Commentaar

7 reacties

‘Uitval kalveren schreeuwt om koppeling data’

KalfOK draait ruim anderhalf jaar. Het bevat de bedrijfsgegevens rond kalversterfte vanaf 2017. De uitdraaien geven aan hoe goed het bedrijf presteert per deelperiode in de kalveropfok.

De kwartaal-uitdraai begint met een grafische weergave: groen voor onderdelen waarbij het bedrijf presteert op het niveau van de beste 25% van de bedrijven, rood voor het slechtste kwart en wit voor waarden daartussen. Daarna een overzicht met sterke en zwakke punten per bedrijf, en dan een hele zwik aan grafieken.

Benoemen sterk en zwak

De meeste veehouders die rond het gemiddelde draaien, zullen niet veel verder lezen dan dat eerste blok. Begrijpelijk, want tijd is schaars en ze draaien op een goed niveau. Maar als je de kalveropfok wilt verbeteren, en dat is het doel, waarom blijft het dan bij benoemen van sterk en zwak?

Als KalfOK de cijfers van CRV, Agrovision of Uniform Agri in mag lezen, ontstaat een wereld van mogelijkheden

Zet de veehouder aan het denken

Een bedrijf waar het zwakste punt keer op keer ‘levend geboren’ is, wordt niet geholpen met alleen die vermelding. Als je in een direct daarop volgend blok de mogelijke oorzaken daarvan aangeeft, zet je de veehouder aan het denken. Zeker als hij hints krijgt als: aandacht rondom geboorte (oftewel: ga ’s nachts je bed uit en loop na de koffie en thee door de afkalfstal), gebruik van pinkenstieren, check conditie aan het eind van de lactatie en in de droogstand, check de voeding rond afkalven en denk aan de mineralenverstrekking.

Data-uitwisseling zorgt voor wereld aan mogelijkheden

Maar het kan nog verder gaan, via data-uitwisseling. Als KalfOK de cijfers van CRV, Agrovision of Uniform Agri in mag lezen, ontstaat een wereld van mogelijkheden. Dan wordt duidelijk of de uitval van die doodgeborenen kalveren bij vaarzen is of juist bij oude koeien. Dan wordt duidelijk of doodgeboren tweelingen hard doortikken in de resultaten, of er pinkenstieren gebruikt zijn of juist niet. Oftewel: dan kan gericht advies volgen op basis van automatisch beschikbare bedrijfsinfo. Eigenlijk gebeurt daarmee hetzelfde als dat een deskundige naar de tabellen en de koeien kijkt, alleen kost het veel minder tijd en geld.

Koppeling van gegevens biedt ook bij de kalveropfok grote kansen tegen extreem lage kosten

Koppeling van gegevens

Zo’n expertsysteem is nu misschien nog een stap te ver. Bedenk wel dat het bij de managementsystemen ook zo gegaan is. Die leverden tot een jaar of 5 geleden nog lange prints met koenummer en mogelijke attenties. Nu zijn het door koppeling van gegevens trefzekere korte lijstjes. ‘Check koe 12345 op pensverzuring.’ Koppeling van gegevens biedt ook bij de kalveropfok grote kansen tegen extreem lage kosten.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Voor je het weet word je weer afgerekend op een nieuw kengetal gebaseerd op al bestaande oude kengetallen. Al die datakoppelingen kunnen als je niet oppast gebruikt wordem als "big brother is wachting you " door bv de melkfabrieken, nvwa, ngo's i.p.v. als managementtool gebruikt te worden.

 • kleine boer

  En dan heb je een kwartaal weinig tot geen kalveren en gaat er 1 dood sta je in het rood ....

 • Kelholt

  Een paar nitwits van LNV en de NVWA die geen data kunnen analyseren maar wel over de data beschikken en je hebt zo weer een nieuwe tweeling fraude...

 • deB.


  Resulteert in veel stoppers, die het gekoekeloer zat zijn. Hoor van grote bedrijven, die er dit jaar nog mee stoppen. Niet omdat het moet, maar om het zat

  Als Gertje uit de lindelaan (8-16.30 baantje) gaat zeggen dat je iedere nacht je bed uit moet, kan die de wind van voren krijgen.

 • hookwood

  Idd kleine boer hier hetzelfde, als er eentje dood gaat in het kwartaal zit je dan zo onder de 92% en ben je een dikke prutser. Niet echt motiverend....

 • koestal

  Ambtenarij genoeg in Nederland ,in Wageningen en De Haag zitten de echte boeren

 • farmerbn

  Terwijl het ziekteverzuim bij de ambtenaren rond de 10% !!! zit gaan ze de boeren vuil weg zetten. Hoe hoog zou het sterftecijfer in een ziekenhuis zijn? Kunnen we dat ook eens hier lezen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.