Redactieblog

11 reacties

‘Anoniem telefoontje over onze koeien op stal’

Hoewel we vorig jaar na een hele vakantieweek regen getwijfeld hebben of we de gok op mooi weer in Nederland weer wilden maken, ben ik blij dat het toch ‘gewoon’ weer Friesland is geworden. Wat is Friesland toch mooi.

Prachtige stadjes, stoere boerderijen gebouwd in kenmerkende stijl en veel groen en water. Het is voor ons hele gezin geweldig genieten. De cowboys springen van het terras op de eerste verdieping van ons vakantiehuis zo het water in en ze hangen om de beurt achter de boot om te watersporten. Terwijl alle mannen na een paar dagen hartstikke bruin kleuren, doe ik bescheiden mee met mijn witte velletje.

‘Zonder schudden verandert het in een paar dagen in gortdroog hooi’

We zien hier nog wat koeien buiten lopen, maar de weilanden kleuren ook al aardig bruin. Op het kleine eilandje dat voor ons vakantiehuis ligt, hebben ze het lange gras gemaaid en zonder schudden verandert het in een paar dagen in gortdroog hooi. De balenpers moet met een platte schuit over het water worden vervoerd en een uur later is het eiland helemaal kaal. Daar groeit voorlopig niets meer.

Halverwege de week gaat ’s ochtends mijn telefoon. Nummer anoniem. Toevallig neemt Wijnand op. “Vuile kl**tzak! Ik zal jou eens de hele dag met dit weer in de stal zetten. Ik hou je in de gaten!”…tuut tuut tuut.

‘Bij dit soort figuren heeft het geen nut om uit te leggen dat de koeien zélf niet naar buiten willen’

Het duurt even voor ik in de gaten heb dat dit over onze koeien gaat, die al twee weken binnen staan. Wijnand heeft niet de kans gekregen om ook maar iets te zeggen en misschien is dat wel goed. Bij dit soort figuren heeft het geen nut om uit te leggen dat het in de stal 10 graden koeler is dan buiten, dat de koeien zélf niet naar buiten willen en dat ze ook niet onder een boom willen staan. Bovendien is er niets te eten in het land.

Ik waag er een tweet aan en haal mijn telefoonnummer van internet af.
Lees verder onder de tweet

Bijval van Geenstijl.nl

De volgende dag ontvang ik berichtjes van vrienden die op de een of andere manier op de hoogte worden gehouden van meldingen op Geenstijl.nl. Het blijkt dat de tweet bijval krijgt op deze site. Gelukkig zijn er dus ook nog veel Nederlanders die erop vertrouwen dat wij goed voor onze dieren zorgen. Juist in deze extreem warme periode.

Ik neem nog maar eens een duik het Heegermeer in en spoel alle commotie weg. Zoals ik al zei: er gaat niets boven Friesland.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Alco

  Dit soort berichtjes zijn in principe veroorzaakt door onze eigen fervente weidegang boeren.
  Ook ik doe aan weidegang, maar heb me altijd verzet tegen de reclame voor de weidegang.
  Zelfs het LTO en de melkconcerns doen eraan mee.
  "Wij mogen weer naar buiten" staat immers op het spantbord, in het voorjaar.
  Logisch toch dat een simpele geest denkt dat het in de stallen een crime is?

  Als we niet oppassen gaat het met biologisch dezelfde kant op.

 • kleine boer

  Als ze hier Savonds naar huis rennen bij over steken vd weg vragen de mensen waarom ze zo blij zijn ik zeg ze mogen naar de stal.... maar dat is toch juist niet als ze op stal zijn dat een koe blij is dat hoor je dan. mensen zijn precies zo als Alco zegt verkeerd voor gelicht en dit krijg je zo nooit meer goed.

 • deB.


  Bedankt zuivel...met je opgeklopte eenzijdige praatjes! Stel grote mooi weer spelers over onze ruggen, en wij krijgen de telefoontjes

 • Bennie Stevelink

  Er zijn nog steeds boeren die denken dat wij de melkprijs kunnen sturen door in Nederland meer of minder te produceren.
  Zo zijn er ook nog steeds boeren die denken dat wij de mening van IEDERE burger kunnen bepalen door hem te vertellen wat hij moet vinden.
  Deze boeren moeten op de eerste plaats beseffen dat DE burger niet bestaat. De bevolking bestaat uit een verzameling mensen met geheel verschillende opvattingen. Communicatie moet gericht zijn op dat deel van de samenleving die openstaat voor informatie.
  Figuren zoals Claudia aan de telefoon heeft gehad hou je altijd en daar helpt geen enkele communicatie.

 • Alco

  Ben ik niet met je eens @Bennie.
  We zien het in zoveel landen dat "indoctrinatie" veel ellende veroorzaakt.

 • gjh

  juist Alco helemaal mee eens.

 • kleine boer

  Bennie even onthouden no farmers no food en niet andersom het moest nog veel langer droog blijven dan snapt dat iedereen weer.....

 • Mfb

  Als de koeien buiten waren geweest had deze meneer ook gebeld met de mededeling dat ze naar binnen moeten met dit weer.
  Geen energie aan besteden zulk volk, je doet het toch nooit goed.
  Voor de rest moet iedereen gewoon doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Dan kun je het ook het beste uitleggen. Want dat hoort er tegenwoordig gewoon bij; uitleggen waarom je het doet zoals je het doet.

 • Stal

  De meeste weilanden hebben geen schaduw. Vind je het gek dat koeien niet naar buiten willen dan. Ik heb wel houtsingels waar ze graag gaan liggen midden op de dag. Dus plant want bomen aan en de koeien gaan naar buiten. Ik ken een boer die geen weidegang heeft en de koeien in de hete stal had staan. Veel verwerpingen en veel minder melk. Dat is ook geen oplossing onder de hete dakplaten. Al heb je een halfopen stal.

 • koestal

  De weidecoaches kunnen op vakantie,laat ze maar oppassen dat ze geen zonnesteek krijgen. Daar hebben de koeien blijkbaar geen last van.

 • koestal

  Laat die mijnheer zelf in de brandende zon gaan liggen .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.