Redactieblog

1 reactie

‘Spijkers in ronde grasbalen en bewustwording’

Dit is niet alleen het treiteren van de boer, er sterven ook dieren door zulke acties.

Hoe maak je mensen vooraf bewust van de gevolgen van een domme actie? Hoe doe je dat? Dat is de eerste vraag die me te binnen schiet als ik het trieste bericht lees van melkveehouders Hans en Klaartje van Wijk in het Drentse Roden.

De gevolgen van spijkers in ronde balen gras kunnen groot zijn: vee moet dat met de dood bekopen

Op dat bedrijf zijn spijkers aangetroffen in ronde balen gras. Klaarblijkelijk is het geen kwajongensstreek, maar is er opzet in het spel. De spijkers zijn dus bewust in het gras geduwd.

Dit is een bewuste treiteractie. En die spijkers gaan vervolgens bij de koeien of jongvee naar binnen. De gevolgen zijn bekend: vee dat het met de dood moet bekopen.

Gevolgen zijn veel groter

Dit staat niet op zichzelf. We kennen de acties van mensen die eveneens bewust rvs-staafjes in maisplanten hangen. De materiële schade aan oogstmachines is dan werkelijk enorm. Nog los van het feit dat afgebroken messen in het voer terecht komen, met dezelfde gevolgen als spijkers in de balen.

Ik ben bang dat mensen flink straffen de enige methode is die werkt

Hoe krijg je mensen aan het verstand dat ze hiermee niet alleen de boer treiteren, maar dat dieren sterven aan acties als deze? Actie voeren, daar kan ik inkomen. Dat mag in ons vrije Nederland. Maar hoe maak je mensen bewust dat gevolgen veel groter zijn dan wat ze feitelijk beogen met de actie?

Ik ben bang dat mensen flink straffen de enige methode is die werkt. Nu komen daders er te makkelijk mee weg. Als mensen zich bewust zijn dat ze bijvoorbeeld 5 jaar de bak ingaan als dieren sterven als gevolg van (domme) acties, wellicht denken zij dan eerder na voordat ze iets doen.

Eén reactie

  • melkveehouder .

    Max Moszcowicz zei decennia geleden al dat mensen nooit beter uit de gevangenis komen als dat ze erin gaan. De enige manier van straffen die volgens Moszcowicz baat heeft, is de dader voor straf laten werken. Flink straffen betekent écht laten werken. Funderingen laten graven met de schop bijvoorbeeld. Hoe groter het strafbaar feit, des te meer meters gegraven moeten worden zou een optie kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.