Commentaar

10 reacties

‘Strakker I&R vergt óók focus NVWA’

Het zat eraan te komen: aanscherping van de identificatie en registratie van vee (I&R).

Na het I&R-debacle van afgelopen winter kon een strakker regime niet uitblijven.

Minister Carola Schouten van landbouw maakte de nieuwe regels woensdag 22 augustus bekend in een internetconsultatie. Iedereen kan nu zijn zegje doen.

De bewindsvrouw kiest deze route om tijdswinst te boeken. De procedure in de Tweede Kamer is hierdoor waarschijnlijk sneller. Het moet ook, want Schouten wil de nieuwe regels al op 1 januari 2019 laten ingaan.

Flinke boetes bij overtredingen

De veranderingen zitten vooral in meldtermijn en handhaving. De meldtermijn gaat terug van 3 werkdagen naar 3 dagen.

De controle-organisatie NVWA kan op overtreding direct een bestuurlijke boete opleggen. Die zijn niet misselijk: van € 500 voor een kleine overtreding tot € 2.500 als de volksgezondheid in het geding is. Boeren zijn, zo is de geldende opvatting, niet onder de indruk van een paar tientjes. Straffe boetes bevorderen de handhaving.

Geen ruimte meer voor foutjes

Voor de meeste boeren verandert er niet veel. Die hebben de zaakjes op orde. Echter, er is geen ruimte meer voor een bedrijfsongelukje. En als de overheid, RVO.nl of NVWA nou zelf foutloos waren… Nee dus.

Ofwel, dit strakker I&R vergt behalve actie van de boer óók focus van die overheid.

Laatste reacties

 • Marco22

  Dus voor systeemfouten of data waar RVO of anderen in gerommeld hebben is de boer verantwoordelijk. En mag hij zelf zijn onschuld bewijzen of een dikke boete betalen.
  Elk incident of onrechtmatigheid elders leidt strengere wet en regelgeving en daarbij behorende waanzinnige boetes voor de boeren. Welkom in Nederland

 • fietskip

  Dus als een ambtenaar een fout maakt ook boetes van die hoogte?

 • Bennie Stevelink

  Veel fouten in de I&R blijken te ontstaan bij het melden van een doodgeboren kalf. Het melden van een doodgeboren kalf verloopt chaotisch. Normaal meldt je alles via het managementsysteem, maar alleen een doodgeboren kalf niet. Dat verloopt via Rendac. Soms weet je echt niet of het kalf nu wel of niet bij het I&R aangemeld is. Ik heb ook al eens meegemaakt dat een doodgeboren kalf dubbel aangemeld was.
  Strengere regels zijn prima, het I&R systeem is belangrijk, maar een goed functionerend I&R is niet alleen afhankelijk van de inzet van boeren, maar ook van heldere en vooral eenduidige procedures.

 • Alco

  Ik ken het ook.
  Kalf aangemeld bij Rendac, maar bleef in mijn optiek te lang op mijn management systeem staan.
  Ik wilde het toch kwijt voor het begin van de maand en dus ook zelf afgemeld.
  Vier dagen later een melding dat het nummer niet afgemeld kon worden door Rendac omdat het niet op mijn nr. stond.
  Ik moest het weer aanmelden.
  Gekke Henkie denk ik dan. Wat kan dat wel niet voor gevolgen hebben voor mijn statussen.
  Er verder maar niets opgedaan en verder niets van gehoord.
  Zal dus wel ergens op een rekening staan, dat zij het voor mij geregeld hebben.

 • Zuperboer

  Iedereen in de sector weet dat de communicatie tussen Rendac, RVO en de diverse managementprogramma's de kern van het probleem is. Kennelijk is het anno 2018 niet mogelijk om op dát niveau zaken grondig aan te pakken. Het stigmatiseren van de boer is een signaal van onmacht vanuit het ministerie. Carola erken nu eindelijk eens dat jullie fout zaten op 27 januari j.l. met het aankondigen van de grootschalige fraude en sla bij het overleg met Rendac, Agrovision en andere partijen met de vuist op tafel. Dit verhaal is te kinderachtig voor woorden.

 • hollandagri

  Sinds kort staat op de rendac site dat er bij web meldingen geen i en r koppeling (meer?) is. Belachelijk in deze tijd.

 • Sook

  En waar is LTO?

 • g.g

  LTO ???? nooit van gehoord

 • farmerbn

  Laat de Volkskrant eens een paar meldingen uitvoeren en een artikel daarover schrijven in hun krant.

 • hollandagri

  Slachthuizen zijn verantwoordelijk voor doodmelding in I en R. Dat kan ook van Rendac geeist worden en niet wat nu dreigt te gebeuren prijskaartje bij de boer. Ook stuk makkelijker voor NVWA nagnoeg 1 partij waar focus op komt te liggen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.