Rundveehouderij

Foto & video 10259 x bekeken 2 reactieslaatste update:19 feb 2014

Vijf emissie-arme vloeren in de praktijk (deel 2)

Vijf verschillende bedrijven, vijf verschillende vloeren. Agrifirm Exlan organiseerde vorige week een praktische excursiedag voor 45 veehouders met bouwplannen.

Foto

 • Agrifirm Exlan organiseerde eind januari twee regionale excursiedagen. Zowel in Noord-Nederland als in Zuid-Nederland bekeken ondernemers met bouwplannen emissie-arme vloeren bij vijf collega-veehouders: achtereenvolgens de G2 en G3 van Swaans, de W4 van HCI, Eco-Vloer van Veld-V, de Groene Vlag-vloer van Den Boer Beton en de Welzijnsvloer van Berkel Beton. Boerderij ging mee tijdens de Zuid-editie. Hier deel 2 van het fotoverslag.

  Agrifirm Exlan organiseerde eind januari twee regionale excursiedagen. Zowel in Noord-Nederland als in Zuid-Nederland bekeken ondernemers met bouwplannen emissie-arme vloeren bij vijf collega-veehouders: achtereenvolgens de G2 en G3 van Swaans, de W4 van HCI, Eco-Vloer van Veld-V, de Groene Vlag-vloer van Den Boer Beton en de Welzijnsvloer van Berkel Beton. Boerderij ging mee tijdens de Zuid-editie. Hier deel 2 van het fotoverslag.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf 3: Naam: Hans Boumans (48). Plaats: Boxmeer (N.-Br.).

  Bedrijf 3: Naam: Hans Boumans (48). Plaats: Boxmeer (N.-Br.).

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf: Nieuwbouw met 80 boxplaatsen. Vloer: Veld-V Eco-Vloer. Prijs: €140 per m2, Voorlopige RAV: 8,1. Definitieve meetresultaten dezer dagen bekend, valt volgens de leverancier punten lager uit.

  Bedrijf: Nieuwbouw met 80 boxplaatsen. Vloer: Veld-V Eco-Vloer. Prijs: €140 per m2, Voorlopige RAV: 8,1. Definitieve meetresultaten dezer dagen bekend, valt volgens de leverancier punten lager uit.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is in gebruik sinds juni 2013, Boumans houdt nu 65 koeien. De stal is aan de bestaande 2x5-melkstal gebouwd, die met een nieuw pulsatiesysteem en een nieuwe vloer flink is opgeknapt. De contouren van de oude stal zijn in de gevel duidelijk zichtbaar.

  De stal is in gebruik sinds juni 2013, Boumans houdt nu 65 koeien. De stal is aan de bestaande 2x5-melkstal gebouwd, die met een nieuw pulsatiesysteem en een nieuwe vloer flink is opgeknapt. De contouren van de oude stal zijn in de gevel duidelijk zichtbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Boumans houdt de vloer schoon met een vaste mestschuif. De leverancier schat in dat 80 procent van de klanten juist werkt met een Lely-schuifrobot in plaats van een vaste mestschuif. Veld-V adviseert altijd te kiezen voor waterverneveling op de robot. Een robot zou voldoende capaciteit hebben tot 250 koeien.

  Boumans houdt de vloer schoon met een vaste mestschuif. De leverancier schat in dat 80 procent van de klanten juist werkt met een Lely-schuifrobot in plaats van een vaste mestschuif. Veld-V adviseert altijd te kiezen voor waterverneveling op de robot. Een robot zou voldoende capaciteit hebben tot 250 koeien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vaste schuif bevalt goed, er ligt bijna geen mest op. De doorlaat van deze Eco-Vloer is dan ook slechts 15 procent minder dan van een traditionele roostervloer. Het rubber maakt de vloer comfortabel; er liggen twee damslapers op de vloer. Boumans geeft aan dat de oorzaak niet in de vloer zit, maar in de jongveeopfok. Voor de verbouwing waren de twee koeien ook al damslapers.

  De vaste schuif bevalt goed, er ligt bijna geen mest op. De doorlaat van deze Eco-Vloer is dan ook slechts 15 procent minder dan van een traditionele roostervloer. Het rubber maakt de vloer comfortabel; er liggen twee damslapers op de vloer. Boumans geeft aan dat de oorzaak niet in de vloer zit, maar in de jongveeopfok. Voor de verbouwing waren de twee koeien ook al damslapers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Boumans past nu weidegang toe, maar verwacht door de strengere bemestingsnormen de koeien in de toekomst juist op stal te houden. Daarom investeerde hij extra in een wat luxere vloer. “Een goede vloer die past bij het beenwerk van de koeien is dan niet verkeerd”, zegt hij.

  Boumans past nu weidegang toe, maar verwacht door de strengere bemestingsnormen de koeien in de toekomst juist op stal te houden. Daarom investeerde hij extra in een wat luxere vloer. “Een goede vloer die past bij het beenwerk van de koeien is dan niet verkeerd”, zegt hij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Inmiddels pastte Veld-V de emissiebeperkende klepconstructie tussen de roosterbalken aan. Zoals meerdere fabrikanten kiest Veld-V nu voor een constructie met twee flexibele flappen. Voorheen bestonden de kleppen veelal uit een vaste zijde van kunststof en een flexibele zijde. De mest blijkt hier te veel weerstand te ondervinden en dat leidde tot verstoppingen. Dat zou nu dus verleden tijd moeten zijn. Omdat Boumans geen diepstrooiselboxen heeft, viel het aantal verstoppingen bij hem wel mee.

  Inmiddels pastte Veld-V de emissiebeperkende klepconstructie tussen de roosterbalken aan. Zoals meerdere fabrikanten kiest Veld-V nu voor een constructie met twee flexibele flappen. Voorheen bestonden de kleppen veelal uit een vaste zijde van kunststof en een flexibele zijde. De mest blijkt hier te veel weerstand te ondervinden en dat leidde tot verstoppingen. Dat zou nu dus verleden tijd moeten zijn. Omdat Boumans geen diepstrooiselboxen heeft, viel het aantal verstoppingen bij hem wel mee.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf 4: Naam: Gerrit Wientjes (61) en zoon Rob (niet op de foto). Plaats: Boxmeer (N.-Br.). Bedrijf: Nieuwbouw met 156 boxplaatsen. Vloer: Den Boer Beton, Groene Vlag. Prijs: €135 per m2. RAV: 7,4 .

  Bedrijf 4: Naam: Gerrit Wientjes (61) en zoon Rob (niet op de foto). Plaats: Boxmeer (N.-Br.). Bedrijf: Nieuwbouw met 156 boxplaatsen. Vloer: Den Boer Beton, Groene Vlag. Prijs: €135 per m2. RAV: 7,4 .

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal is in gebruik sinds oktober 2013.

  De nieuwe stal is in gebruik sinds oktober 2013.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wientjes behaalde voldoende reductie nu de vloer 7,4 kilogram ammoniak uitstoot. Deze vloer is echter ook te koop in een versie met klepafdichtingen van de mestspleten. Deze staat op de RAV-lijst met een reductie van 4,3. In die uitvoering kost de vloer €165 per m2.

  Wientjes behaalde voldoende reductie nu de vloer 7,4 kilogram ammoniak uitstoot. Deze vloer is echter ook te koop in een versie met klepafdichtingen van de mestspleten. Deze staat op de RAV-lijst met een reductie van 4,3. In die uitvoering kost de vloer €165 per m2.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee Lely A4-robots melken de veestapel. De Groene Vlag-vloer heeft een typische aanblik met de groene kunststof kappen over de roostervloer.

  Twee Lely A4-robots melken de veestapel. De Groene Vlag-vloer heeft een typische aanblik met de groene kunststof kappen over de roostervloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wientjes koos voor de Groene Vlag-vloer, omdat hij in de toekomst wel weidegang wil toe blijven passen. De belangrijkste vereiste voor de ondernemer en zijn zoon Rob was dat de vloer dan niet glad mag worden als deze opdroogt, wanneer de koeien ’s zomers in de wei zijn.

  Wientjes koos voor de Groene Vlag-vloer, omdat hij in de toekomst wel weidegang wil toe blijven passen. De belangrijkste vereiste voor de ondernemer en zijn zoon Rob was dat de vloer dan niet glad mag worden als deze opdroogt, wanneer de koeien ’s zomers in de wei zijn.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Groene Vlag voldeed hier volgens de ondernemers aan. Als de mest droogt is de vloer niet glad voor de koeien. Vanwege de zachte kunststof slijten de klauwen van de koeien niet of nauwelijks. Ze groeien echter wel door. De klauwbekapper heeft dus werk. Wientjes verwacht dat het groeipatroon zich wel aanpast aan de nieuwe omstandigheden, maar kan dat nu nog niet met zekerheid zeggen.

  De Groene Vlag voldeed hier volgens de ondernemers aan. Als de mest droogt is de vloer niet glad voor de koeien. Vanwege de zachte kunststof slijten de klauwen van de koeien niet of nauwelijks. Ze groeien echter wel door. De klauwbekapper heeft dus werk. Wientjes verwacht dat het groeipatroon zich wel aanpast aan de nieuwe omstandigheden, maar kan dat nu nog niet met zekerheid zeggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De leverancier levert eerst de roostervloer. Als deze gelegd is, neemt het bedrijf de maat op voor de kunststof kappen. Deze klik je simpelweg over de roosterbalken.

  De leverancier levert eerst de roostervloer. Als deze gelegd is, neemt het bedrijf de maat op voor de kunststof kappen. Deze klik je simpelweg over de roosterbalken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door de bolle vorm loopt urine direct de mestput in en dat beperkt de emissie. De ondernemers strooien hun boxen met de trekker in. Dat is tot op zekere hoogte geen punt. Wel zijn er voorschriften voor de bandendruk, om beschadigingen aan de kunststof te voorkomen.

  Door de bolle vorm loopt urine direct de mestput in en dat beperkt de emissie. De ondernemers strooien hun boxen met de trekker in. Dat is tot op zekere hoogte geen punt. Wel zijn er voorschriften voor de bandendruk, om beschadigingen aan de kunststof te voorkomen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Regelgeving vereist een schuif om de vloer schoon te houden, en zo te zorgen voor een zo laag mogelijk emitterend oppervlak. In praktijk heeft de vloer zo veel doorlaat dat het geen ramp is als de schuif een dag kapot is. Het toedienen van water is niet nodig. “Met water haal je een probleem in huis dat je voorheen niet had, met name in de winter”, zegt de leverancier. Wientjes heeft wel de mogelijkheid om water te vernevelen, maar gebruikte die tot heden niet.

  Regelgeving vereist een schuif om de vloer schoon te houden, en zo te zorgen voor een zo laag mogelijk emitterend oppervlak. In praktijk heeft de vloer zo veel doorlaat dat het geen ramp is als de schuif een dag kapot is. Het toedienen van water is niet nodig. “Met water haal je een probleem in huis dat je voorheen niet had, met name in de winter”, zegt de leverancier. Wientjes heeft wel de mogelijkheid om water te vernevelen, maar gebruikte die tot heden niet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Koeien hebben goede grip op de vloer. Ze laten tochtigheid goed zien. Zelf moet je wel opletten. Gerrit maakte al eens een schuiver met zijn laarzen.

  Koeien hebben goede grip op de vloer. Ze laten tochtigheid goed zien. Zelf moet je wel opletten. Gerrit maakte al eens een schuiver met zijn laarzen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Groene Vlag-vloer met kleppen kan aantrekkelijk zijn vanwege de flinke emissiebeperking. Het is een alternatief voor investeren in een luchtwasser of het aankopen van extra ammoniakrechten. Vanwege de vele doorlaten zijn de meerkosten zoals gezegd wel een forse €30 per vierkante meter.

  De Groene Vlag-vloer met kleppen kan aantrekkelijk zijn vanwege de flinke emissiebeperking. Het is een alternatief voor investeren in een luchtwasser of het aankopen van extra ammoniakrechten. Vanwege de vele doorlaten zijn de meerkosten zoals gezegd wel een forse €30 per vierkante meter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf 5: Naam: Maris (53), Evert (23) en Ferdi (20, niet op foto) Hendriks. Plaats: Overloon (N.-Br.). Vloer: Berkel Beton, welzijnsvloer. Prijs: €70 per m2. RAV: 8,1.

  Bedrijf 5: Naam: Maris (53), Evert (23) en Ferdi (20, niet op foto) Hendriks. Plaats: Overloon (N.-Br.). Vloer: Berkel Beton, welzijnsvloer. Prijs: €70 per m2. RAV: 8,1.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bedrijf: Nieuwbouw met 284 boxplaatsen, in gebruik sinds augustus 2013.

  Bedrijf: Nieuwbouw met 284 boxplaatsen, in gebruik sinds augustus 2013.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers houden nu 184 koeien. Hendriks kocht de vloer op basis van beloopbaarheid en prijs. Dat Berkel Beton een relatief klein familiebedrijf is, speelde op de achtergrond ook mee.

  De ondernemers houden nu 184 koeien. Hendriks kocht de vloer op basis van beloopbaarheid en prijs. Dat Berkel Beton een relatief klein familiebedrijf is, speelde op de achtergrond ook mee.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen de nieuwe en de bestaande stal bouwden de ondernemers een plaatje van een nieuwe 2x20 Expressway rapid-exit melkstal van BouMatic, compleet met wachtruimte. Ook de wachtruimte is voorzien van de Berkel Beton-welzijnsvloer.

  Tussen de nieuwe en de bestaande stal bouwden de ondernemers een plaatje van een nieuwe 2x20 Expressway rapid-exit melkstal van BouMatic, compleet met wachtruimte. Ook de wachtruimte is voorzien van de Berkel Beton-welzijnsvloer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De familie is content met de vloer. Die bestaat uit 1,20 meter brede platen. Zoals bij vrijwel alle leveranciers is de doorlaat 4 centimeter breed.

  De familie is content met de vloer. Die bestaat uit 1,20 meter brede platen. Zoals bij vrijwel alle leveranciers is de doorlaat 4 centimeter breed.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Duidelijk te zien is dat het profiel beschikt over ‘zaagsnedes’ voor extra grip. Dat is standaard af fabriek zo. De vloer is 4 meter breed, en bestaat uit twee elementen van elk 2 meter. Deze rusten op een tussenmuur. Berkel kan ook vrije overspanning leveren.

  Duidelijk te zien is dat het profiel beschikt over ‘zaagsnedes’ voor extra grip. Dat is standaard af fabriek zo. De vloer is 4 meter breed, en bestaat uit twee elementen van elk 2 meter. Deze rusten op een tussenmuur. Berkel kan ook vrije overspanning leveren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hendriks heeft vaste mestschuiven in de stal. De leverancier neigt hier ook naar. Bij de schuifrobots heeft de leverancier een voorkeur voor JOZ, omdat deze zowel voor als na het schuiven sproeit. Zeker bij droge koeien is regelmatig schuiven en sproeien een must.

  Hendriks heeft vaste mestschuiven in de stal. De leverancier neigt hier ook naar. Bij de schuifrobots heeft de leverancier een voorkeur voor JOZ, omdat deze zowel voor als na het schuiven sproeit. Zeker bij droge koeien is regelmatig schuiven en sproeien een must.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De doorsteken hebben ook een doorlaat om de 1,20 meter. Berkel kan smallere elementen van 60 centimeter leveren, maar ziet dit niet als noodzakelijk. Hendriks houdt de doorsteken handmatig schoon.

  De doorsteken hebben ook een doorlaat om de 1,20 meter. Berkel kan smallere elementen van 60 centimeter leveren, maar ziet dit niet als noodzakelijk. Hendriks houdt de doorsteken handmatig schoon.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Duidelijk zichtbaar zijn hier de onder afschot lopende urinegootjes. In het midden zijn deze 4 millimeter diep, aan de zijkanten 10 millimeter.

  Duidelijk zichtbaar zijn hier de onder afschot lopende urinegootjes. In het midden zijn deze 4 millimeter diep, aan de zijkanten 10 millimeter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers hebben nu minder klauwproblemen dan voorheen. Evert: “Het is lastig te zeggen of het puur door de vloer komt. Er is heel veel veranderd. We denken dat de rubber vloer in de melkstal ook een positief effect heeft. Die is echt een aanrader, zeker als de koeien haaks om moeten.”

  De ondernemers hebben nu minder klauwproblemen dan voorheen. Evert: “Het is lastig te zeggen of het puur door de vloer komt. Er is heel veel veranderd. We denken dat de rubber vloer in de melkstal ook een positief effect heeft. Die is echt een aanrader, zeker als de koeien haaks om moeten.”

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  op mijn computer werkt de pauze 'knop' niet .. hij loopt door ook al staat de muis op pauze!

 • flyinghollander

  kan je nog 1000 keer zeggen maar ze wil iets hips hebben, dat het niet werkt is ook vaak genoeg al gemeld, gebeurd niks mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.