Boerenblog

6 reacties

‘Ontwikkelingen in de melkveehouderij: eigen schuld?’

Leiders hebben er een puinhoop van gemaakt, maar we kunnen die puinhoop opruimen, zegt Jan Aantjes.

Langs de kanaaldijk zag ik laatst een huis met de opmerkelijke naam ‘Eigen schuld’. Het huis was sober, goed onderhouden en er waren stukjes aangebouwd. In de keurige moestuin waren nog volop verse groenten voorhanden. De weken erna prakkiseerde ik over deze bijzondere naam. Was een van de bewoners ingetrouwd terwijl de partner nooit wilde verhuizen? Was het gekocht na een te hoog bod? Was er een te hoge hypotheek afgesloten?

Hoge verwachtingen

Misschien kunnen we als melkveehouders allemaal wel deze naam op onze boerderij zetten. Alles keurig onderhouden, regelmatig bijgebouwd en een mooie wintervoorraad. Ingetrouwd of enthousiast het bedrijf overgenomen. Een hypotheek genomen om het bedrijf te kopen of uit te breiden. Waren onze verwachtingen te hoog gespannen?

Het laatste jaar is de opmerking ‘eigen schuld’ wel heel vaak gebruikt. Eigen schuld als je stal nu half leeg staat. Eigen schuld als je misschien juist niet gebouwd hebt en het lijkt of je kansen nu verkeken zijn. Eigen schuld als je land kocht in plaats van dierplaatsen te bouwen. Eigen schuld als je na dit fosfaatrechtengedrocht met lege handen staat. Eigen schuld als je na 30 jaar nog steeds dezelfde melkprijs beurt.

Leiders met gebrek aan visie en daadkracht

We hebben ons laten (mis)leiden door leiders met gebrek aan visie en daadkracht. Leiders met meer oog voor eigen belangen of die van de ketens dan voor onze belangen als melkveehouders.

Wat een puinhoop hebben zij er de laatste jaren van gemaakt

Leiders die ondanks hun falen en miskleunen hoog staan op de lijst van meest invloedrijke personen. Wat een puinhoop hebben zij er de laatste jaren van gemaakt.

Nieuwe perspectieven en kansen

Het mooie van een puinhoop is dat we die kunnen opruimen. De resultaten van de klimaattafel en het Deltaplan biodiversiteit bieden nieuwe perspectieven en kansen voor ons als melkveehouders en graslandboeren. De boer moet beloond worden voor zijn inspanningen op gebied van biodiversiteit en klimaat. De andere schakels in de voedselketen en de consument mogen gaan betalen voor CO2-vastlegging in gewas en bodem of het leveren van meer verscheidenheid aan planten en dieren op uw bedrijf.

Als we het weer laten gebeuren dat we als boer met lege handen komen te staan en we nemen dan nog geen afscheid van deze belangenbehartiger of zuivelbestuurders dan is dat pas echt onze eigen schuld

Het maakt mij niet uit als ik naast koeien en schapen ook kikkers en bijen moet houden. Maar accepteren we extra productie-eisen voor duurzaam en gezond voedsel, zonder keiharde garantie op eerlijke en betere prijzen? Als we het weer laten gebeuren dat we als boer met lege handen komen te staan en we nemen dan nog geen afscheid van deze belangenbehartiger of zuivelbestuurders dan is dat pas echt onze eigen schuld! Laten we dan investeren in leveranciersverenigingen of onze contributie doneren aan de STAF.

Laatste reacties

 • kanaal

  goed idee.

 • Trot

  Mooi verteld maar al te laat kwad is al geschied

 • Je moet gewoon wachten tot er een kolencentrale uitgekocht wordt om stil te zetten voor co2 doelstelling te halen. Dat was ook voorzienbaar. 2 Jaar geleden is er nog een nieuwe opgestart. Dan kunnen we weer naar de rechter om onze vergoeding ook af te dwingen.

 • Henk.visscher

  De meeste boeren hebben nog niet door dat klimaat een religie aan het worden is, mensen die zich daar nu druk om maken zijn al niet meer voor rede vatbaar, het gaat ze al lang niet meer om de feifen, maar het streelt hun ziel, omdat ze denken dat ze de wereld gaan redden van de ondergang, zoals kerkleden alles klakkeloos aannemen van de dominee, zo nemen deze mensen alles klakkeloos aan van de klimaatpredikers zonder na te zoeken of deze dingen ook echt waar zijn.

 • massan

  Zojuist ook gedoneerd aan Stichting Agrifacts (STAF). Eindelijk een organisatie die opkomt voor de melkveehouderij en onzin bestrijdt met feiten. Zie stichtingagrifacts.nl . Hiervan kan LTO veel leren.

 • Jan , een goed artikel. Maar de leiders hebben we veelal zelf gekozen en te vaak hun adviezen opgevolgd voor meer meer en groter. Puinruimen begint dus op eigen erf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.