Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Kennis grasland, een mengelmoes aan opmerkingen

'Weidegang, het valt op dat niemand precies weet hoe het in elkaar steekt', zegt weidecoach Rick de Vor. 'Je kunt met weidegang verdienen, maar dan moet je regelmatig het grasland op lopen. En een duidelijke keuze maken. Niet van twee walletjes willen eten, half buiten en half binnen.' Boerderij liep mee in Woudrichem. Met een groep boeren, een spade en een thermometer.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • kleine boer

  Geweldig!!alleen het weer heb je niet in de hand en je kan geen enkele grondsoort vergelijken ik hoor hem over inzaaien gras scheuren mag niet op zand int najaar dus valt al af . Beweiden veel regen droog weer grote kleine koppel... man man wat een fantast.

 • alco1

  En dan ook nog zeggen niet van twee walletjes te willen eten. Het beste is nog steeds de koeien twee a drie uur na het melken, zowel 's morgens als 's avonds te laten grazen en dan weer binnen te halen.

 • snip

  grasland inzaaien op zand in het najaar dmv mais of aardappels als voorteelt. grote koppels beweiden doen ze ook in nieuw zeeland en ierland dus kan het hier ook. en waarom is 2 a 3 uur te laten weiden na het melken het beste ?

 • Pe

  Snip bent U wel eens in NZ geweest?? Ze accepteren daar wel dat die grote koppels de dammen en in de herfst/winter hele percelen zwart trappen.
  Bovendien krijg je daar geen (houten)paal de grond in zonder eerst met de rockspike een gat geslagen hebt, vanwege alle stenen in de grond.

 • Ken

  hij heeft het over herinzaaien, maar waarom niet over doorzaaien? Want dat is toch de meest ideale manier om je grasland op peil te houden; goedkoper, geen verlies van grassnede en geen last van beperkingen.

 • W Geverink

  Weidegang, het valt op dat niemand presies weet hoe het in elkaar steekt. Uit eigen ervaring weet ik dat geen twee jaren hetzelfde zijn. Ik heb hoge en lage grond en van alles er tussen in. Ik heb veel verschillende grassen die allemaal hun goede en slechte eigenschappen hebben. De een doet het goed op laagland en verbeterd de draagkracht met een sterke zode en de andere doet het weer goed op hoge droge grond. Tuurlijk verhuis ik de koeien naar de hoge grond in natte periodes maar ook ik zie nu en dan percelen die veel schade oplopen van grazen als het zeiknat is. We hebben geen stal dus is opstallen geen optie. Wat ik zie is dat mijn grasland door de jaren heen vaak beschadigd is geraakt maar het gras uit zichzelf altijd weer heel goed terug komt. Weiden en grasland beheer is echt een kunst en elk jaar leer ik nog bij.

 • janenminie1

  Als de melkprijs weer wat beter is ,proberen ze op alle manieren je geld uit de zak te kloppen.Ook b. v. de bergen folders die je de laatste tijd door de deur krijgt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.