Rundveehouderij

Foto & video 2334 x bekeken 1 reactie

Limburgse afscheiding Nederlandse Belgisch Witblauw-fokkers

In Mesch-Eijsden vond de 28e provinciale keuring plaats van Belgisch Witblauw rundvee. Het was de eerste die georganiseerd werd door Stichting Pays-Bas Blanc Bleue Belge (PBBBB).

Foto

 • De stichting PBBBB zag pas enkele dagen voorafgaand aan de keuring bij de notaris haar levenslicht. Reden voor de oprichting van deze stichting is de onvrede over het beleid en de toenemende commerciële belangenverstrengeling binnen het Belgisch Witblauw Rundveestamboek Nederland (BWB). Maar het participeren van de BWB in Natuurlijk Afkalven en vervolgens de gezamenlijke brief van de BWB voorzitter, LTO en Verbeterd Roodbond (VRB) aan staatssecretaris Dijksma met het verzoek actie te ondernemen tegen routinematige keizersneden vormde voor het Limburgs afdelingsbestuur de bekende druppel.

  De stichting PBBBB zag pas enkele dagen voorafgaand aan de keuring bij de notaris haar levenslicht. Reden voor de oprichting van deze stichting is de onvrede over het beleid en de toenemende commerciële belangenverstrengeling binnen het Belgisch Witblauw Rundveestamboek Nederland (BWB). Maar het participeren van de BWB in Natuurlijk Afkalven en vervolgens de gezamenlijke brief van de BWB voorzitter, LTO en Verbeterd Roodbond (VRB) aan staatssecretaris Dijksma met het verzoek actie te ondernemen tegen routinematige keizersneden vormde voor het Limburgs afdelingsbestuur de bekende druppel.

  Foto: Guus Queisen
 • Fokkerij gericht op natuurlijk bevallen staat volgens PBBBB-voorzitter Giel Jacobs haaks op de internationale fokdoelen. Jacobs: “Overigens neemt minder dan 5 procent van de BWB-stamboekleden deel aan dit project. Kortom, de BWB voorzitter zet voor een zeer kleine groep een handtekening namens het gehele stamboek BWB. Als antwoord op deze gezamenlijke brief stelt de staatssecretaris een fokverbod in het vooruitzicht als de resultaten van natuurlijk bevallen tegenvallen.”

  Fokkerij gericht op natuurlijk bevallen staat volgens PBBBB-voorzitter Giel Jacobs haaks op de internationale fokdoelen. Jacobs: “Overigens neemt minder dan 5 procent van de BWB-stamboekleden deel aan dit project. Kortom, de BWB voorzitter zet voor een zeer kleine groep een handtekening namens het gehele stamboek BWB. Als antwoord op deze gezamenlijke brief stelt de staatssecretaris een fokverbod in het vooruitzicht als de resultaten van natuurlijk bevallen tegenvallen.”

  Foto: Guus Queisen
 • Het PBBBB wil zich volgens Giel Jacobs blijven vasthouden aan het fokdoel van het internationaal stamboek. Volgens Jacobs strookt dit niet met Natuurlijk Afkalven. De zes Limburgse fokkers/bestuursleden vonden echter geen gehoor binnen het bestuur van de BWB en stapte op om vervolgens de stichting PBBBB op te richten.

  Het PBBBB wil zich volgens Giel Jacobs blijven vasthouden aan het fokdoel van het internationaal stamboek. Volgens Jacobs strookt dit niet met Natuurlijk Afkalven. De zes Limburgse fokkers/bestuursleden vonden echter geen gehoor binnen het bestuur van de BWB en stapte op om vervolgens de stichting PBBBB op te richten.

  Foto: Guus Queisen
 • De stichting PBBBB is rechtstreeks aangesloten bij het internationale Belgisch Witblauwe stamboek in Ciney. Secretaris Pierre Mallieu (links) kwam zich in Mesch overtuigen van de kwaliteit van het Limburgse Belgisch Witblauw vee.

  De stichting PBBBB is rechtstreeks aangesloten bij het internationale Belgisch Witblauwe stamboek in Ciney. Secretaris Pierre Mallieu (links) kwam zich in Mesch overtuigen van de kwaliteit van het Limburgse Belgisch Witblauw vee.

  Foto: Guus Queisen
 • Pierre Mallieu secretaris van het Belgische Stamboek zegt het Limburgse initiatief volledig te steunen. Hij onderstreept dat de PBBBB met open armen in de stamboekorganisatie is ontvangen. Volgens Mallieu neemt staatssecretaris Dijksma besluiten onder druk van enkele personen zonder rekening te houden met de economische belangen en families die hiervan moeten leven.

  Pierre Mallieu secretaris van het Belgische Stamboek zegt het Limburgse initiatief volledig te steunen. Hij onderstreept dat de PBBBB met open armen in de stamboekorganisatie is ontvangen. Volgens Mallieu neemt staatssecretaris Dijksma besluiten onder druk van enkele personen zonder rekening te houden met de economische belangen en families die hiervan moeten leven.

  Foto: Guus Queisen
 • Giel Jacobs: “Van de huidige BWB-stamboekleden neemt minder dan 5 procent deel aan dit project. Kortom de BWB voorzitter zet voor een zeer kleine groep geïnteresseerden/belanghebbenden een handtekening namens het gehele stamboek BWB.”

  Giel Jacobs: “Van de huidige BWB-stamboekleden neemt minder dan 5 procent deel aan dit project. Kortom de BWB voorzitter zet voor een zeer kleine groep geïnteresseerden/belanghebbenden een handtekening namens het gehele stamboek BWB.”

  Foto: Guus Queisen
 • Dijksma dreigt met een fokverbod van dubbelbespierd rundvee als de resultaten van het fokprogramma dat toewerkt naar natuurlijk afkalven weinig of geen resultaten oplevert. In 2018 is een evaluatiemoment.

  Dijksma dreigt met een fokverbod van dubbelbespierd rundvee als de resultaten van het fokprogramma dat toewerkt naar natuurlijk afkalven weinig of geen resultaten oplevert. In 2018 is een evaluatiemoment.

  Foto: Guus Queisen
 • Het door Dijksma aangekondigd fokverbod vreest Jacobs niet. “Op deze wijze neemt Dijksma veel veehouders hun boterham af. Kijkend naar het nertsenverbod dat door de Raad van State is afgeschoten, is volgens mij zo’n fokverbod van een in Europa erkend runderras, niet mogelijk.”

  Het door Dijksma aangekondigd fokverbod vreest Jacobs niet. “Op deze wijze neemt Dijksma veel veehouders hun boterham af. Kijkend naar het nertsenverbod dat door de Raad van State is afgeschoten, is volgens mij zo’n fokverbod van een in Europa erkend runderras, niet mogelijk.”

  Foto: Guus Queisen
 • Volgens de PBBBB-voorzitter geeft hij ook de voorkeur aan een natuurlijk afkalvend dier. Maar dat gaat ten koste van de bevleesdheid en dus de opbrengst en uiteindelijke consumentenprijs.

  Volgens de PBBBB-voorzitter geeft hij ook de voorkeur aan een natuurlijk afkalvend dier. Maar dat gaat ten koste van de bevleesdheid en dus de opbrengst en uiteindelijke consumentenprijs.

  Foto: Guus Queisen
 • Een keizersnede biedt zekerheid en leidt vrijwel altijd tot een levend kalf en gezond moederdier. Bij natuurlijk afkalven zonder 100 procent zekerheid over hoe het uitpakt, bestaat een zeer groot risico op een dood kalf en zelfs moederdier.

  Een keizersnede biedt zekerheid en leidt vrijwel altijd tot een levend kalf en gezond moederdier. Bij natuurlijk afkalven zonder 100 procent zekerheid over hoe het uitpakt, bestaat een zeer groot risico op een dood kalf en zelfs moederdier.

  Foto: Guus Queisen
 • In Mesch-Eijsden werd de 28e Limburgse BWB fokdag gehouden. De eerste onder de vlag van PBBBB. Door de splitsing waren vijf deelnemers van afgelopen jaar met circa 20 inschrijvingen dit jaar niet van de partij. De kampioenen waren niettemin van hoog nationaal niveau. Inmiddels hebben de eerste fokkers zich bij PBBBB aangemeld, niet alleen uit Limburg, ook fokkers uit de Veluwe.

  In Mesch-Eijsden werd de 28e Limburgse BWB fokdag gehouden. De eerste onder de vlag van PBBBB. Door de splitsing waren vijf deelnemers van afgelopen jaar met circa 20 inschrijvingen dit jaar niet van de partij. De kampioenen waren niettemin van hoog nationaal niveau. Inmiddels hebben de eerste fokkers zich bij PBBBB aangemeld, niet alleen uit Limburg, ook fokkers uit de Veluwe.

  Foto: Guus Queisen
 • Jurylid B. Hoogeveen uit Dreumel geeft samen met zijn Belgische collega D. Zander uit Malmedy uitleg over de genomen beslissing.

  Jurylid B. Hoogeveen uit Dreumel geeft samen met zijn Belgische collega D. Zander uit Malmedy uitleg over de genomen beslissing.

  Foto: Guus Queisen
 • Wilhelmien 35 van de Krakehoeve uit Weert werd kampioen bij de pinken van 6 tot 18 maanden.

  Wilhelmien 35 van de Krakehoeve uit Weert werd kampioen bij de pinken van 6 tot 18 maanden.

  Foto: Guus Queisen
 • Zo behaalde Lemmens bij de vaarskalveren de kampioenstitel met Euforie van Schilberg (v. Impartial). Euforie kreeg later ook de titel van Miss Toekomst toegekend door de Nederlands-Belgische jury.

  Zo behaalde Lemmens bij de vaarskalveren de kampioenstitel met Euforie van Schilberg (v. Impartial). Euforie kreeg later ook de titel van Miss Toekomst toegekend door de Nederlands-Belgische jury.

  Foto: Guus Queisen
 • Bij de koeien behaalde G. en M. Lemmens uit Noorbeek met de moeder van Euforie, Harpe de Petit Brin (v. Manitou), eveneens de kampioenstitel. Moeder en dochter werden bovendien ook aangewezen als beste fokkerijgroep.

  Bij de koeien behaalde G. en M. Lemmens uit Noorbeek met de moeder van Euforie, Harpe de Petit Brin (v. Manitou), eveneens de kampioenstitel. Moeder en dochter werden bovendien ook aangewezen als beste fokkerijgroep.

  Foto: Guus Queisen
 • Alle kampioen van de PBBBB-keuring in Mesch op een rij. ''Vanwege geen uitnodiging tot deelname kunnen zij niet deelnemen aan de nationale keuring in Schijndel”, aldus Giel Jacobs.

  Alle kampioen van de PBBBB-keuring in Mesch op een rij. ''Vanwege geen uitnodiging tot deelname kunnen zij niet deelnemen aan de nationale keuring in Schijndel”, aldus Giel Jacobs.

  Foto: Guus Queisen
 • De jeugd mocht de kalveren in de ring showen.

  De jeugd mocht de kalveren in de ring showen.

  Foto: Guus Queisen
 • Iris Weijen uit Leveroy presenteerde haar kalf als beste.

  Iris Weijen uit Leveroy presenteerde haar kalf als beste.

  Foto: Guus Queisen

Eén reactie

 • boerke brabant

  kunt weer naar de notaris, de vereniging ontbinden...

Of registreer je om te kunnen reageren.