Rundveehouderij

Foto & video 4518 x bekeken 5 reacties

Speltkaf waardevol product als boxbedekking

Voor melkveehouder Kleijnen en 25 collega's is speltkaf al drie jaar lang een prima keuze. Tevredenheid overheerst.

Foto

 • Al bijna drie jaar liggen de koeien van maatschap Guido Kleijnen (45) en Anita Sluijsmans uit Noorbeek op speltkaft. Voor Kleijnen en 25 collega’s blijkt het ‘waardeloze’ kaft juist een waardevol product. Het melkveebedrijf telt 75 koeien en circa 35 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 30 ha waarvan 28 ha grasland en 2 ha mais.

  Al bijna drie jaar liggen de koeien van maatschap Guido Kleijnen (45) en Anita Sluijsmans uit Noorbeek op speltkaft. Voor Kleijnen en 25 collega’s blijkt het ‘waardeloze’ kaft juist een waardevol product. Het melkveebedrijf telt 75 koeien en circa 35 stuks jongvee. De bedrijfsoppervlakte bedraagt 30 ha waarvan 28 ha grasland en 2 ha mais.

  Foto: Guus Queisen
 • Speltkaft is een heel droog product, absorbeert vocht heel goed en levert Kleijnen een besparing op van ruim 50 procent in vergelijking met zaagsel.

  Speltkaft is een heel droog product, absorbeert vocht heel goed en levert Kleijnen een besparing op van ruim 50 procent in vergelijking met zaagsel.

  Foto: Guus Queisen
 • Voorheen gebruikte hij zaagsel. Dit bevatte vaak scherpe deeltjes en splinters die de huid, het uier en de poten van de koeien irriteerden. Dit resulteerde in opvallend veel dikke hakken. Dit zaagsel absorbeerde het vocht onvoldoende. Om bacterievorming tegen te gaan strooide hij steeds Actinsan kalk over het zaagsel.

  Voorheen gebruikte hij zaagsel. Dit bevatte vaak scherpe deeltjes en splinters die de huid, het uier en de poten van de koeien irriteerden. Dit resulteerde in opvallend veel dikke hakken. Dit zaagsel absorbeerde het vocht onvoldoende. Om bacterievorming tegen te gaan strooide hij steeds Actinsan kalk over het zaagsel.

  Foto: Guus Queisen
 • Sinds Kleijnen de rubberen matten in de boxen niet meer voorziet van een laag zaagsel maar speltkaft is het dikke-hakkenprobleem bij zijn koeien tot circa 80 procent verminderd en uierontsteking komt sindsdien nog maar sporadisch voor.

  Sinds Kleijnen de rubberen matten in de boxen niet meer voorziet van een laag zaagsel maar speltkaft is het dikke-hakkenprobleem bij zijn koeien tot circa 80 procent verminderd en uierontsteking komt sindsdien nog maar sporadisch voor.

  Foto: Guus Queisen
 • Speltkaft is een volumineus product. Een 33 kuubs kipkar of een zeecontainer is met 5 ton product geheel vol. Door het volumineuze karakter van het product dient de veehouder te beschikken over voldoende droge opslagcapaciteit. Kleijnen slaat het speltkaft op in een veldschuur.

  Speltkaft is een volumineus product. Een 33 kuubs kipkar of een zeecontainer is met 5 ton product geheel vol. Door het volumineuze karakter van het product dient de veehouder te beschikken over voldoende droge opslagcapaciteit. Kleijnen slaat het speltkaft op in een veldschuur.

  Foto: Guus Queisen
 • Een keer per week voorziet Kleijnen met zijn verrijker de boxen van een nieuwe laag kaft.

  Een keer per week voorziet Kleijnen met zijn verrijker de boxen van een nieuwe laag kaft.

  Foto: Guus Queisen
 • Naast veel minder last van dikke hakken en uierontsteking is er ook sprake van een aanmerkelijk prijsvoordeel. Het kaft kost op het erf ongeveer de helft van zaagsel.

  Naast veel minder last van dikke hakken en uierontsteking is er ook sprake van een aanmerkelijk prijsvoordeel. Het kaft kost op het erf ongeveer de helft van zaagsel.

  Foto: Guus Queisen
 • Gemengd met stro gebruikt Kleijnen het speltkaf ook voor het jongvee in de potstal. Ook hier blijkt het een prima vochtabsorberend product.

  Gemengd met stro gebruikt Kleijnen het speltkaf ook voor het jongvee in de potstal. Ook hier blijkt het een prima vochtabsorberend product.

  Foto: Guus Queisen
 • Sommige veehouders voegen het toe aan het dagrantsoen om zo meer structuur in het rantsoen te krijgen. Omdat Kleijnen niet beschikt over een voermengwagen is dit voor hem nog geen optie. Al ziet hij wel regelmatig dat zijn koeien van het kaft eten.

  Sommige veehouders voegen het toe aan het dagrantsoen om zo meer structuur in het rantsoen te krijgen. Omdat Kleijnen niet beschikt over een voermengwagen is dit voor hem nog geen optie. Al ziet hij wel regelmatig dat zijn koeien van het kaft eten.

  Foto: Guus Queisen
 • Het speltkaft kent ook enkele nadelen. Doordat het een heel droog product is komt bij het laden, lossen en verspreiden in de boxen stof vrij.

  Het speltkaft kent ook enkele nadelen. Doordat het een heel droog product is komt bij het laden, lossen en verspreiden in de boxen stof vrij.

  Foto: Guus Queisen
 • Met zijn tractor rijdt Kleijnen regelmatig naar akkerbouwer Huub Diederen in het op 35 km afstand gelegen Geleen om daar zijn 33 kuubs kipkar vol te laden of een zeecontainer met het speltkaft op te halen.

  Met zijn tractor rijdt Kleijnen regelmatig naar akkerbouwer Huub Diederen in het op 35 km afstand gelegen Geleen om daar zijn 33 kuubs kipkar vol te laden of een zeecontainer met het speltkaft op te halen.

  Foto: Guus Queisen
 • In Zuid-Limburg wordt in toenemende mate spelt geteeld, inmiddels ruim 140 hectare. Het spelt wordt met de schillen geoogst. Voordat de korrels worden gemalen, worden ze eerst gepeld.

  In Zuid-Limburg wordt in toenemende mate spelt geteeld, inmiddels ruim 140 hectare. Het spelt wordt met de schillen geoogst. Voordat de korrels worden gemalen, worden ze eerst gepeld.

  Foto: Guus Queisen
 • Een van deze akkerbouwers is Hub Diederen uit Geleen. Naast Kollenberger Spelt telen, schilt Diederen voor diverse binnen- en buitenlandse opdrachtgevers spelt. Hij zoekt continu naar afzetmogelijkheden voor het kaft.

  Een van deze akkerbouwers is Hub Diederen uit Geleen. Naast Kollenberger Spelt telen, schilt Diederen voor diverse binnen- en buitenlandse opdrachtgevers spelt. Hij zoekt continu naar afzetmogelijkheden voor het kaft.

  Foto: Guus Queisen
 • Kleijnen voorziet ook veehouders in het Heuvelland en de aanpalende Belgische grensstreek van dit speltkaft. Momenteel gebruiken circa 25 Limburgse melkveehouders het speltkaft. Naast het Heuvelland ook nabij het bedrijf van Diederen in de gemeente Sittard-Geleen.

  Kleijnen voorziet ook veehouders in het Heuvelland en de aanpalende Belgische grensstreek van dit speltkaft. Momenteel gebruiken circa 25 Limburgse melkveehouders het speltkaft. Naast het Heuvelland ook nabij het bedrijf van Diederen in de gemeente Sittard-Geleen.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • flyinghollander

  @Redactie deze reportage stond vorige week ook online.

 • agro1

  volgens mij en vele anderen heet dat spul gewoon kaf en niet iets, dat ter bescherming om een boek gedaan wordt. beetje zorgvuldigheid, deskundigheid en kennis der nederlandsche taal is wellicht teveel gevraagd. maar ja, de correctiemaschien is leidend he?? ciolos boppe!!!!

 • koestal

  als het maar mooi droog is,is het prima

 • Gullef

  Zou je dat spul ook in een biomassa kachel kunnen doen?

 • doelen

  Koestal, dit spul is volgens mij zo droog en ligt dat het met een beetje wind uit de boxen waait ,of vergis ik me?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.