Redactieblog

4 reacties

‘Melkveehouderij verandert, maisteelt ook’

Melkveehouder zijn is een beroep van continu veranderen en continu leren, en inpassen en toepassen van nieuwe kennis.

Vaak zijn het maar kleine stapjes of aanpassingen, maar opgeteld brengen ze toch veel goeds. Zo komt de melkveehouderij via voortschrijdend inzicht als geheel op een steeds hoger plan. Op allerlei gebied, zoals diergezondheid, dierwelzijn en milieu.

Stappen van buitenaf

In het kader van milieu worden er in de maisteelt van buitenaf stappen gezet die binnen de melkveehouderij best eens voor verdere verbetering en optimalisering kunnen gaan zorgen. In de maisteelt zijn we namelijk gewend om alle voedingstoffen die de teelt vraagt te geven voor of tijdens de zaai. Dat betekent een reëel risico op uitspoeling of vervluchtiging van stikstof.

Gecoate meststoffen

In de akkerbouw wordt de stikstofgift in graan bijvoorbeeld gedeeld toegediend in 2 of 3 porties. Ook werkt de akkerbouw al met gecoate meststoffen. Deze coating zorgt ervoor dat niet alle nutriënten in een keer vrijkomen, maar geleidelijk vrijkomen over het groeiseizoen, op die momenten als het gewas daar ook behoefte aan heeft.

Tot vorig jaar waren er niet heel veel boeren te porren voor gedeelde mestgift

In de maisteelt is een gelijke ontwikkeling gaande. Tot vorig jaar waren er niet heel veel boeren te porren voor gedeelde mestgift. “Dan rij je alleen maar een hoop planten kapot.” Nu zullen velen op zand en lössgronden toch voor onderzaai kiezen en als je dan toch door je gewas heen moet, kun je ook net zo goed gelijk maar een tweede portie stikstof geven en de eerste halveren.

Minder overbemesting

De tweede nieuwe ontwikkeling is dat er nu ook meststoffen voor de maisteelt op de markt zijn en komen waarvan een deel van de stikstof gecoat is. Ze zijn zo ontwikkeld dat de stikstof pas vrij komt als de plant ook veel stikstof aan de bodem onttrekt. Voor beide technieken geldt dat er minder overbemesting is in het begin van de teelt en het aanbod en onttrekking later in het seizoen beter op elkaar afstemt. Per saldo betekent dat minder input van totaal nutriënten, betere benutting en minder verliezen.

Voortschrijdend inzicht

Op de vrachtauto’s van de vuilophaaldiensten zie ik leuzen als ‘vroeger gooide mama plastic gewoon bij het afval’ . Die leus kun je door vertalen naar: ‘vroeger gaf mijn vader alle meststoffen voor de mais in 1 keer’. Ik verwacht dat in de melkveehouderij en in de maisteelt die tijd tussen nu en een paar jaar echt voorbij zal zijn. Voortschrijdend inzicht.

Laatste reacties

 • Vhouder

  vroeger gooide mama het plastic bij het gewoon afval dat werd verbrandt. Nu zamelt mama het plastic afval apart in in PLASTIC zakken die anders niet werden gemaakt ze halen dat mooi apart op en dan ………… verbranden ze het met de rest van het afval omdat china het niet meer wil dat is voorruitgang ja

 • Jan-Zonderland

  Hier in Canada is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om de stikstof in mais gedeeld te geven. Een deel voor het zaaien en dan wanneer de mais 25 tot 50 cm hoog staat wordt de rest gegeven, vaak in de vorm van vloeibare ureum met 28% stikstof. Dit wordt dan in de grond geinjecteerd met schijven of met een speciaal kouter. Een paar jaar geleden werd een techniek geintroduceerd om mais van 1 tot 1,5 meter hoog van 28% te voorzien door middel van aan de boom van een zelfrijdende spuitmachine slangen en sleepvoeten te hangen waarmee door middel van slangetjes de vloeibare meststof net langs de rijen wordt gedruppeld. Men noemt het Y droppen. Allemaal met de gedachte dat de mais de stikstof wat later nodig heeft. Deze laatste methode vindt echter nog niet veel opgang. In tegenstelling tot mais wordt de stikstofgift in tarwe vrijwel altijd nog in 1 keer gegeven maar dat komt deels ook door het gebrek aan de juiste machines, te weten kunstmeststrooiers in de hef met grote werkbreedte.

 • Jan-Zonderland

  In bepaalde streken in de USA doet men het echter weer heel anders. Daar wordt vaak in het najaar als de meeste stikstof toegediend op het maisland en wel door middel van injectie vloeibare ammoniak. Dit wordt vaak gedaan om het werk te spreiden, men heeft er op grote bedrijven in het voorjaar geen tijd voor. Men komt er nu echter steeds meer achter dat de verliezen aanzienlijk kunnen zijn en daarom worden er nu wel vraagtekens bij gezet. Maar in vel gevallen maakt men er zich niet zo druk om. Vloeibare ammoniak is de goedkoopste stikstof meststof en dan maak men zicg niet zo druk om verlies.

 • Vhouder

  beste jan zonderland hebben ze bij jullie geen d66 of GroenLinks

Of registreer je om te kunnen reageren.