Rundveehouderij

Foto & video 27 reactieslaatste update:18 mrt 2014

Overijssel op slot door bezwaren Leefmilieu

Melkveehouders in Overijssel kunnen niet uitbreiden doordat vereniging Leefmilieu uit Nijmegen de vergunningen aanvecht, die door de provincie zijn afgegeven. 150 bezwaren zijn er ingediend door de milieuvereniging. Boerderij ging praten met een verontruste melkveehouder in Zwolle en met de milieuclub, die sinds 1993 actief is en nu de pijlen op de provincies en intensieve veehouderij richt.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • agratax2

  Enige arrogantie kan deze mevrouw niet worden ontzegd. Zij levert betere vergunningen dan de overheid. Hoe is dit mogelijk een milieu groep die beter de wet toepast dan de overheid zelf of is een betere vergunning een vergunning die aan de eisen van deze milieu beweging voldoet. Ik snap niets meer van de Nederlandse vergunning verlening.

 • alco1

  'Is wel een kunst om met afbraak politiek ook nog proberen goed voor de dag te komen.

 • somporn

  Dat iemand uit bv groningen bezwaar in limburg kan aantekenen.
  Wat is nu belangrijk in deze crisis,brood op de plank of ondernemer pesten.Blijkt wel dat deze mensen veel te veel vrije tijd hebben.
  Als ze hard moesten werken dachten ze wel over andere dingen na.

 • gert216

  Deze zieke organisatie vecht door tot de raad van state ,enkel en alleen om de nederlandse veehouderij de nek om te draaien . zij zegt deskundig te zijn maar weet niet waar zij over praten . een uitspraak daarvan gaat jaren duren .hun onderbouwing slaat nergens op , halen de diverse sectoren per vergunning door elkaar omtrent uitstoot . zij willen alleen maar dwarsliggen .

 • DJM

  Waarom kan een organisatie uit Nijmegen uberhaupt bezwaar maken op vergunningen in Overijssel. Direct belanghebbenden die bezwaar maken, kan ik (enig) begrip voor opbrengen. Als het bezwaar tenminste gegrond is. Al deze bezwaren van dit cluppie kunnen wat mij betreft ONGEGROND verklaard worden

 • Sjaak

  Het is rechtvaardig, dat er bezwaren gemaakt kunt kunnen worden in een vergunningprocedure. Gezien de rompslomp, dat dat met zich meebrengt, zou het ook wel rechtvaardig zijn om legeskosten te koppelen aan de bezwaren en wel evenredig met de bouwleges!
  Denk, dat het aantal bezwaren dan drastisch terugloopt....

 • BW

  Ik begrijp wel dat deze veehouder er problemen mee heeft, maar iedereen moet aan de regels voldoen. Als een overheid buiten haar boekje gaat, dan wordt dat aangevochten door partijen die het er niet mee eens zijn. De rechter zal hier beslissen. Zo simpel is het toch?

 • Achterland

  BW dat klopt wat je zegt. MAAR de gehele verantwoordelijkheid wordt afgewimpeld op de veehouder. De overheid heeft zijn zaakjes niet voor elkaar, maar de veehouder koopt emissierechten, betaald legeskosten, advieskosten, mogelijk advocaatkosten etc. Het kost de veehouder dus alleen maar geld terwijl de overheid (in dit geval de provincie Overijssel) wel een Nb vergunning afgeeft die door de RvS nietig wordt verklaard. Betaald de provincie aan deze veehouder dan al deze kosten terug ??? Zal wel niet maar dit is wel de wereld op zijn kop !! Je bent als veehouder een hele boel geld lichter en hebt uiteindelijk je vergunning nog niet.

 • ...............

  Er lopen meer gekken los dan dat er vastzitten.

 • BetterCows

  Hoe vaak heeft ze gezegd ,,wij denken dat ,wij denken dit

 • breestuk6

  Het moet net zo gaan als bij ganzenschade ! Die club eerst 500 euro over laten maken voordat het bezwaar in behandeling wordt genomen !

 • Edje2

  schandalig dat dit mogelijk is, wat een mens!!!!!!!!!!!!!!

 • varkenshouder1

  Ik vind dat men € 2000.- zou moeten betalen om een bezwaar in te kunnen dienen en deze kunnen terugbetaald worden indien men de zaak terecht bezwaard.!!! Heel veel bezwaarmakers kosten de overheid en dus de belastingbetaler heel veel geld. Dat moet veranderen.

 • wilhelminahoeve

  men moet zich afvragen of men met de natuur in nederland niet naar de verkeerde kant van de weegschaal doorslaat. onderhand wordt het TE

 • alco1

  Het is nog veel gekker. Er worden moties ingediend en als deze niet binnen een bepaalde tijd behandeld worden dan heeft men recht op een vergoeding. Je moest eens weten hoeveel geld op deze manier aan actiegroepen moet worden overgemaakt

 • deamar

  Waarom gaat Boerderij met deze milieuclub praten? Zo geef je ze de illusie dat ze serieus genomen worden.

 • mbm

  Het zit zo: verenigingen en stichtingen zijn belanghebbend als in de statuten is opgenomen dat men opkomt voor bv algemene natuurbelangen. Het is dus heel interessant om een stichting op te richten met heel ruime doelstelling en dan procederen we er maar op los. Ze hebben meestal een pro deo advocaat dus dat gaat ook fijn. De NB wetgeving is gecompliceerd en ik vraag me af wie het nog begrijpt. Hier maken de zogenaamde idealisten graag gebruik van. Het doel is simpel: torpedeer de individuele vergunningen. Herkennen we de handelswijze van Wakker Dier? Het is zo makkelijk om idealistisch te zijn van andermans centen en over andermans rug.

 • haam

  onze grote vriend folkert is ook zo begonnen en we weten war er van hem is geworden.

 • joannes

  Typisch voorbeeld van langs elkaar heen praten! Een vergunningsaanvraag indienen die met een bezwaarschrift op zijn vorm en uitgangspunten t.o.v. de wet NatuurBeheer onderuitgehaald kan worden is vragen om narigheid. En zij, Leefmilieu bekijken het van de andere kant, ze lezen eerst de wet, bedenken mogelijke interpretaties en vergelijken die met ingediende vergunning aanvragen op hun volledigheid. Nu dan blijkt dat ambtenaren maar ook adviseurs een lesje krijgen bij de rechter wanneer het niet volgens de wet wordt ingedient. Jammer van de tijd die ermee gemoeid is maar zo werkt dat bij ondeskundigheid. http://www.leefmilieu.nl/leefbaar-buitengebied

 • radewijk

  Het gaat deze groep met hun advocaat alleen maar om geld te vangen. De provincie kan de stroom bezwaren niet tijdig beantwoorden, en als de termijn is overschreden eisen ze (overheids-)geld. Het komt er uiteindelijk op neer dat zelfs de bouwsector kapot gaat omdat er niets meer gebouwd mag worden door de overvloed aan bezwaren die deze groep aantekend.

 • tinus888

  Juist rademaker jij hebt het begrepen,denk niet dat die geitewollesok van het filmpje precies weet hoe het allemaal in elkaar steekt In Utrecht werd er eerst ook geen bezwaar gemaakt tot de lto op het briljante idee kwam om een heleboel vergunningen te gelijk aan te vragen(scheelde een paar honderd euro publicatie kosten)en je raad het al 260 bezwaren in gediend door een linkse juristenclub,puur om er een slaatje uit te slaan en nu zit alles vast

 • alco1

  radewijk. Ze eisen niets. Ze krijgen het gewoon. Hierover memoreerde ik ook al in #15

 • jinkehes

  Naïef van LTO dat ze er, voordat de PAS in werking treedt, via hun kanaaltjes bij de provincies nog even honderden NB-wetvergunningen dachten door te drukken. Hoeveel geld heeft dat de gemeenschap wel niet gekost? Al die gammele vergunningen waarvan je op voorhand wel kon zien dat die het bij de Raad van State niet zouden gaan halen. Agrariërs laten zich gek maken door hun adviseurs en denken zelf ook niet meer na. Hun vergunningaanvragen, ook aanvragen voor milieuvergunningen, rammelen aan alle kanten. Ik maak het allemaal van zeer nabij mee en zie hoe er naar bepaalde emissies wordt toegerekend. De boer in het filmpje is ook niet erg duidelijk: hij heeft emissie-arme vloeren, suggereert dat emissies naar beneden gaan, maar ondertussen breidt hij het aantal dieren uit en moet hij door te salderen de emissie vergunbaar zien te maken. Hij wringt zich kortom in allerlei bochten om toch maar meer koeien te kunnen gaan houden. Begrijpelijk, want de investeringen zijn al gedaan. Daar zit een deel van het probleem: de investeringen gaan voor de vergunning uit. Ik zou zeggen: draai het om. Eerst een goede vergunning, daarna investeren. De hele veehouderij moet er trouwens rekening mee houden dat de grenzen van het aantal dieren in Nederland zijn bereikt. En voor de goede orde: de organisatie die hier aan het woord komt is gevestigd in Nijmegen, maar het gaat om een landelijke club.

 • info58

  @jinkehes
  laat even helder zijn, de LTO heeft nergens een vergunning er door gedrukt. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf om hier voor te kiezen. Een punt van zorg is de Gemeente want die hadden aanvragers van een milieuvergunning erop dienen te wijzen dat er een Nb vergunning nodig zou kunnen zijn. Het geeft wel aan de complexheid en juridische uitvoerbaarheid van de NB vergunning en dat is maar zo niet geregeld via de PAS. Al die tijd zitten de zg interim uitbreiders zonder NB vergunning die ze dachten via de PAS te legaliseren en dus op voorhand ontwikkelruimte gebruiken die bestemd zou moeten zijn voor de gewone aanvragers

 • koestal

  Dit is slecht voor de export en dus ook voor de economie,die dank zij de agrarische export er net weer een beetje boven op krabbelt !

 • koeboertje

  Het vervelende is dat gemeenten vanaf 2004 jaren lang verguningen af heeft gegeven , en de provincie,s niet gecontroleerd hebben op de NB wet verguning . grove fout van de provincies dus, alleen nu zitten de interem uitbreiders met een probleem ,en waar waren de aktiegroepen in 2004 toen de wet van kracht werd ,waarom trokken ze toen niet aan de bel?
  Dit kan nog wel eens een lange juridische strijd worden .

 • Achterland

  Koeboertje je schetst de zaak inderdaad aardig goed !!! De gemeente hebben de afgelopen jaren gewoon vergunningen verstrekt aan MET NAME melkveehouders. Deze groep kon ook gewoon uitbreiden met een melding (AmvB) tot 200 melkkoeien en 140 stuks jongvee. De vraag wanneer een Nb vergunning noodzakelijk was, was helemaal niet duidelijk tot 2009 (Overijssel) toen is vastgesteld wanneer een bedrijf wel/niet een Nb vergunning moest aanvragen. Deze Nb vergunning dient aangevraagd te worden bij de provincie de omgevingsvergunning bij de gemeente. Door een zwart gat in de wetgeving veroorzaakt door de PROVINCIE hebben boeren wel vergunningen gekregen en ook stallen gebouwd, maar ze hebben geen Nb vergunning. En nu wordt het schuldige vingertje gewezen naar elkaar (gemeente richting de provincie en de provincie richting gemeente) en de boer is de DUPE. Ik hoop dat de PAS hierin een oplossing gaat bieden, maar het is van de zotte dat door slecht overheidsbeleid veehouders feitelijk in overtreding raken omdat men met terugwerkende kracht de regelt omtrent vergunningen aanpast.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.