Boerenblog

5 reacties

‘Tijdens MKZ-crisis hebben ze al onze koeien afgeschoten’

Bij de verkoop van het bedrijf komen alle emoties rondom de verplichte MKZ-ruiming weer boven. Ze wil nooit weer de pijn voelen van verlies en onmacht.

Vijfenzestig jaar, geen opvolger en 80 melkkoeien. Het lichaam dwingt het echtpaar er mee te stoppen. De grote wens van hem: het bedrijf in zijn geheel verkopen. Veertig jaar heeft hij er over gedaan om alle grond rondom huis te krijgen; nu is het een prachtige huiskavel. Dat moet bij elkaar blijven.

De grote wens van haar: het bedrijf verkopen inclusief koeien. De accountant, de makelaar en zelfs vertrouwenspersonen proberen haar ervan te overtuigen dat dat niet gaat lukken. Een boer zonder koeien kan het niet betalen en een boer met koeien brengt ze zelf mee. Ook haar man probeert haar te bewegen door haar te beloven een goed adres voor de koeien te vinden.

Bedrijf verdacht

Niemand stelt haar de vraag: waarom? De vraag waarom maakt veel los. Negentien jaar geleden was er mond- en klauwzeer (MKZ) en werd hun bedrijf als verdacht bestempeld. Op zondagmorgen kregen ze bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hun vee zou de volgende dag worden geruimd. Op zondagavond werd er nog een kalfje geboren. Het was traditie in het gezin om beschuit met muisjes te eten bij ieder nieuw kalfje. Dit keer konden ze er niet toe komen.

140 koeien geruimd

De man van de NVWA vertelde hen de volgende ochtend dat hij vandaag de baas zou zijn. Ze kregen de opdracht om de kinderen elders onder te brengen. Zelf moesten ze in huis blijven en wachten tot alles geregeld was.

140 stuks vee werden geruimd. “Het voelde alsof we in een oorlogsgebied woonden. Ieder bedrijf om ons heen werd geruimd. We konden er niet over praten. Iedereen had zijn eigen verdriet en zorgen. Minister Brinkhorst zei: ‘Koeien zijn vervangbaar en de overheid zal het vergoeden.’ Dat deed misschien nog wel de meeste pijn. Hoe durfde hij te beweren dat hun koeien vervangbaar waren. Ze hebben ze allemaal afgeschoten”, vertelt ze huilend. “Nee”, zegt hij. “Ze hebben een spuitje gehad.”

Ze hebben nooit gehoord hoe hun vee aan het einde is gekomen, ze hebben er nooit naar durven vragen

Ze weten het niet, ze hebben nooit gehoord hoe hun vee aan het einde is gekomen en ze hebben er nooit naar durven vragen. Als een begrafenis met een dichte kist.

“Met wie praatte je er wél over”, vraag ik. “Met de huisarts, hij gaf me antidepressiva en die slik ik tot op de dag van vandaag.” Nooit weer, heeft ze negentien jaar geleden in haar hoofd geprent. Nooit weer de pijn voelen van verlies en nooit weer de onmacht voelen. Het deksel op het potje vol verdriet was jarenlang flink dichtgeschroefd. Maar, zoals het gaat met gestolde rouw, vroeg of laat staat het verlies opnieuw op de stoep en ploft het potje vol verdriet compleet uit elkaar. Dat moment is nu gekomen.

Lees ook: Corona: de emotionele dreun gaat nog komen

Laatste reacties

 • Vhouder

  19 jaar geleden en nog verdriet bij boer en boerin. Brinkhorst is het allang vergeten

 • witrug123

  en achteraf zijn er twijfels over of het er wel echt was, zo twijfel ik nu of dit corona spektakel wel echt is. of zwaar overtrokken word.

 • Kelholt

  19 jaar geleden probeerden ze in Den Haag al boeren te ruimen onder valse (MKZ) voorwendselen en heden ten dage proberen ze dat nog steeds (stikstof).
  Geloof maar dat ze in Den Haag de boeren vervloeken die ondanks alle Haagse tegenwerking maar door blijven gaan.
  Als straks het 'stikstofprobleem' is 'opgelost' dan verzint Den Haag wel weer een nieuwe truc (CO2 of verband dierhouderij en pandemieën) om boeren van hun land af te jagen.

 • blaksmark

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Boerderij.nl is een professionele, serieuze website voor en over de landbouw. We zijn een community website, we hechten er waarde aan dat onze bezoekers ook hun inbreng hebben. We streven naar een goede, open discussie onder onze artikelen. Een discussie mag daarbij gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel met respect met elkaar om. De wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd en schelden of anderen zwart maken is uit den boze.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wimschaap

  tot dat er honger komt dan staan ze vooraan. we worden zo van zelf een ontwikkelingsland. De lucht is nog nooit zo schoon geweest ,terwijl juist veel mest is uit gereden. Maar je hoord ze niet, Is duidelijk nu bewezen dat door de vliegtuigen komt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.