Rundveehouderij

Foto & video 8759 x bekeken 9 reacties

Belgisch Limburgs bedrijf groeit naar 550 koeien

In 2015 groeien van 440 naar 550 koeien. Dat wil de landbouwvennootschap (LV) Linssen-Beckers in het Belgisch Limburgse Kinrooi realiseren.

Foto

 • In landbouwvennootschap (LV) Linssen-Beckers zijn actief de vennoten (vlnr) Jan Linssen (56), Thomas Linssen (32) en Kurt Beckers (34). Het melkveebedrijf omvat momenteel 440 koeien en 390 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 256 hectare. Hiervan is 200 ha bestemd voor mais, 17 ha gras/klaver en 39 ha grasland. De gemiddelde melkproductie bedraagt circa 9.000 liter met 3,8 eiwit en 4,6 procent vet.

  In landbouwvennootschap (LV) Linssen-Beckers zijn actief de vennoten (vlnr) Jan Linssen (56), Thomas Linssen (32) en Kurt Beckers (34). Het melkveebedrijf omvat momenteel 440 koeien en 390 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 256 hectare. Hiervan is 200 ha bestemd voor mais, 17 ha gras/klaver en 39 ha grasland. De gemiddelde melkproductie bedraagt circa 9.000 liter met 3,8 eiwit en 4,6 procent vet.

  Foto: Guus Queisen
 • Afgelopen jaar heeft de LV een voormalige loods van Mommersteeg zaden uit Vlijmen voor €40.000 gekocht, gedemonteerd en opgebouwd tot een nieuwe koeienstal met 396 diepstrooiselboxen. De schuur bestaat geheel uit gegalvaniseerde spanten. Uitgezonderd de betonwerken voerden ze deze klus zelf uit. Daarmee bleven de bouw- en stalinrichtingskosten beperkt tot slechts €1.680 per ligplaats. Eigen uren niet meegeteld.
De 0-6-0-stal is op de achterzijde na, geheel open. Dit zorgt voor veel licht en lucht. Aan de twee lange zijden vindt de voedering plaats. Om het voer droog te houden helt het dak vijf meter over. Alleen als het gelijktijdig fors regent en stormt bereiken de regendruppels het voer.

  Afgelopen jaar heeft de LV een voormalige loods van Mommersteeg zaden uit Vlijmen voor €40.000 gekocht, gedemonteerd en opgebouwd tot een nieuwe koeienstal met 396 diepstrooiselboxen. De schuur bestaat geheel uit gegalvaniseerde spanten. Uitgezonderd de betonwerken voerden ze deze klus zelf uit. Daarmee bleven de bouw- en stalinrichtingskosten beperkt tot slechts €1.680 per ligplaats. Eigen uren niet meegeteld. De 0-6-0-stal is op de achterzijde na, geheel open. Dit zorgt voor veel licht en lucht. Aan de twee lange zijden vindt de voedering plaats. Om het voer droog te houden helt het dak vijf meter over. Alleen als het gelijktijdig fors regent en stormt bereiken de regendruppels het voer.

  Foto: Guus Queisen
 • De 396 diepstrooiselboxen zijn er gekomen op voorstel van Kurt en Thomas. Vooraf was Jan Linssen hiervan niet gecharmeerd. Maar na een jaar ervaring wil hij niets anders meer. “Ze zijn me voor 150 procent meegevallen. Zowel qua diercomfort als werk. We vullen ze één keer per week met greenbedding.”

  De 396 diepstrooiselboxen zijn er gekomen op voorstel van Kurt en Thomas. Vooraf was Jan Linssen hiervan niet gecharmeerd. Maar na een jaar ervaring wil hij niets anders meer. “Ze zijn me voor 150 procent meegevallen. Zowel qua diercomfort als werk. We vullen ze één keer per week met greenbedding.”

  Foto: Guus Queisen
 • Voor het verkrijgen van de greenbedding uit de drijfmest beschikt het bedrijf over een GEA X-Press rollenpers met een capaciteit van 5 kuub per uur.

  Voor het verkrijgen van de greenbedding uit de drijfmest beschikt het bedrijf over een GEA X-Press rollenpers met een capaciteit van 5 kuub per uur.

  Foto: Guus Queisen
 • Vloer is een standaard Veld-V roostervloer. Geen eco-vloer, die worden in België (financieel) niet gestimuleerd. Reinigen vindt mechanisch plaats.

  Vloer is een standaard Veld-V roostervloer. Geen eco-vloer, die worden in België (financieel) niet gestimuleerd. Reinigen vindt mechanisch plaats.

  Foto: Guus Queisen
 • Structuurrijk voer staat bij de LV centraal. Mais hakselen ze grof op een lengte van minimaal 12 millimeter. Volgens Jan geeft dit geen problemen bij het inkuilen. Het doorsnee voerrantsoen voor de melkgevende koeien bestaat uit 26 kilo mais en 4 kilo gras. Dit aangevuld met 2 kilo citruspulp, 4 kilo perspulp, 3 kilo soja, 2 kilo maismeel, 1 kilo droge pulp en 4 kilo draf.

  Structuurrijk voer staat bij de LV centraal. Mais hakselen ze grof op een lengte van minimaal 12 millimeter. Volgens Jan geeft dit geen problemen bij het inkuilen. Het doorsnee voerrantsoen voor de melkgevende koeien bestaat uit 26 kilo mais en 4 kilo gras. Dit aangevuld met 2 kilo citruspulp, 4 kilo perspulp, 3 kilo soja, 2 kilo maismeel, 1 kilo droge pulp en 4 kilo draf.

  Foto: Guus Queisen
 • Een deel van de soja wordt vervangen door conservengroentedelen afkomstig van de naburige conservenfabriek Noliko. Dagelijks krijgt de LV een lading groenterestanten op het erf aangevoerd. Na een dag kleurt deze al geel.

  Een deel van de soja wordt vervangen door conservengroentedelen afkomstig van de naburige conservenfabriek Noliko. Dagelijks krijgt de LV een lading groenterestanten op het erf aangevoerd. Na een dag kleurt deze al geel.

  Foto: Guus Queisen
 • Met twee melktanks van respectievelijk 16.000 liter en 2.700 liter is de opslagcapaciteit veel te krap. Dagelijks komt Danone de melk ophalen. In november worden deze tanks vervangen door een GEA melksilo van 35.000 liter.

  Met twee melktanks van respectievelijk 16.000 liter en 2.700 liter is de opslagcapaciteit veel te krap. Dagelijks komt Danone de melk ophalen. In november worden deze tanks vervangen door een GEA melksilo van 35.000 liter.

  Foto: Guus Queisen
 • Met het ColoQuick systeem is direct na de geboorte 4 liter biest van goede kwaliteit en op de juiste temperatuur beschikbaar voor het kalf. Jan Linssen: “Onze ervaring is dat veel biest te weinig antistoffen bevat. Alleen de beste biest pasteuriseren wij en bewaren we in diepvries. Zo krijgt het kalf zeker voldoende antistoffen toegediend, wat resulteert in een prima start.”

  Met het ColoQuick systeem is direct na de geboorte 4 liter biest van goede kwaliteit en op de juiste temperatuur beschikbaar voor het kalf. Jan Linssen: “Onze ervaring is dat veel biest te weinig antistoffen bevat. Alleen de beste biest pasteuriseren wij en bewaren we in diepvries. Zo krijgt het kalf zeker voldoende antistoffen toegediend, wat resulteert in een prima start.”

  Foto: Guus Queisen
 • De LV koos voor een Duitse stalinrichting. Jan: “Na een bezoek aan enkele Duitse melkveebedrijven, met een 30-jarige oude stalinrichting, waren we direct overtuigd van de kwaliteit van de boxen en de (voer)hekken van Zimmermann Stalltechnik.” Volgens Jan is de stalinrichting circa 10 procent duurder dan doorsnee Nederlandse fabrikanten. “Maar door de degelijkheid en de aanzienlijk langere levensduur zijn we per saldo goedkoper uit. Bovendien is het koecomfort uitstekend te noemen.”

  De LV koos voor een Duitse stalinrichting. Jan: “Na een bezoek aan enkele Duitse melkveebedrijven, met een 30-jarige oude stalinrichting, waren we direct overtuigd van de kwaliteit van de boxen en de (voer)hekken van Zimmermann Stalltechnik.” Volgens Jan is de stalinrichting circa 10 procent duurder dan doorsnee Nederlandse fabrikanten. “Maar door de degelijkheid en de aanzienlijk langere levensduur zijn we per saldo goedkoper uit. Bovendien is het koecomfort uitstekend te noemen.”

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien liggen in 1,20 meter brede boxen heel lang en rustig en ze staan bovendien heel makkelijk op. “Door de spanketting en het ontwerp hoeven we opvallend minder koeien uit de box af te voeren. Eerst was het vervangingspercentage 36 procent, nu nog maar 22 procent. Sinds de koeien in de nieuwe stal verblijven is de melkproductie met circa 5 procent gestegen.”

  De koeien liggen in 1,20 meter brede boxen heel lang en rustig en ze staan bovendien heel makkelijk op. “Door de spanketting en het ontwerp hoeven we opvallend minder koeien uit de box af te voeren. Eerst was het vervangingspercentage 36 procent, nu nog maar 22 procent. Sinds de koeien in de nieuwe stal verblijven is de melkproductie met circa 5 procent gestegen.”

  Foto: Guus Queisen
 • Voor de Jersey-koeien, die zich nog tussen de Holsteiners bevinden, zijn de boxen veel te ruim. Reden de Jersey niet meer te vervangen.

  Voor de Jersey-koeien, die zich nog tussen de Holsteiners bevinden, zijn de boxen veel te ruim. Reden de Jersey niet meer te vervangen.

  Foto: Guus Queisen
 • In de stal is aan opvallende zaken gedacht, aspecten die ze meenamen uit Duitsland. Zo ligt de voergang 35 centimeter hoger dan de roosters waar de koeien opstaan.

  In de stal is aan opvallende zaken gedacht, aspecten die ze meenamen uit Duitsland. Zo ligt de voergang 35 centimeter hoger dan de roosters waar de koeien opstaan.

  Foto: Guus Queisen
 • Langs het voerhek zetten de koeien hun poten tijdens het vreten op een 10 centimeter hoge verhoging. De achterliggende gedachte is dat bij schuinstaande vretende koeien de gassen makkelijker het lichaam kunnen verlaten. Nadeel is dat de koeien nu kleiner lijken.

  Langs het voerhek zetten de koeien hun poten tijdens het vreten op een 10 centimeter hoge verhoging. De achterliggende gedachte is dat bij schuinstaande vretende koeien de gassen makkelijker het lichaam kunnen verlaten. Nadeel is dat de koeien nu kleiner lijken.

  Foto: Guus Queisen
 • De groei stopt nog niet. Na april 2015 en aanpassingen in de oude stallen, wil de landbouwvennootschap verder groeien richting 550 koeien. Daartoe wordt de oude ligboxenstal, die nu nog deels dienst doet als wachtruimte vernieuwd.

  De groei stopt nog niet. Na april 2015 en aanpassingen in de oude stallen, wil de landbouwvennootschap verder groeien richting 550 koeien. Daartoe wordt de oude ligboxenstal, die nu nog deels dienst doet als wachtruimte vernieuwd.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien worden gemolken in de 13 jaar oude 24-stands GEA melkcarrousel. De melk gaat naar Danone. Momenteel beurt LV Linssen-Beckers 40,07 eurocent excl. btw. De kostprijs schommelt rond de 27 eurocent.

  De koeien worden gemolken in de 13 jaar oude 24-stands GEA melkcarrousel. De melk gaat naar Danone. Momenteel beurt LV Linssen-Beckers 40,07 eurocent excl. btw. De kostprijs schommelt rond de 27 eurocent.

  Foto: Guus Queisen
 • Alle gras- en maiswerkzaamheden voert het bedrijf in eigen beheer uit. Daartoe beschikt het over een uitgebreid modern machinepark.

  Alle gras- en maiswerkzaamheden voert het bedrijf in eigen beheer uit. Daartoe beschikt het over een uitgebreid modern machinepark.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • Belgique

  Mooie reportage van een zeer toonaangevend melkveebedrijf. Nooit gedacht dat zo'n aantallen haalbaar waren in het krappe Limburg.

 • simpel boerke

  Hier wordt serieus geld verdiend als de kostprijs inderdaad 27-28 cent bedraagt. Probeer daar maar eens aan tippen met die paleizen zoals die in Nederland her en der gebouwd zijn.

 • koestal

  hoe zit het met de derogatie ?

 • Belgique

  Pff, die kostprijs van 27-28 cent daar twijfel ik toch aan. Ze hebben daar de laatste jaren behoorlijk wat investeringen gedaan. Grond, Quotum, een tweede bedrijf (jongveelokatie) etc. Al met al zullen ze behoorlijk hard moeten gaan werken/melken willen ze dit allemaal afgelost krijgen.

  In Nederland wordt er gewoon te duur gebouwd. Nouja, banken financieren gewoon teveel. Belgische boeren hebben daarentegen meer eigen vermogen (lossen sneller af) en de banken daar zijn vaak niet happig op agrarische projecten. Dit zet de Belgische boer aan om iets beter op de kostprijs te letten (boerenverstand). En dan zeggen ze dat 'Belgen dom zijn'. Wacht maar totdat de melkprijs naar de 30 cent zakt. In NL zullen dan de eerste koppen rollen, Belgen zullen het dan iets langer kunnen uitzingen ...

 • vraagteken

  hebben ze ook personeel

 • cocoma

  Mooi bedrijf. 40.000,- E voor de loods is een voorbeeld dat niet alles duur hoeft te zijn. Succes.

 • wullum

  In nederlands limburg weten ze allang dat de belgen helemaal niet dom zijn en ze hebben ook nog nooit veel superheffing hoeven betalen,dat geld kan men beter in gebouwen investeren

 • BetterCows

  Prachtig resultaat van ondernemerschap !

 • John*

  een kale stal met alleen boxen is in Nederland ook niet duur, zeker als deze voor 500 koeien wordt gebouwd. Zaken als een melkstal, emissie arme vloeren, extra oppervlakte, klimaatsturing etc maken hem duur.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.