Rundveehouderij

Foto & video 43 reacties

Koeienboer, géén ganzenboer

"Ik ben koeienboer, geen ganzenboer", zegt Kees Verheul uit Reeuwijk (Z-H) met stemverheffing. Vier keer per dag rijden hij en zijn buren op hun quad het land op om ganzen te verjagen. De Reeuwijkers moeten voer bijkopen, omdat de ganzen vaak al de eerste snee te pakken hebben. Boerderij nam een kijkje en praatte met de boeren die om krachtig handelen van de overheid vragen.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • donkersmelkvee

  Dat laatste is heel sprekend, van die boeren ligt niemand meer wakker totdat er geen meer zijn...

 • tinus888

  Hier ligt een schone taak voor de lto,om gezamenlijk op te trekken met de boeren rond schiphol Maar schijnbaar hebben ze in langerak en oudeniedorp geen last van ganzen Sterkte ermee!

 • somporn

  Slapende overheid die geen maatregelen durft te nemen omdat ze bang zijn om sommige politieke partijen of organisaties voor het hoofd te stoten.
  Ze kiezen de weg van de minste weerstand en omdat er in de landbouw geen eenheid is, zijn die het dupe.

 • qwerty1230

  afknallen die rotbeesten

 • koestal

  ze hebben in Friesland al een app voor kieviten,om ze te sparen,maar Verheul is een jachtgeweer nodig

 • masmas

  afknallen is de enige oplosssing

 • Demeter Griend

  Het is echt een groot probleem aan het worden.
  Dit had nooit mogen gebeuren.
  Kort houden met het geweer en doorgaan totdat het probleem van de ganzen is geminimaliseerd.

 • farmer135

  hier in het rivierengebied loopt het ook de spuigaten uit, het is een plaag geworden.

 • Jan-Zonderland

  Hier de oplossing: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22602858/__Robotvogel_tegen_ganzenplaag__.html
  Heb mijn twijfels.
  Denk ook dat afschieten of op welke manier dan ook de populatie terug dringen naar een aanvaardbaar niveau, de enige oplossing is. En daar kunnen de milieuclubjes toch niks op tegen hebben ? Die willen toch een uitgebalanceerde natuur ? Met dergelijke overpopulaties van een soort is er duidelijk geen sprake van balans.

 • Gerd

  Hier in Duitsland aan de kust het niet anders uitzien. De 'Stand ganzen' broeden hier, maak alleen de tarwe vlak, dan is de zomergerst - alleen de maïs nog niet zijn ontdekt.
  Officieel, we kunnen het mu st keer meer rijden omdat we in het natuurgebied! Skandaal ...

 • neo1966@live.nl

  Hier is het al net zo. De schade van vorig jaar moet nog steeds betaald worden maar de overheid mag daar mee wachten omdat die boven de wet leeft
  Hier gaan we om de 2uur door de polder en komende herfst ga ik voor mijn jacht akte. Gewoon je eigenplan trekken want de overheid zorgt wel voor zichzelf maar niet voor het volk

 • no-profile-image

  cross

  Op Schiphol zijn duizenden ganzen gedood en boeren hebben te veel schade van zoveel ganzen. Jagen en eieren ruimen is een must, maar men mag mijn honden ook inhuren om ze te verjagen crosscollies@gmail.com.

 • HJ O R

  Hier zou LTO de nodige punten kunnen scoren, maar dan zie je ze niet.
  SJ vrijt rustig verder met Marianne.
  De rest is bezig om de EU te promoten.

 • gjh

  klopt fendt 615 goed gezien lto is nergens te bekennen denk dat ze andere eigen belangen hebben die schenk en romijn. diep triest!!!

 • kenmvdwind

  Zet gelijk stroom op die hekken!

 • koster

  Het is jammer dat de jagers zo tegengewerkt worden. Eigenlijk zouden die ook een premie per geschoten dier moeten krijgen. € 1000,- per vos en € 10,- per gans. Broedgebieden zouden vrij toegankelijk moeten zijn. Dan kunnen de mensen van de voedselbank daar mooi gratis eitjes halen.
  Eigenlijk zouden we ook aangifte moeten doen van het grazen op ons land. Als in mijn koe bij iemand in de tuin laat grazen komt de politie ook vast langs. Dit zou nog wel een leuke ludieke actie zijn.

 • koestal

  waarom voor Schiphol een ontheffing ? gewoon die vliegtuigen aan de grond laten ,is ook goed voor het milieu en tegen de opwarming van de aarde

 • joannes

  Zou een Drone met een hoge druk waterpistool en/of lazer soulaas kunnen brengen? En wat kan zoeiets behalve die dagelijkse verjaagpartijen verder opleveren?

 • Mozes

  Een drone die er uitziet als een grote roofvogel waar ganzen bang voor zijn en volautomatisch over de weilanden vliegt?

 • veldzicht

  Volgens Thieme moet je gewoon olifants gras gaan telen ,dat lusten die ganzen niet(koeien ook niet,maar dit terzijde)dat lijpe mens heeft
  makkelijk kletsen,ze krijgt haar tonnetje per jaar toch wel voor dat dom gelul.dat de boeren gek worden van die rotganzen dat interreseert haar
  niks als de ganzen maar met rust worden gelaten.

 • anker

  Als boer ben je toch maar een derde rangs sukkel,we zullen zelf het heft in handen moeten nemen,overheid en LTO werken je alleen maar tegen.diep triest!!!!!!!!!

 • Zippie

  Met alle respect: maar waarom wordt nu alle tijd geld en energie in verjaag acties besteed?
  Die beesten zullen toch iedere dag hun kostje moeten vreten. Verjagen naar een ander perceel wat lost dat nu op? Te triest voor woorden dat die sukkels van de overheid dit tolereren en zo ver hebben laten komen.

 • alco1

  Verjagen. Wat heeft dat voor zin? Ze gaan toch eten, dan maar bij een ander. Er heeft maar één iets zin en dat is (ver)JAGEN.

 • ed12345

  Ik denk dat bejagen te laat is .Hier in Canada worden ze behoorlijk bejaagd maar toch worden het er steeds meer maar wij hebben het geluk dat ze op een paar na doortrekken naar het noorden zo gauw de meren daar ondooit zijn

 • bassie72

  Misschien is het een goede oplossing om eens een actie groep op te richten'' gedeelde smart is halve smart'' die ganzen vangen vleugels knippen en zet ze maar uit in stedelijk gebied of op een mooi eiland wat volledig nieuwe natuur is en wat te ver terug zwemmen is .

 • a.t.herwijnen

  Waarom op schiphol wel vergassen en op boerenland niet ? Zijn de economische belangen daar groter en belangrijker. Hier is een stuk rechtsongelijkheid. Vraag me af wat de rechter hiervan vindt. LTO leg dit eens voor bij de rechter?

 • henk11

  Wanneer emoties regeren is het gezonde verstand vaak pleiten
  Goed beheer van de fauna moet je overlaten aan de vakmensen.
  Dit is in Nederland via de flora/founa wet.
  Elke jachtakte houder heeft hier een cursus voor gevolgd en een examen moeten afleggen en een jachtdiploma bezitten.
  Logisch is dan ook dat je dit door deze vakmensen laat uitvoeren .

 • j.r.j.porsius1

  Henk 11 ik weet niet wat voor klootzak jij bent, maar volgens mij ben je ook weer zo'n linkse rakker die aan de zijlijn staat te schreeuwen, en zelf er totaal geen economische en emotionele schade van heeft, ik ben boer in Friesland en hier wordt je ook opgetild door die beesten, het Faunafonds doet er alles aan om het je zo moeilijk mogenlijk te maken om voor schadevergoeding in aanmerking te komen, daar komt bij dat ik en al mijn collega's om mij heen nog steeds geen rooie cent hebben gevangen van het foerageerbeheer en voorjaar schade seizoen 2012/2013 terwijl per bedrijf voor tientallen duizenden euro's schade geleden is! Het hele ganzenbeleid hier in Nederland hebben we aan jou soort van softie's te danken en die dikke trut die ons belangen moet behartigen doet er ook niet ene moer aan, die verschuilt zich achter Brussel, die had allang een ontheffing voor het vangen en Vergassen moeten geven!

 • alco1

  @porsius. Ik denk dat je #27 nog maar eens moet lezen.

 • joannes

  @henk11, is verkeerd begrepen door j.r.j.porius1 hoop ik. Die emoties waar hij over spreekt zijn de emoties van de burgerij voor het jagen, of te wel afschieten, waar hij met die opleiding en jachtakte aan refereert. De reacties maken maar weer duidlijk dat verstand heel smal gaat functioneren wanneer er onredelijke wetten worden opgelegd. De overheid is zo de onderlinge relaties op scherp aan zetten! Of....... een paar ongelukkige boeren worden misbruikt om de grotere Politieke problemen uit de aandacht te houden.

 • henk11

  Henk 11 is sinds 1978 jager en veehouder,heb altijd de kost verdiend met handel en houden van vee en ben woonachtig in het buitengebied
  Wat wel jammer is dat via internet iemand anoniem kan tieren of beledigen zonder de tekst te begrijpen
  Blijf oefenen met lezen dan wordt het begrijpen vast ook wel beter

 • henk11

  Ps , normaal en fatsoenlijk gedrag en taalgebruik is hierbij een pre

 • evanderpasch1

  ieder dooie gans kan zich niet meer vermeerderen, vliegen bestrijd je toch ook

 • j.r.j.porsius1

  Henk11 je moet goed begrijpen dat ik absoluut niets tegen jagers heb, sterker nog dat deze mensen uitstekend werk verrichten! Maar ik wil wel (met misschien wat ruig taalgebruik, excuses ) benadrukken dat het jagen uiteindelijk allang niet meer een afdoende middel is, zoals in het filmpje ook wordt aangegeven dat men van bovenaf deze problematiek niet serieus neemt en in geheel Nederland de overzomerende ganzen gaat vangen en vergassen ! Waarom alleen in een straal van 20 kilometer rond Schiphol en niet bij ons? Tellen boeren dan niet meer mee? We hebben het hier wel over onze broodwinning , dit moest men eens uithalen met fabrieksarbeiders, dan stond half Nederland op zijn kop! Mag ik nog één tip geven als men 22 mei te stemmen gaat stem dan op Annie Schreijer-Pierik van CDA of Jan Huitema van VVD deze mensen willen zich wel inzetten voor het vergassen van ganzen, ik hoop dat men mij nu beter snapt!

 • Gijs Gans

  kijk naar overijsel daar heeft nmv lto opg en nojg en knjv de rug wel recht gehouden eerst naar aantallen van 2005 dan maar eens weer praten.

 • alco1

  @porsius. Gewoon zeggen. Ik heb jouw reactie niet goed gelezen (begrepen).

 • J@gertje

  De provincies willen maatwerk per gebied en dat gaat dus niet werken.
  Je moet je als jager zo aan de meest vreemde regels houden.
  Zolang de gans niet op de landelijke vrijstellingslijst komt zonder administratieve rompslomp blijft het dweilen met de kraan open.

 • kip

  Ze moeten daar gewoon een vracht jagers neerzetten en die beesten allemaal hartstikke dood schieten
  En die marrianthieme kunde beter eens in een schuur laten komen
  Kan zie zien hoe het er in echt aan toe gaat en niet dat gezwam op
  Tv en alleen maar zieke beesten laten zienr

 • eikenhorst

  die niet eens uit Nederland komen!
  (die beesten)

 • henk11

  Volgens mij heeft Marianne haar doel berijkt
  Veel aandacht en bombarie

 • josrodenburg

  misschien is een vogelgriep het beste, maar hoe beschermen we de overige gevleugelden?

 • henk11

  Annie heeft mijn stem ,, en wens haar alle goeds.
  Ben al jaren sympathysant van haar, vanwege gezond verstand van haar en geen capsones

 • PetervanKempen

  er zijn twee aanwijsbare schuldigen voor deze ganzen misere:
  Politiek (vooral links) die volkomen onnodig het afschieten van overbodige ganzen tegenhouden zogenaamd omdat het maatschappelijk niet aanvaardbaar is. Daartegen helpt stemmen op de anderen, Annie van CDA of de VVD daar zit je goed mee. Dan de terreinbeherende organisaties: Natuurmoinumenten voorop. Die hebben het zomergans probleem zelf veroorzaakt en weigeren nu zelf de aantallen te beperken tot wat er binnen hun gronden kan vreten (ja dat zijn er weinig want er groeit geen ganzen voer). Deze huichelaars dioe alleen meepraten en niets zelf doen, kun je als buur/boer het beste aanpakken door hen voor de schade aansprakelijk te stellen.Het wel kunnen maar niet willen voorkomen is een onrechtmatige daad volgens het burgelijk wetboek en strafbaar. De drone is zeer geschikt om bewijs daarvan te leveren, de rechtzaak win je zo altijd: filmt de ganzen die er weg komen en bij jullie neerstrijken en de boel opvreten. Jullie weten zeker wel dat er aldus G7 plan over drie jaar geen cent schade meer betaald wordt in de zomer?

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.