamer, het kantoor, de melkstal, de separatiebox, de separatieruimte en het strohok. Rechts daarvan een afgesloten ruimte voor de jongste dieren. Daarachter staan de droge koeien en het afkalfhok. Vanaf de achterkant kunnen twee korte voergangen bereikt worden (voor melkkoeien en jongvee). Achterin, hoog in de nok, hangen ook nog een mestscheider en stroverdeler.

  Een fraai overzicht. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €8.700 per koeplaats (inclusief jongvee). De stalindeling is bijzonder en is zo efficiënt mogelijk ingericht. Voorin de stal (en hier buiten beeld) bevinden zich de melktank, de machinekamer, het kantoor, de melkstal, de separatiebox, de separatieruimte en het strohok. Rechts daarvan een afgesloten ruimte voor de jongste dieren. Daarachter staan de droge koeien en het afkalfhok. Vanaf de achterkant kunnen twee korte voergangen bereikt worden (voor melkkoeien en jongvee). Achterin, hoog in de nok, hangen ook nog een mestscheider en stroverdeler.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een ander overzicht in de stal. Hier is goed te zien dat er geen lange voergang door de stal loopt. Ook de rail van de stroverdeler en het diepstrooisel in de boxen zijn duidelijk te zien. Arbeidsgemak en dierenwelzijn in één beeld gevangen.

  Een ander overzicht in de stal. Hier is goed te zien dat er geen lange voergang door de stal loopt. Ook de rail van de stroverdeler en het diepstrooisel in de boxen zijn duidelijk te zien. Arbeidsgemak en dierenwelzijn in één beeld gevangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de emissiearme vloer: de W5-vloer van HCI. Dit principe gebruikte Henk Aalpol ook in de oude (Groenlabel)stal. Hij was er toen al van gecharmeerd. De W5-vloer is een blokjesvloer met gootjes en een afschot naar een goot in het midden waar de urine in valt. Een mestschuif haalt de mest vervolgens weg. Opvallend is dat de hellingsgraad hier groter is dan bij een reguliere W5-vloer, namelijk 3 procent. Zo blijft de vloer beter droog en is de uitstoot nog lager, stelt Aalpol.

  Dit is de emissiearme vloer: de W5-vloer van HCI. Dit principe gebruikte Henk Aalpol ook in de oude (Groenlabel)stal. Hij was er toen al van gecharmeerd. De W5-vloer is een blokjesvloer met gootjes en een afschot naar een goot in het midden waar de urine in valt. Een mestschuif haalt de mest vervolgens weg. Opvallend is dat de hellingsgraad hier groter is dan bij een reguliere W5-vloer, namelijk 3 procent. Zo blijft de vloer beter droog en is de uitstoot nog lager, stelt Aalpol.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van de W5-vloer. Aalpol past weidegang toe en dat betekent een berekende ammoniakuitstoot van 6,7 kilo per dier. De kosten van de vloer waren €70 per m².

  Een detail van de W5-vloer. Aalpol past weidegang toe en dat betekent een berekende ammoniakuitstoot van 6,7 kilo per dier. De kosten van de vloer waren €70 per m².

  Foto: Ronald Hissink
 • Links en rechts van de melkstal lopen de koeien terug over dezelfde W5-vloer. De mestschuif komt hier ook gewoon langs. Hier is de grotere hellingsgraad van het afschot duidelijk te zien.

  Links en rechts van de melkstal lopen de koeien terug over dezelfde W5-vloer. De mestschuif komt hier ook gewoon langs. Hier is de grotere hellingsgraad van het afschot duidelijk te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Al het vee van de maatschap staat in dezelfde stal. Maar de afdeling voor de dieren tot 10 maanden oud is netjes gescheiden. Er loopt wel een rail. De stroverdeler kan hier gewoon komen.

  Al het vee van de maatschap staat in dezelfde stal. Maar de afdeling voor de dieren tot 10 maanden oud is netjes gescheiden. Er loopt wel een rail. De stroverdeler kan hier gewoon komen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is volledig putloos, ook in het gescheiden kalvergedeelte achter deze doorgang voor de mestschuif. Daar moet de mest dus op dezelfde mestgang belanden. Het kalvergedeelte - met roosters - is daarom iets hoger dan de rest van de stal. Het is niet de enige creatieve oplossing in de stal.

  De stal is volledig putloos, ook in het gescheiden kalvergedeelte achter deze doorgang voor de mestschuif. Daar moet de mest dus op dezelfde mestgang belanden. Het kalvergedeelte - met roosters - is daarom iets hoger dan de rest van de stal. Het is niet de enige creatieve oplossing in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het deel waar de droge koeien lopen, ligt weer iets lager dan de voergang ernaast. Het voordeel daarvan is dat de dieren een betere 'vreetpositie' hebben. Een mooie bijkomstigheid.

  Het deel waar de droge koeien lopen, ligt weer iets lager dan de voergang ernaast. Het voordeel daarvan is dat de dieren een betere 'vreetpositie' hebben. Een mooie bijkomstigheid.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het afkalfhok is hetzelfde laken een pak als het kalvergedeelte. Ook hier moest een creatieve oplossing bedacht worden. De mestschuif loopt onder het hok door.

  Het afkalfhok is hetzelfde laken een pak als het kalvergedeelte. Ook hier moest een creatieve oplossing bedacht worden. De mestschuif loopt onder het hok door.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Vervolgens wordt de dikke fractie via deze route in een aparte put opgeslagen. Daarna gaat het met behulp van een wormpomp terug de stal in, naar een mestscheider. De urine en het spoelwater gaan naar het mestbassin.

  De mestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Vervolgens wordt de dikke fractie via deze route in een aparte put opgeslagen. Daarna gaat het met behulp van een wormpomp terug de stal in, naar een mestscheider. De urine en het spoelwater gaan naar het mestbassin.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestscheider is efficiënt weggewerkt en zit bijna tegen de nok van de stal aan. Onder de scheider hangt een stroverdeler, ook al een systeem uit de oude stal. Het was een stroverdeler. Nu is het een stro- én diepstrooiselverdeler. Aalpol deed een paar aanpassingen zodat dit ook mogelijk werd.

  De mestscheider is efficiënt weggewerkt en zit bijna tegen de nok van de stal aan. Onder de scheider hangt een stroverdeler, ook al een systeem uit de oude stal. Het was een stroverdeler. Nu is het een stro- én diepstrooiselverdeler. Aalpol deed een paar aanpassingen zodat dit ook mogelijk werd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stroverdeler begint aan zijn ronde en strooit het diepstrooisel in de boxen. Aalpol is blij met het systeem. Met weinig voergang is het ideaal en het geeft veel arbeidsgemak. Bovendien geeft diepstrooisel veel dierenwelzijn. De koeien blijven mooi schoon en de uiergezondheid is zelfs verbeterd.

  De stroverdeler begint aan zijn ronde en strooit het diepstrooisel in de boxen. Aalpol is blij met het systeem. Met weinig voergang is het ideaal en het geeft veel arbeidsgemak. Bovendien geeft diepstrooisel veel dierenwelzijn. De koeien blijven mooi schoon en de uiergezondheid is zelfs verbeterd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aalpol melkt in een tweedehands 2x12-rapid exitmelkstal van GEA. Een buitenkansje waar hij toevallig tegenaan liep. De melktijd is 1 uur en is qua arbeid goed rond te zetten (twee melkers op het bedrijf). Het is ook een grote vooruitgang ten opzichte van de oude situatie, een 2x4-visgraat. Om het melkproces te optimaliseren, moet nog wel een automatisch opdrijfhek gemonteerd worden.

  Aalpol melkt in een tweedehands 2x12-rapid exitmelkstal van GEA. Een buitenkansje waar hij toevallig tegenaan liep. De melktijd is 1 uur en is qua arbeid goed rond te zetten (twee melkers op het bedrijf). Het is ook een grote vooruitgang ten opzichte van de oude situatie, een 2x4-visgraat. Om het melkproces te optimaliseren, moet nog wel een automatisch opdrijfhek gemonteerd worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na het melken lopen de koeien door deze selectiepoort. Die dirigeert de koeien naar een strohok, een separatieruimte of terug de stal in.

  Na het melken lopen de koeien door deze selectiepoort. Die dirigeert de koeien naar een strohok, een separatieruimte of terug de stal in.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het strohok voor de ziekenboeg. Dit hok is 45 m² groot.

  Een overzicht van het strohok voor de ziekenboeg. Dit hok is 45 m² groot.

  Foto: Ronald Hissink
 • Direct achter het strohok (hier voor) is een separatieruimte. Daartegenaan hangt een extra koeborstel. In het midden van de stal hangen nog twee borstels.

  Direct achter het strohok (hier voor) is een separatieruimte. Daartegenaan hangt een extra koeborstel. In het midden van de stal hangen nog twee borstels.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal zijn meerdere doorsteken zoals hier, tussen het Weelink-voerhek en de deur.

  In de stal zijn meerdere doorsteken zoals hier, tussen het Weelink-voerhek en de deur.

  Foto: Ronald Hissink
 • Midden in de stal staan vier krachtvoerboxen bij elkaar.

  Midden in de stal staan vier krachtvoerboxen bij elkaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een ander systeem dat Aalpol kopieerde van de oude stal: het Weelink-voerhek. Hij nam er één mee uit de oude stal en paste die aan. Daarnaast kocht hij een tweede voerhek. Dat kostte samen €53.000. Maar hij bespaarde meer: ruim €60.000 door kortere voergangen.

  Een ander systeem dat Aalpol kopieerde van de oude stal: het Weelink-voerhek. Hij nam er één mee uit de oude stal en paste die aan. Daarnaast kocht hij een tweede voerhek. Dat kostte samen €53.000. Maar hij bespaarde meer: ruim €60.000 door kortere voergangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat in de nok van de stal is 3 meter breed. Let ook op de grote ventilator. Ideaal voor hete zomerdagen.

  De lichtstraat in de nok van de stal is 3 meter breed. Let ook op de grote ventilator. Ideaal voor hete zomerdagen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem.

  De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aalpol koos voor inductielampen. Die geven een betere lichtspreiding, de lichtkleur is mooier en ze hebben een langere levensduur dan led-verlichting, stelt hij.

  Aalpol koos voor inductielampen. Die geven een betere lichtspreiding, de lichtkleur is mooier en ze hebben een langere levensduur dan led-verlichting, stelt hij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melktank heeft een capaciteit van 12.000 liter. Achter de tank zijn nog net de omvormers voor de zonnepanelen te zien. Achter deze ruimte staan ook nog een voorkoeler en een warmtewisselaar. De eerste koelt de melk naar 15 graden, de tweede verwarmt het water tot 50 graden. Het bedrijf kreeg overigens subsidie binnen het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Maatschap Pasman-Aalpol houdt 12 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Haaksbergerstraat 1006 in Enschede.

  De melktank heeft een capaciteit van 12.000 liter. Achter de tank zijn nog net de omvormers voor de zonnepanelen te zien. Achter deze ruimte staan ook nog een voorkoeler en een warmtewisselaar. De eerste koelt de melk naar 15 graden, de tweede verwarmt het water tot 50 graden. Het bedrijf kreeg overigens subsidie binnen het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Maatschap Pasman-Aalpol houdt 12 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag aan de Haaksbergerstraat 1006 in Enschede.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Bespaard 60.000 euro met weeling, maar hoeveel melk minder door minder vreetplekken?

 • boerke brabant

  tweedehands melkstal, geen mestopslag, weinig voergang, en dan toch 8700 per plaats ?

 • jaap69

  mooie stal, alleen die kalverboxen staan daar erg ongelukkig.
  geen roosters onder de hokjes en direct voor een grote open deur

Of registreer je om te kunnen reageren.