Rundveehouderij

Foto & video 10508 x bekeken 15 reactieslaatste update:2 sep 2014

Klaar voor de toekomst

Maatschap Kraaijenbrink liet een ligboxenstal voor 400 koeien bouwen. Onder meer met emissiearme roosters en 50-stands buitenmelker.

Foto

 • Maarten (21) en Arend Jan (28) Kraaijenbrink zijn neven. Op termijn stappen zij in de maatschap die nu nog door hun vaders, Albert (52) en Gerrit (60) gevormd wordt. In Heerde (Gld.) hebben zij een melkveebedrijf met 200 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 1,65 miljoen kg quotum en 140 hectare land in gebruik. Zes weken geleden namen zij een nieuwe stal voor 400 melkkoeien in gebruik. Vrijdag 11 juli is er op en dag.

  Maarten (21) en Arend Jan (28) Kraaijenbrink zijn neven. Op termijn stappen zij in de maatschap die nu nog door hun vaders, Albert (52) en Gerrit (60) gevormd wordt. In Heerde (Gld.) hebben zij een melkveebedrijf met 200 melkkoeien, 220 stuks jongvee, 1,65 miljoen kg quotum en 140 hectare land in gebruik. Zes weken geleden namen zij een nieuwe stal voor 400 melkkoeien in gebruik. Vrijdag 11 juli is er op en dag.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft €4.700 per koeplaats gekost. De stal is van een afstand niet te missen. Ondanks de omvang van de stal verliep het vergunningentraject zonder problemen. Op 3 kilometer afstand bevindt zich een Natura 2000-gebied, maar dat was geen beperking.

  De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft €4.700 per koeplaats gekost. De stal is van een afstand niet te missen. Ondanks de omvang van de stal verliep het vergunningentraject zonder problemen. Op 3 kilometer afstand bevindt zich een Natura 2000-gebied, maar dat was geen beperking.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de 0+6+0-ligboxenstal. Op dit moment is de stal voor de helft bezet, maar Kraaijenbrink wil binnen twee jaar doorgroeien naar 300 melkkoeien. De veehouder heeft ook voldoende land om die stap te maken. Tijdens de stalbouw stond arbeidsefficiëntie op één, direct gevolgd door dierenwelzijn. Maarten Kraaijenbrink: "De bedrijfsgroei moet door ons als opvolgers op te vangen zijn. De eerste paar jaar willen we het liefst zonder personeel werken."

  Een overzicht in de 0+6+0-ligboxenstal. Op dit moment is de stal voor de helft bezet, maar Kraaijenbrink wil binnen twee jaar doorgroeien naar 300 melkkoeien. De veehouder heeft ook voldoende land om die stap te maken. Tijdens de stalbouw stond arbeidsefficiëntie op één, direct gevolgd door dierenwelzijn. Maarten Kraaijenbrink: "De bedrijfsgroei moet door ons als opvolgers op te vangen zijn. De eerste paar jaar willen we het liefst zonder personeel werken."

  Foto: Ronald Hissink
 • Arbeidsefficiëntie verklaarde ook de keuze voor de melkstal: een 50-stands buitenmelker. Daarmee kunnen 200 tot 250 koeien per uur gemolken geworden. Inclusief schoonmaken zou de dagelijkse melktijd dan uitkomen op vier uur. Dat is te doen. Melkrobots zag Kraaijenbrink minder zitten. Hij zou er dan zes nodig hebben gehad. "Dat zijn er te veel en het vergt veel onderhoud. Een buitenmelker gaat langer mee." Zes robots waren bovendien duurder geweest: €450.000 om €350.000.

  Arbeidsefficiëntie verklaarde ook de keuze voor de melkstal: een 50-stands buitenmelker. Daarmee kunnen 200 tot 250 koeien per uur gemolken geworden. Inclusief schoonmaken zou de dagelijkse melktijd dan uitkomen op vier uur. Dat is te doen. Melkrobots zag Kraaijenbrink minder zitten. Hij zou er dan zes nodig hebben gehad. "Dat zijn er te veel en het vergt veel onderhoud. Een buitenmelker gaat langer mee." Zes robots waren bovendien duurder geweest: €450.000 om €350.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht vanuit de melkstal op de wachtruimte met daarachter de ligboxen. De wachtruimte kan 200 koeien herbergen. Precies genoeg. Want Kraaijenbrink werkt met twee groepen: een hoog- en laagproductieve groep. Let ook op het vele licht in de stal. De lichtstraat is 4 meter breed.

  Een overzicht vanuit de melkstal op de wachtruimte met daarachter de ligboxen. De wachtruimte kan 200 koeien herbergen. Precies genoeg. Want Kraaijenbrink werkt met twee groepen: een hoog- en laagproductieve groep. Let ook op het vele licht in de stal. De lichtstraat is 4 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Handig: een automatisch spraysysteem in de melkstal.

  Handig: een automatisch spraysysteem in de melkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De lichtstraat loopt ook door in de melkstal. Ook hier is die 4 meter breed.

  De lichtstraat loopt ook door in de melkstal. Ook hier is die 4 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • De terugloopgang met op de achtergrond een 3-wegselectiepoort. Die maakt twee groepen (hoog- en laagproductief), maar kan ook koeien naar de separatieruimte (21 plaatsen) dirigeren. Let ook op de emissiearme roostervloer. Die ligt in de hele stal en Kraaijenbrink trok hem voor de zekerheid ook door in de terugloopgang. Ook vanwege de beperkte vierkante meters. De extra kosten waren te overzien.

  De terugloopgang met op de achtergrond een 3-wegselectiepoort. Die maakt twee groepen (hoog- en laagproductief), maar kan ook koeien naar de separatieruimte (21 plaatsen) dirigeren. Let ook op de emissiearme roostervloer. Die ligt in de hele stal en Kraaijenbrink trok hem voor de zekerheid ook door in de terugloopgang. Ook vanwege de beperkte vierkante meters. De extra kosten waren te overzien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als de koeien de melkstal uitkomen, kunnen ze ook via deze gang naar het strohok gestuurd worden. Kraaijenbrink heeft er bewust voor gekozen om alle zorggroepen (strohok, separatieruimte) voorin de stal te houden.

  Als de koeien de melkstal uitkomen, kunnen ze ook via deze gang naar het strohok gestuurd worden. Kraaijenbrink heeft er bewust voor gekozen om alle zorggroepen (strohok, separatieruimte) voorin de stal te houden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is dat strohok. Het is eigenlijk een een zandhok met daaroverheen een laag stro. Volgens Kraaijenbrink liggen de koeien zo het best en is de infectiedruk het laagst.

  Dit is dat strohok. Het is eigenlijk een een zandhok met daaroverheen een laag stro. Volgens Kraaijenbrink liggen de koeien zo het best en is de infectiedruk het laagst.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-roostervloer. De ammoniakuitstoot is 6,8 kg per dier. Die uitstoot wordt bereikt zonder kleppen onder de vloer die de put afsluiten. Zonder kleppen bleef Kraaijenbrink al onder de norm van 7,1 kg per dier. De veehouder koos om twee redenen voor deze vloer. De mest valt er gemakkelijk doorheen waardoor die niet ophoopt en de beloopbaarheid is uitstekend.

  De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-roostervloer. De ammoniakuitstoot is 6,8 kg per dier. Die uitstoot wordt bereikt zonder kleppen onder de vloer die de put afsluiten. Zonder kleppen bleef Kraaijenbrink al onder de norm van 7,1 kg per dier. De veehouder koos om twee redenen voor deze vloer. De mest valt er gemakkelijk doorheen waardoor die niet ophoopt en de beloopbaarheid is uitstekend.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer was wel behoorlijk aan de prijs: €129 per m². Ter vergelijking: een gewone roostervloer was bijna €100 goedkoper geweest. Met een totale vloeroppervlak van 1.600 m² kwamen de meerkosten zodoende uit op bijna €150.000.

  De vloer was wel behoorlijk aan de prijs: €129 per m². Ter vergelijking: een gewone roostervloer was bijna €100 goedkoper geweest. Met een totale vloeroppervlak van 1.600 m² kwamen de meerkosten zodoende uit op bijna €150.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer wordt schoongemaakt door vier mestschuiven. Doordat de vloer mooi 'rond' loopt, wordt de mest makkelijk door de schuiven gelost. Zo zijn er geen mestophopingen. Om die reden had Kraaijenbrink achterin de stal ook geen mestafstort nodig. Terwijl hij daar in eerste instantie wel rekening mee had gehouden.

  De vloer wordt schoongemaakt door vier mestschuiven. Doordat de vloer mooi 'rond' loopt, wordt de mest makkelijk door de schuiven gelost. Zo zijn er geen mestophopingen. Om die reden had Kraaijenbrink achterin de stal ook geen mestafstort nodig. Terwijl hij daar in eerste instantie wel rekening mee had gehouden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op de plek waar de mestafstort zou komen, heeft Kraaijenbrink nu een extra looppad gemaakt.

  Op de plek waar de mestafstort zou komen, heeft Kraaijenbrink nu een extra looppad gemaakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kraaijenbrink koos voor een 'voerstoep tussen roostervloer en voerhek. Zo kunnen de koeien, met hun voorpoten op deze strook, ongestoord blijven vreten als de schuif langskomt. Een ander voordeel: de stoep was aanzienlijk goedkoper dan de dure roosters. De veehouder bespaarde €12.000 aan emissiearme, vierkante meters.

  Kraaijenbrink koos voor een 'voerstoep tussen roostervloer en voerhek. Zo kunnen de koeien, met hun voorpoten op deze strook, ongestoord blijven vreten als de schuif langskomt. Een ander voordeel: de stoep was aanzienlijk goedkoper dan de dure roosters. De veehouder bespaarde €12.000 aan emissiearme, vierkante meters.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dat geeft het meeste dierenwelzijn, stelt Kraaijenbrink. De praktijk wijst dat na zes weken al uit. Het aantal kale hakken is in die periode sterk verminderd.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Dat geeft het meeste dierenwelzijn, stelt Kraaijenbrink. De praktijk wijst dat na zes weken al uit. Het aantal kale hakken is in die periode sterk verminderd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de mestscheider die aan de zijkant van de ligboxenstal staat. Toen dit systeem op de markt kwam, ging Kraaijenbrink overstag. Dat systeem wilden zij ook voor de nieuwe stal.

  Dit is de mestscheider die aan de zijkant van de ligboxenstal staat. Toen dit systeem op de markt kwam, ging Kraaijenbrink overstag. Dat systeem wilden zij ook voor de nieuwe stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De Airkoe-ventilatiegordijnen kunnen bijna 4 meter open en worden automatisch aangestuurd. Let ook op het gaas. Geen overbodige luxe, want hier zijn veel spreeuwen.

  De Airkoe-ventilatiegordijnen kunnen bijna 4 meter open en worden automatisch aangestuurd. Let ook op het gaas. Geen overbodige luxe, want hier zijn veel spreeuwen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen Agrilight-natriumlampen. Boven het zand-/strohok hangen dan weer inductielampen. Het grootste verschil: de inductielampen gaan direct aan.

  In de stal hangen Agrilight-natriumlampen. Boven het zand-/strohok hangen dan weer inductielampen. Het grootste verschil: de inductielampen gaan direct aan.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen meerdere automatische koeborstels voor extra koecomfort.

  In de stal hangen meerdere automatische koeborstels voor extra koecomfort.

  Foto: Ronald Hissink
 • Tussen het zand-/strohok en de separatieruimte bevindt zich het stierenhok. Het hekwerk is gegalvaniseerd en is dus extra stevig.

  Tussen het zand-/strohok en de separatieruimte bevindt zich het stierenhok. Het hekwerk is gegalvaniseerd en is dus extra stevig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een handigheidje: op zes plekken in de stal zijn sproeiers gemonteerd. Zo kunnen laarzen eenvoudig afgespoeld worden.

  Een handigheidje: op zes plekken in de stal zijn sproeiers gemonteerd. Zo kunnen laarzen eenvoudig afgespoeld worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kraaijenbrink doet aan warmteterugwinning en heeft ook deze zonneboiler. Die verwarmt het water op van 60 tot 90 graden.

  Kraaijenbrink doet aan warmteterugwinning en heeft ook deze zonneboiler. Die verwarmt het water op van 60 tot 90 graden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kraaijenbrink mikt voor 2016 op 300 koeien in de stal. De stalvoorzieningen zijn er tenslotte en hij heeft bovendien voldoende land. Hoe snel hij de stal helemaal volzet, is nog de vraag. Dat hangt van de grondpositie en zeker ook de ontwikkeling van de melkprijs af.

Maatschap Kraaijenbrink houdt vrijdag 11 juli van 11.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Plakkenweg 21 in Heerde.

  Kraaijenbrink mikt voor 2016 op 300 koeien in de stal. De stalvoorzieningen zijn er tenslotte en hij heeft bovendien voldoende land. Hoe snel hij de stal helemaal volzet, is nog de vraag. Dat hangt van de grondpositie en zeker ook de ontwikkeling van de melkprijs af. Maatschap Kraaijenbrink houdt vrijdag 11 juli van 11.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Plakkenweg 21 in Heerde.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Tussen het zand-/strohok en de separatieruimte bevindt zich het stierenhok. Het hekwerk is gegalvaniseerd en is dus extra stevig.

  Volgens mij mis je hier de plank.
  Vergelijking robot melkput, de extra m2 meegerekend<wachtruimte>?

 • dayo

  ziet er prachtig uit, succes, ook prachtig dat de volgende generatie ook weer samen door gaan, is lang niet overal vanzelfsprekend met de nodige problemen tot gevolg

 • gerrit.lammertink1

  Vind een eigen stier eigenlijk niet meer van deze tijd!!!

 • flyinghollander

  Gerrit lammertink, dat kan wel wezen ze maken er wel degelijk hok voor, dus wel nagedacht over stukje veiligheid. En waarom geen stier, als TKT te veel oploopt kost je geld.

 • dommelje

  gegavaniseerd is niet sterker maar gaat langer mee

 • gerrit.lammertink1

  Je kunt nog zo'n stevig hok bouwen voor een stier maar elk jaar gebeuren er toch ongelukken met stieren en die mensen dachten ook dat overkomt ons niet!! Er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen om de TKT binnen de perken te houden dat je daar een stier voor nodig bent is klinkklare onzin!

 • flyinghollander

  Ik weet het van de stieren, maar liever hier zo waar ze erom denken<ja het kan nog fout> dan een stier ergens vrij.

 • joannes

  Gebeuren de meeste ongelukken met stieren niet in het land? Daar worden waarschijnlijk meer risico´s genomen, meer in de veronderstelling dat je de stier er uitkan lopen in het geval het mis gaat!

 • deer123

  als een stuk ijzer niet sterk genoeg is , moet je het galvaniseren

  De 4700 per box , is sterk gelul , en geloof ik niks van

 • japke33

  Klaar voor de toekomst zeggen ze, maar als de melkprijs straks een lange tijd naar beneden klapt, dan ben ik benieuwd hoelang ze het volhouden?

 • Venstra

  Laarzen afspoelen, handig, maar heb je daar nog wel tijd voor.

 • LUCTOR

  Wanneer de stal bevolkt is met de 400 beesten is de aanwezigheid van de stier de beste tochtigheids detectie die er is, maar hieraan kun je zien dat de melkvee houderij de varkens houderij achter na gaat wij hadden vroeger ook een beer in de schuur bij de gespeende zeugen terwijl we gebruik maakten van KI alleen voor het positieve effect door de aanwezigheid van de beer.

 • johndeere6910forever

  Een erg mooie stal hoop praktische dingen en de stier wordt dan meschien wel een zoek stier wens de maten in,idergeval veel suces en veel werkplezier

 • Sjaak

  Klaar voor de toekomst!

  Al veel reportages zijn hier de revue gepasseerd met de 'toekomst' als onderwerp. Bij veel uitbreidingen heb ik m'n twijfels of ze wel bestand zijn tegen de toekomst, echter niet bij deze....
  Dit is nu typisch een voorbeeld, waarbij in balans is uitgebreid en geïnvesteerd, op alle fronten. De veebezetting klopt, de arbeid is voorhanden er waarschijnlijk heeft iedereen dezelfde passie, ook belangrijk!
  Hiermee zijn de grootste risico's voor de toekomst afgedekt.
  Veel succes toegewenst!

 • polsbroek

  Veel succes Maar ben blij dat ik met veel minder koeien ook een goed inkomen heb behaalt Maar ja ik ben al wat ouder

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.