Redactieblog

21 reacties

‘FrieslandCampina moet aanvoer melk kunnen sturen’

Dat er verzet is tegen de voorstellen van FrieslandCampina om de melkaanvoer te reguleren, begrijp ik. De wijze waarop staat mij ook niet aan. Dat is echter wat anders dan ze het recht te ontzeggen om sturend op te treden.

Het is te simpel om te stellen dat ze de aangevoerde melk maar moeten verwerken. Ook dat ze er maar voor moeten zorgen dat de bulkproducten meer geld opbrengen, zoals dat onder het mom van ‘nieuwe markten zoeken’ aangedragen wordt.

Hoogste melkprijs

Het gaat mij om de voor ons bedrijf hoogste melkprijs. Dan weet je dat ver van de bulkmarkt moet blijven. Een voorbeeld is het vroegere DOC, dat met een superlage kostprijs met bulkkaas een prima melkprijs kon uitbetalen. Niet omdat dit het beste verdienmodel was, maar vooral omdat de andere zuivelcoöperaties het slechter deden.

Wij zaten bij het toenmalige Coberco. Wij keken met jaloerse ogen naar de uitbetaling van DOC. En begrepen niet dat ons grote, sterke Coberco daar niet aan kon tippen. Wij hadden immers een breed productenpakket en merken. We hadden dus gemakkelijk van DOC moeten kunnen winnen. Niet dus.

Fusie met Friesland Foods was een feest

Het was voor ons een feest dat we een fusie aangingen met het veel sterkere Friesland Foods. Met ook een sterker directieteam. Ze betaalden beter uit en hadden goede vooruitzichten. Er kwamen toen voor de vorm een paar van onze Coberco-directeuren in de directie van FrieslandCoberco. Die werden al vlug geloosd, en onder leiding van de Friesland-directeuren kwam er een beste melkprijs. Later, in de eerste jaren na de fusie met Campina, werd die nog beter.

En DOC zakte weg. Collega’s, die met de vlag in top overstapten naar DOC, konden maar een paar jaar genieten van een hogere melkprijs. Daarna kon de vlag halfstok. Tot op heden is de uitbetaling van DOC bedroevend. Het scheelt nog altijd centen met FrieslandCampina en meer nog met de beste uitbetalers, zoals Cono en Rouveen.

Met bulkproducten is geen goede melkprijs te behalen

Deze aanloop heb ik nodig voor mijn constatering dat met bulkproducten geen goede melkprijs is te behalen. Dus moet je als zuivelonderneming zo weinig mogelijk bulk maken. Daarvoor moet je de aanvoer kunnen reguleren. A-ware doet dat. Die neemt niet meer melk van boeren aan, dan ze voor hun specifieke producten kunnen gebruiken.

Dat moet FrieslandCampina ook doen. De productie van bulk afbouwen en een betere verhouding zoeken tussen dit massaproduct en de zuivel met een hogere toegevoegde waarde. Hoe meer je hebt van dat laatste en hoe minder bulk, hoe hoger de uit te betalen melkprijs. En daar gaat het mij om.

Fabrieksquotum

Daarom mag FrieslandCampina wat mij betreft komen met een fabrieksquotum. Of een inschrijving voor verschillende melkstromen. Of stimuleren dat nog meer boeren vertrekken naar het nu nog goed presterende A-ware. Of een andere, intelligentere oplossing. Maar zo doorgaan als nu, kan niet.

Dan nog even dit. Verandering past best binnen de coöperatie van deze tijd. Gelijke monniken en gelijke kappen is iets uit het verleden. Maar daar kom ik nog op terug.

Laatste reacties

 • Alco

  Ik denk dat de grote vergissing in bovenstaande column is dat eigenlijk alles bulk is.
  Als welk product dan ook, ook gemaakt kan worden door de concurrent, is het gewoon BULK.
  Met toegevoegde waarde spreek je pas over als je er een soort patent op hebt.
  En dat zijn bij de FC misschien maar enkele procenten.
  Waar DOC groot in werd. De folie was eerst ook specifiek, maar werd ook overgenomen door anderen.

 • Zuperboer

  Wat mij opvalt is dat veel mensen zo plots de switch maken tussen een coop en een particulier. Ik vermoed dat mn . de groeidrang in combinatie met het vermogen dat in FC zit de al dan niet vrijwillige drijfveer hiertoe is. Wat echter het grote verschil tussen FC en AWare is en altijd zal blijven is de volgende rekensom:
  Melkprijs FC + kapitaalvergoeding EV = Melkprijs Aware + kapitaalvergoeding familie Anker. Gelukkig is de familie Anker op de wereld gekomen om boeren rijk te maken.

 • veldzicht

  En wie moet er dan bulkproducten maken? als niemand dat wil moet er maar minder melk komen zeker?

 • wmeulemanjr1

  Melk is een dagproduct, om daarmee voor langere tijd als fabriek de melkveehouders in de strop moet gaan hangen voor een vaag verhaal over heel misschien beter vermarkten van melk en besturende leiders rfc die daarvoor zelf geen enkele risico's gaan lopen

 • Attie

  Markt is gewoon ellebogenwerk, waar je soms eerst met wat minder genoegen moet nemen, om er daarna versterkt uit te komen!

 • Bennie Stevelink

  Een aanvulling op het verhaal van Vergaderboer: DOC had met bulkproductie een prima melkprijs in de tijd dat de markt nog beschermd was. Vanaf 2007, toen de laatste marktbescherming werd opgeheven, ging DOC er onderdoor. De melkprijs die je met bulk kunt realiseren heeft dus alles te maken met het wel of niet beschermen van de markt.

  Voormalig Coberco directeur Plagemans is vertrokken na een conflict over te eenzijdige investering in kaas. Plagemans heeft gelijk gekregen want de investeringen in kaas zijn inderdaad mislukt. Het was samen met de mislukking in Peru de twee grootste mislukkingen van Frieslandfoods. Op grond van achtergrondinformatie van mijn zuster, die toendertijd bij Frieslandfoods werkte, heb ik de indruk dat beide mislukkingen zijn ontstaan door ernstige marketingfouten. In beide gevallen is het conservatisme van de consument onderschat.
  Dat men een paar jaar later Theo Spierings heeft gepasseerd en marketing specialist Cees ‘t Hart heeft binnengehaald is tegen deze achtergrond dan ook verklaarbaar.

 • farmerbn

  Een fabrieksquotum invoeren is slim maar had direct in 2015 gemoeten. Nu zit je met boeren die uitgebreid hebben in stalcapaciteit en de stal maar half vol hebben. Wat ga je daar mee doen? Wegpesten naar een andere zuivelaar is het gemakkelijkst maar niet cooperatief. De grote groeiers die de stal wel vol hebben zijn de winnaars en de niet groeiers moeten dat ophoesten. Allemaal niet fraai maar FC kan de beurs trekken en het netjes oplossen.

 • 8911077012

  als bij fc alle kosten weg vallen van de meer waarde produkten
  en alles in de kaas
  zo als bij doc
  kunnen ze net zo veel of meer uit betaalen dan ze nu doen
  bij doc wordt ook niet alle winst uit betaald en rest weg gesluist en de verhouding
  zou ik graag weten
  wie het weet graag hier vermelden ??????

 • Trot

  Er komt maar een gedachte bij me op enwel de volgende leg niet al de eieren onder een kip want als ze het nest verlaat allesnaar de koppen ,en men kan mij niet wijs maken de ze nu weten waar over x jaren de winst van daan komt

 • Alco

  Dat zeg ik ook @Trot steeds op de vergaderingen.
  Men komt daar steeds met de blokstaven die aanduiden dat de eerste miljarden liters melk grote winst maken en dat het dan terug valt naar de rode, waar verlies op wordt geleden.
  Hierbij de suggestieve stellingname van wat doen we met de laatste melk. Om zo inkrimping te verantwoorden.
  Echter staan de rode blokjes voor producten die elk jaar anders kunnen uitvallen.
  Vragen hierover blijven in nevelen.
  Nee, Keurentjes gaat liever op bezoek bij een elf jarig kind die een vraag gesteld had.
  Wat wil hij hiermee aangeven.
  Hun niveau of ons niveau?

 • buitenok

  Als een grote jongen als FC folie kaas gaat dumpen wat is gebeurd in 2016.
  Is het toch logies dat een kleinere DOC hier veel last van heeft.
  Maar ja de boeren betalen het gelach wel.

 • dre v Helmond

  wat vergaderboer voorsteld is wat friesland campina wil
  Je referentie hoeveelheid voor de prijs die er bij hoort en de rest een bulkprijs .

 • koestal

  Ze hebben weer een kaasbedrijfje overgenomen . goede strategie .

 • lammerink

  @alco het staafdiagram met de onderste balkjes hekelt mij ook.
  Je kunt die melk afstoten om meer winst te genereren.
  Echter het neven effect van deze actie zal zijn dat die afgestoten melk hoger in het diagram druk op de MARGE geeft. Omdat de concurrent de melk verwerkt en in een product stopt waar MARGE op zit en daar in de markt vecht.
  Gevolg zal zijn dat je een paar staven minder op het diagram ziet maar nog steeds evenveel onderaan met een rood stukje

 • jfvanbruchem1

  he t beste zal zijn ,dat grote boeren , zoals vergaderboer minder mogen leveren.

 • agratax(1)

  Waarom zou bij de zuivel de grondstof aanvoer niet kunnen worden optimaliseert?
  De Aardappelzetmeel en de Suiker industrie doen dit al vele jaren via leveringsrechten via aandelen of leveringsrechten. Suiker heeft daarnaast nog een prijsverschil als wapen gebruikt om de boven de leveringsrechten productie toch nog te valoriseren voor de "gelukkige" boer, maar niet en koste van de prijs voor de basis productie. Misschien moeten de melkboeren eens gaan praten met deze akkerbouwers om te horen hoe het hen vergaat met deze "productie beperking".

 • mtseshuis

  haha de bietentelers komen er ook nog wel achter de komende jaren... Dit jaar zal er wat minder suiker gewonnen worden, maar het buitenland vult zo de extra kilo's in. En de eerste zetmeelaardappelteler die daar dikke verdiensten mee binnenhaalt moet ik nog tegenkomen, ze zijn allemaal jaloers op "die koeieboeren, die niet weten wat ze met het geld moeten doen als er een jaar een wat betere melkprijs uitbetaald wordt".
  Let maar op mijn woorden, nu met het verbod op het gepilde zaad en met de vrije suikermarkt gaan de akkerbouwers het nog zwaarder krijgen dan ze het al hadden.
  Helaas heeft Alco gelijk en zal de markt gewoon haar werk doen, wat RFC ook bedenkt om maar meer geld richting de winst te krijgen, om als directie zelf maar een zo dik mogelijk belegde boterham daar weg te trekken! Ondanks alle (loze) beloften, verandert er helemaal niks! Toch wel: De boer beurt minder en zal nóg sneller opschalen, doel RFC bereikt: Steeds minder kleine, lastige zeurboeren, en de grote krijgen er niks voor terug. Werken zich letterlijk een slag in de rondte om elk jaar weer alle vers bedachte onneuzelheden op papier rechtgebreid te krijgen.
  En de eigen politieagentjes zich lekker belangrijk te laten voelen, ondertussen het paard van Troje (meerdere!), door het gevrij met alle groene partijen, door grote openslaande deuren binnenhalend!

 • Noordam2

  mtseshuis, Suikeruni heeft gewoon een flink aandeel van de markt en dat proberen ze met regulering stabiel te houden. Natuurlijk kun je er om lachen maar het werkt. Suikeruni heeft een aantal handige mensen in de directie en wij telers staan gewoon simpel achter onze directie. Het probleem bij de veehouderij is de grote verdeeldheid en het vergaande egoisme van een deel van de veehouders. ikke ,ikke en de rest kan...…. Je kan dat dagelijks lezen in de diverse reacties

 • Alco

  Noordam.
  Veehouderij en akkerbouw kun je niet met elkaar vergelijken.
  Als de bieten wat minder zijn kun je consumptie aardappelen verbouwen of uien.
  Melkveehouderij zit vast aan één product. MELK.

 • Mfb

  Het plan was misschien logisch geweest als er geen fosfaatrechten waren. Dit is al de rem op de melkveehouderij. Zie maar naar de gekrompen melkproductie dit jaar.
  Nu wordt er een bureaucratisch geheel opgetuigd wat geen functie zal hebben. Het bestuur van FC moet zich schamen. Wanneer de ledenraad dit voorstel in december afkeurt (wat mij heel logisch lijkt) dan is er met name voor de voorzitter Keurentjes maar 1 keuze meer: EXIT

 • koestal

  Hebben ze in Amersfoort geen slimme computers om het melkvervoer efficient te sturen ?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.