Expertblog

70 reacties

'Van grotere stal naar knelgeval: melkveehouders luiden de noodklok'

Er heerst terechte paniek en verslagenheid in de melkveesector.

Dat boeren in het algemeen enorm onder druk staan, weet ik maar al te goed. Niet alleen uit persoonlijke ervaring maar ook door een bezoek aan boer Frans Zanderink en een werkbezoek aan het gezinsbedrijf van boerin Agnes Lensing-van de Ven met de gehele CDA-Europa-delegatie. Sinds het fantastische programma van Yvonne Jaspers 'Onze Boerderij’ op de buis is, lijkt dit besef eindelijk ook in de Nederlandse huiskamers te landen. De kijker schuift daadwerkelijk aan bij de keukentafel van de boer en krijgt naast mooie beelden ook de tragische kant van het boerenambt te zien.

Investeringen kunnen niet worden terugverdiend, waardoor 800 familiegezinsbedrijven zwaar in de knel geraakt zijn

Onmeetbare emotionele schade en financiële klappen

Sommige melkveehouders hebben het momenteel bijzonder zwaar door Nederlands falend overheidsbeleid. Deze boerenbedrijven hebben de afgelopen jaren, vaak met steun van onze eigen overheid, geïnvesteerd in innovatieve, duurzame en diervriendelijke stallen. Met de invulling en uitvoering van het Nederlandse fosfaatrechtenstelsel mogen veel van deze stallen echter nog maar de helft van hun capaciteit benutten. Investeringen kunnen niet worden terugverdiend, waardoor 800 familiegezinsbedrijven zwaar in de knel geraakt zijn. Bankroet volgt en levenswerk gaat verloren. Naast financiële klappen hebben we het hier dus ook over onmeetbare emotionele schade.

Transitiemodel voor knelgevallen

Al sinds 2016 vraag ik de Nederlandse regering te werken aan een transitiemodel voor melkveebedrijven in de knel, net zoals in 1998 bij de varkenshouderijsector. Ik heb reeds gepleit voor een ruimhartige knelgevallenregeling, bijvoorbeeld in combinatie met reductie van rechten in andere sectoren, zoals de varkenshouderij die nu in Brabant warm gesaneerd wordt. Dit is goed voor milieu, water en de toekomst van waardevolle agrarische gezinsbedrijven. Eurocommissarissen hebben laten weten dat zij hierover graag met de Nederlandse autoriteiten in gesprek zouden gaan.

Onterecht wijzen het kabinet en de Tweede Kamer met een beschuldigende vinger naar Brussel

Plicht om te handelen

Nederland heeft met dit aanbod tot op heden niets gedaan. En dat terwijl het probleem en de oplossing op nationaal niveau liggen. Onterecht wijzen het kabinet en de Tweede Kamer met een beschuldigende vinger naar Brussel, terwijl het fosfaatrechtenstelsel nationaal beleid is en een gepaste knelgevallenregeling dus uit de nationale koker moet komen. Zolang het met de EU afgesproken fosfaatproductieplafond voor mestderogatie gehaald wordt, hebben onze landbouw- en milieu ministers, parlement en ons kabinet bestuurlijke ruimte en de maatschappelijke plicht om te handelen.

Laatste reacties

 • farmer135

  Zoveel speelruimte heeft de minister niet, de derogatie is niet voor niets op slechts 2 jaar gezet. Elke verruiming van de fosfaatrechten brengt de derogatie in gevaar.

 • Frederiqe

  Nu de echte vervuilers aanpakken Schiphol en snelwegen enkele malen afzetten ,kom op met die trekkers

 • Fordson dexta

  Ondernemersrisco
  Waarom hebben deze melkveehouders de stal niet gelijk vol gezet?

 • Kletskoe

  Het was al jaren duidelijk dat de melkveesector na 1 april 2015 maar heel weinig kon groeien. Ondernemers die wel rekening hielden met het bekende fosfaatplafond en niet gegroeid zijn willen er ook wel rechten erbij om te kunnen blijven bestaan. Extra ruimte vanuit de varkenshouderij kan maar 1 keer worden verdeeld. Het is mij een raadsel waarom de schrijfster geen oog heeft voor de rest van de melkveehouderij. Daar zitten toch ook CDA-stemmers?.

 • deB.

  Zeg het al lange tijd, het gaat allemaal kapot, de een langzaam, de andere snel!
  Het is voor 34 centjes, boordevol eisen, en met een bult kromme regelgeving die de pan uit rijst, niet vol te houden voor bedrijven richting de toekomst.

  Men geeft het volle eigendom weg aan investeerders om de tent te redden, mechanisatie plus melktechniek zit in de lease. Doodsteek

  ontwaak uit uw naïviteit collega's voor het helemaal te laat is.
  We worden gepiepeld, als zijnde goedkope natuurbeheerders! Zo ziet men ons het liefst. Waanzinnig

 • OoO

  Helemaal eens met frederiqe eens.
  Nu actie ondernemen!!

 • deB.

  Het is al te laat, we laten al jaren met onze bezitten spelen!
  Lto staat erbij en kijkt er naar!! Wat een pluche bekleders zitten daar!! Waar is Calon nu?? ipv met vermeende I&R fraude zo snel mogelijk op de buis, en daar linkse woorden in de mond laat leggen.
  Geen andere bedrijfstak laat zich zo gezamelijk naar de kloten helpen

 • Uitzending Zembla topsporters in de melkveehouderij. Heel herkenbaar en bedankt zuivelindustrie hypotheek verstrekkers en lobbyisten in Brussel. Mooi na de knoppen ondanks gedaande beloftes. Voorzitster Nederlandse melkveehouderij vakbond sietske heeft het voorspeld!

 • Bennie Stevelink

  Mevrouw Schreijer verzwijgt de voorgeschiedenis. Als je de huidige situatie bekijkt, inclusief de voorgeschiedenis, kom je tot een heel ander oordeel.

  Iedereen wist dat er vrijwel geen ruimte was voor uitbreiding. Toch werd door een behoorlijk aantal boeren zo snel mogelijk stallen gebouwd met zeer forse uitbreiding. Dat blijkt ook uit de eigen uitspraak van mevrouw Schreijer: “mogen veel van deze stallen maar de helft van hun capaciteit gebruiken”. Daaruit blijkt dat de uitbreiding 100% of nog meer was.
  Deze boeren hebben deze stallen gebouwd vanuit de veronderstelling dat als ze maar aan het bouwen waren zij een juridisch recht hadden op productierechten, waarvan ze wisten dat die onvermijdelijk zouden komen. Ze gingen ervan uit dat de benodigde rechten wel van andere boeren afgepakt zouden worden middels een generieke korting.
  Nu blijkt dat juridische recht minder hard dan ze gedacht hadden. Het afpakken van anderen en toekennen aan hun gaat minder voorspoedig dan gedacht. Daarom wordt nu een slachtofferhouding aangenomen en probeert men de overheid tot medewerking te dwingen door de publiciteit te zoeken en in te spelen op de gevoelens van de onwetende massa.

 • Bennie Stevelink

  De grootste fout ligt natuurlijk bij de overheid die niet tijdig een vervangende begrenzing heeft ingesteld en daarmee deze mogelijkheid heeft gecreëerd.
  Maar is het reëel om de rekening van dit wanbeleid neer te leggen bij boeren die niet gegroeid zijn?
  Als de directeur en personeel van de bank verzuimen de kluis af te sluiten, geeft jou dat het recht om dan maar een zak geld mee te graaien. En heeft de bank dan het recht om het verloren geld in mindering te brengen op de tegoeden van spaarders? Boerin Agnes en boer Frans zeggen niets verkeert te hebben gedaan, maar hebben de niet-gegroeide boeren dan wel wat fout gedaan?
  In kan u, mevrouw Schreijer, wel vertellen wat boerin Agnes en boer Frans en die 800 andere boeren fout gedaan hebben: ze hebben een stal gebouwd met zeer forse uitbreiding op basis van een ondernemingsplan waarbij er van werd uitgegaan dat de benodigde productierechten wel van andere boeren afgepakt zou worden en aan hun toegekend zou worden. Nu dit toch wat anders blijkt te gaan zitten ze in moeilijkheden.

  Als mevrouw Schreijer niet alleen zou luisteren naar televisieboeren maar haar oor te luisteren zou leggen bij andere boeren zou ze zich bewust zijn van de toenemende woede bij de niet-gegroeide boeren. Dan zou ze misschien daar ook nog wat rekening mee houden.

 • j.r.j.porsius1

  Helemaal mee eens#Bennie Stevelink.
  Zij hebben gegokt en helaas pakt dit momenteel verkeerd uit voor hun.

 • wmeulemanjr1

  Waarom moet de 'grootse gokker' nu ineens ten opzichte van anderen wel beloont worden?

 • Annie zat in de 2e kamer toen het fosfaatplafond werd vastgesteld net als bij de Natura2000!
  Nu het op de uitwerking aankomt gaat ze met de wolven meehuilen!
  Overal haar gezicht laten zien en nergens de waarheid vertellen en toch loopt iedereen erachter aan!
  Bennie Stevelink stelt het helder klip en klaar zoals het is

 • nvanrooij1

  Heel helder verwoord Bennie
  Ik denk dat de meeste boeren de stallen niet meer volledig bezet hebben en zijn dus in feite allemaal knelgeval

 • Achso

  Bennie verwoord het soort communisme/marxisme waar Nederland zich in draait. De veehouders die een stal gebouwd hebben worden weggezet als halve criminelen, terwijl ze alle vergunningen op de plek hadden. Dat men voorzien zou kunnen dat het kunstmatige P-plafond bereikt zou worden is niet aan de enkele veehouder, maar aan een overheid, die randvoorwaarden moeten opstellen, waar men zich aan moet houden. LTO, RFC, Rabobank
  en de overheid zijn een regelrechte aanfluiting en hebben deze zaken veroorzaakt door absoluut incompetent handelen.

 • haj146

  Bennie jij weet ook wel dat tussen een plan en de bouw van een stal wat meer tijd zit dan 2 weken. Dus als de wetgever tijdens de bouw de spelregels veranderd is dat dan risico nemen?? Niemand heeft wat verkeerdgedaan dus laten we niet zo op elkaar af geven. De rest hoeft er niet voor in te leveren die mening deel ik. Maar deze ondernemers afschepen als eigen schuld is gewoon onbeschoft. Dat weet jij ook wel. We laten ons piepelen voor een papieren afspraak. De overheid heeft ooit de doelstelling gemaakt om 2020 de energievoorziening 20 procent duurzaam te laten zijn. Dit leek vorig jaar al niet haalbaar dus hebben ze het doel bijgesteld. Dus een plafond verruimen moet niet zo moeilijk zijn.

 • OoO

  Iedereen die zich aan wet en regels heeft gehouden maar nu in de problemen zit moet in actie komen.
  Overheid heeft te laat ingegrepen en is hiervoor verantwoordelijk.

 • deB.


  Compleet met bovenstaande eens.... geen medelijden met grensoverschrijdende groeiers!
  Ze blijven met hun poten van de stabiele collega's af, we hebben al meer dan genoeg moeten inleveren voor die mensen!
  Zij zijn degene die de sector compleet om zeep helpen. Dat moet hen is bij gebracht worden, ipv nu zielig in de slachtoffer rol gaan!

 • kleine boer

  Wie wist de datum al jaar van te voren exact juist ja dat wist niemand en nu wijzen naar elkaar gaat toch ook nergens over. Zijn er ook die flink superheffing betaald hebben en nu meer p rechten hebben zijn die dan beter als frans en agnes die rustig wilden groeien? Als zij geen superheffing hadden betaald was de korting mis maar 4% geweest.... wijzen moet naar de overheid en niet naar elkaar.

 • OoO

  Dat is wat ze juist willen, naar elkaar wijzen.
  Samen sta je sterker.
  Als we dit allemaal accepteren wat is dan het volgende?

 • Firma Vellenga

  Wat mij dwars zit is dat de overheid het zo gecreeerd heeft dat de boeren tegen elkaar opgezet worden. Wij moeten het bijna onderling maar uit vechten. Als jij iets krijgt wil ik ook iets. Als jij klaagt, heb ik ook iets te klagen etc. We moeten met zijn allen een vuist maken naar de overheid toe en niet elkaar zwak gaan zitten maken. Iedereen heeft het moeilijk om zijn eigen reden.

 • melkveehouder .

  @20.51 Jammer genoeg kan ook ik het niet anders zien. De eerste keer huilde Annie met de wolven om de derogatie in te voeren om op deze manier de afzetkosten voor de varkenshouderij te drukken. De varkenssector zorgde er zelfs voor dat door krimp van de fosfaatproductie van de varkenshouderij het Nationaal plafomd niet werd overschreden zodat invoering van het fosfaatrechtenstelsel doorgang kon vinden. LTO en het NAJK huilden mee om te ‘pleasen’.

  En nu de mestkelders desondanks vol zitten, en de varkenshouderij klem zit, huilt Annie weer om te bewerkstelligen dat noodlijdende varkensboeren het fosfaatrecht mogen overdragen aan noodlijdende melkveeboeren. Politiek slim gespeeld van deze CDA politica.

  Maar de blijvers in de melkveehouderij gaat wel deze rekening betalen!
  Misschien iets voor Jacco Geurts? Misschien ook wel niet omdat Jacco bij voorkeur de belangen van de wijkers behartigt. Elbert Dijkgraaf wel, die zou hier zeker vragen over stellen in de Tweede Kamer in het belang van de blijvers!

 • Peerke1

  Het is toch gewoon van de driedubbele zotte. We maken plannen voor een grote stal die toekomstbestendig is. We vragen alle vergunningen aan en betalen hier al een vermogen voor. We lenen geld bij de bank en familie en vrienden en kunnen geen kant meer uit, top en top tot over de top gefinancierd. We bouwen de stal en voor deze gereed is zegt vadertje overheid JE MAG DIE KOEIEN NIET IN DE STAL ZETTEN.
  Bij welke sector zal zoiets ook lukken. Bijvoorbeeld: Een voetbalstadion van miljoenen euros dat leeg moet blijven. Is toch hetzelfde nietwaar.

 • Maas1

  Wat opvalt is veel frustratie en wrok naar de knelgevallen,dit heeft waarschijnlijk de reden dat menigeen het gevoel krijgt dat de knelgevallen compensatie over hun ruggen moet worden geleverd. Het voorstel en geschrevenen van mevr Schreijer om de op te kopen fosfaten van de varkenshouderij te plaatsen in de melkveesector zou alle lof moeten krijgen. Het is dus nationaal te regelen met de paraaf van Brussel.Wie betaald (fosfaten / varkensrechten)in dit geval, bepaald. Er ligt hier dus een opgave voor de ons wel gezinde politiek om hier een stevige stempel onder te zetten

 • melkveehouder .

  @maas1.Wellicht vergeet je dat zonder derogatie er geen knelgevallen waren geweest, wel ondernemers die een uitdaging hadden de mestafzet goed te regelen. Het enige wat opvalt is dat de kern van het probleem langzaamaan vergeten wordt.

 • Alco

  Ga nog eens terug kijken in het Kamerdebat over de AMvB.
  Nergens werd toen nog gerept over het fosfaatplafond.
  En nu achteraf zoals "Bennie zeggen dat je het kon weten?
  Grondgebondenheid was de inzet!!!

 • Maas1

  @ Melkveehouder je heb gelijk zonder derogatie waren de huidige knelgevallen er wellicht niet,de situatie zou anders zijn geweest zonder derogatie misschien nog wel schrijnender dan nu het geval is.Er zijn sectoren waar soortgelijk drama zich af kan tekenen waar de mestafzet en verwerking 100 % geborgd is.

 • melkveehouder .

  @Maas1. Dat betwijfel ik zeer, maar dat heeft ook niets met de kern van deze discussie te maken. Hoe pijnlijk dan ook.

 • John*

  gezien de huidige mestmarkt is het helemaal niet zinvol om varkensmest om te zetten naar rundveemest.. Als de overheid tot opkoop van rechten overgaat dan toch liever die dingen uit de markt nemen.. Bedrijven met die grote nieuwe stallen hebben alles in orde om de komende jaren met telkens 3 tot 4 % te groeien net zoals voor het 1-4-2015. ALs er techniek in de stal staat (melkrobots per 50 koeien) die elke keer een groot aantal koeien nodig hebben per uitbreiding is dat wel een risico.

 • Attie

  Hier ook deels wat lege plekken opgevuld, maar het zou idd wel makkelijk zijn als je ze zo kon afhalen bij 'Het Loket'.

 • Bennie Stevelink

  Ik zag eerst een opening in de opkoop van 1 miljoen varkensrechten. Dat komt overeen met 150.000 koeien. Op een ander forum werd er op gewezen dat Nederland inmiddels met de EU een plafond per sector heeft afgesproken. Dat betekent dat er geen varkensfosfaat kan worden overgeheveld naar rundvee, of deze afspraak moet worden opengebroken.

  @melkveehouder stelt bij herhaling dat als we de derogatie hadden laten vallen we geen knelgevallen hadden gehad. Hij gaat er blijkbaar vanuit dat we dan geen fosfaatplafond meer hadden en ook geen fosfaatrechten.
  Dat is onjuist: inmiddels is het fosfaatplafond vastgelegd in Nederlandse wetgeving, los van Europese afspraken. Dit plafond is alleen te handhaven met fosfaatrechten. Met of zonder derogatie hebben we dus in alle gevallen met fosfaatrechten te maken.

 • melkveehouder .

  @bennie. Ik ga nergens vanuit. Invoering van het fosfaatrechtenstelsel was ‘noodzakelijk’ lm de derogatie te behouden. Het is gewoon stuitend hoe jij keer op keer probeert te zaak een draai te geven.

 • Alco

  van Dam zei immers. Als er geen derogatie komt dan komen er ook geen fosfaatrechten.

 • Bennie Stevelink

  Bij het opstarten of uitbreiden van een onderneming zul je een ondernemingsplan maken waarbij je de risico’s van alle mogelijke variabelen meeneemt. In de melkveehouderij was één van deze variabelen de tussentijdse invoering van fosfaatrechten. Deze heeft een behoorlijke impact omdat daar nogal wat kapitaal in kan gaan zitten. Daarnaast was de waarschijnlijkheid van deze variabele zo goed als 100%. Er werden massaal nieuwe stallen gebouwd met een uitbreiding van 100% of nog meer, daarmee was invoering van productierechten onvermijdelijk.
  De invoering van fosfaatrechten had dus ingecalculeerd moeten worden. Dat zou betekenen dat je misschien niet 100% uitbreidt maar 50% of 40%, zodat je ruimte houdt voor de aankoop van eventuele fosfaatrechten.
  Uit alles blijkt dat de uitbreiders dit niet ingecalculeerd hebben. Ze hebben geen verantwoordelijkheid genomen voor een variabele met grote impact, maar dachten deze verantwoordelijkheid gewoon over de afrastering in het weiland van de buurman te kunnen gooien. Dit veroorzaakt grote ergernis bij de niet-gegroeide buurmannen.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, jij wilt nog steeds niet onder ogen zien dat ze in Nederland geen grotere veestapel willen. Jij denkt nog steeds dat als we de derogatie hadden laten vallen we de veestapel onbegrensd hadden kunnen laten groeien?
  Wel is het zo dat de Nederlandse overheid veel eerder dit standpunt in regelgeving had moeten uitvoeren. In aanloop van afschaffing van het melkquotum heeft iedereen, de overheid, LTO en FC verkeerde signalen afgegeven.
  Dit doet echter niets af aan het feit dat JOUW uitbreiding JOUW verantwoordelijkheid is en niet die van de niet-gegroeide buurman.

 • ghsmale

  Met een referentie periode van een dag is iedere boer een knel geval.
  Boeren die in dat jaar getroffen zijn door ziekte dus familie omstandigheden,
  hebben ook te weinig rechten gekregen. ( ik dus)
  Daar hebben ze ook geen uitzondering voor gemaakt.
  Het is jammer voor de boer met een half volle stal maar achterom kijken heeft geen zin je moet verder, in dit land worden wel vaker domme regels bedacht. Het verleden kun je niet veranderen de toekomst gelukkig wel

 • Maas1

  @Bennie, @ Melkveehouder heeft wel een punt je blijf draaien,geef nu eens je mening of visie voor zover die er is over het geschrevenen van mevr Schreijer.

 • melkveehouder .

  @maas. Fijn dat ik bijval krijg. Bennie roert zich altijd in discussies die een relatie tot de mestafzetkosten hebben. Die moeten laag blijven voor Bennie. Daar zit ook het eigenbelang van Bennie waardoor die discussievervuiling ontstaat. Bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel heb ik hem daar al eens op gewezen. En toen verstomde de discussie met Bennie.

 • Bennie Stevelink

  Nogmaals: ook zonder derogatie hadden wij fosfaatrechten (of dierrechten) gekregen. In 1997 zijn in de varkens- en pluimveehouderij dierrechten ingevoerd. De melkveehouderij is daar toen van vrijgesteld omdat die al begrensd werd door het melkquotum. Met andere woorden: zonder melkquotum hadden we in 1997 al dierrechten voor melkkoeien gehad. De derogatie bestond toen nog niet, die kwam pas in 2006.

 • Achso

  @Bennie, volgens mij zijn er maar weinig veehouders die niet begrijpen dat men geen 10 miljoen koeien in de Nederlandse speeltuin kunnen hebben. Hier draait het helemaal niet om.
  Maar de verschillende organisaties hebben geen strategie, geen idee, maar ad-hoc beslissingen die dan halverwege teruggedraaid of omgedraaid worden. Dat is geen ondernemers risico. Anders vraag je Merkel maar eens hoeveel rechtszaken die aan de broek heeft van nucleaire energie bedrijven , toen ze ad-hoc besloot om alle Duitse energie ‘groen’ te maken.
  De overheid had een plan moeten hebben na het quotum. Daar worden die lui voor ingehuurd. Rotzooi maken kunnen we zelf wel.
  Wat nu gebeurd is in geval van een penalty die genomen wordt door Ronaldo en zegt: nee, de regels zijn nu veranderd omdat jij het bent, jouw penalty komt op 30 m ipv 11.

 • Alco

  Toen er wat geregeld moest worden, zat men in de kamer te zemelen over AMvB

 • agratax(1)

  De huidige situatie is ontstaan door de gedachte "De zuivelmarkt in oneindig groot". De boeren willen graag meer liters in de hoop zo voldoende geld over te houden voor een goede levensstandaard. De overheid zag een grotere export aan zuivel wel zitten evenals de handel inclusief verwerkers. Helaas had de overheid een fosfaatplafond in gesteld en die grens was gevaarlijk dicht genaderd. De hele keten inclusief de overheid hadden zo verstandig moeten zijn om een pas op de plaats te maken, geen enthousiaste verhalen in de trend van "Alle melk halen we op en verwerken we" of "Iedere diervriendelijke stal al dan niet met luchtwassers etc. krijgt een bouwvergunning". Zelfs de banken gingen mee in deze ondoordachte actie. De overheid had zich moeten realiseren dat ze stal uitbreiding zonder mestkringloop op eigen land hadden moeten verbieden. De overheid die zijn mond vol heeft over Kringloop laat eenvoudig de mestkringloop ontsporen en repareert deze fout door de kringloop boeren te straffen en tevens de met overheidssteun geredde oude rassen via ingrijpen op het mest dossier naar de slacht te verbannen. Helaas de zuivelverwerkers zitten nu net als de boeren met overcapaciteit, die voorkomen had kunnen worden. Ik vrees dat de handelaren mede schuldig zijn aan dit debacle en daar hoor je niemand over. Hun verdien model is geent op een groot volume met redelijke marge.

 • Klaasvaak

  Bennie, ik ben ook uitgebreid en zit met een halvolle stal. Wij hebben nooit, maar dan ook nooit gebouwd met het idee om rechten van een ander te kunnen jatten. Sterker nog, wij hebben de vergunningen een jaar laten liggen totdat toenmalig staatsecretaris dijksma in december 2013 aangaf dat er gegroeid kon worden op basis van mestverwerking. Had ze voor dierrechten gekozen dan hadden wij NIET gebouwd.

  Jij denkt het allemaal even simpel te kunnen beredeneren waarom en hoe een ander uitbreidt. Maar ieder heeft zijn redenen. Maar geen 1 om te jatten van een ander.

  Het zal jou wel uitstekend passen dat de rechten duur blijven...

 • Bennie Stevelink

  @Klaasvaak, die laatste zin in jouw reactie kan ik niet plaatsen.
  Ik heb hier vaak gepleit voor het begrenzen van aankoop van fosfaatrechten op basis van grondgebondenheid omdat daardoor de fosfaatrechten goedkoop worden. Nergens heb ik gestreefd naar dure fosfaatrechten.

  Hoe lossen we de problemen op met de 800 boeren die zich momenteel melden als knelgeval? Gratis fosfaatrechten geven ongeacht waar vandaan?

  Een buurman van mij, een jongere boer, wilde een aantal jaren geleden uitbreiden. Grond had hij er wel voor en de financiering had hij ook rond. Vanwege de onzekerheid tijden de afschaffing van het quotum heeft hij even gewacht totdat er meer duidelijkheid was. Hij heeft geen risico genomen. De uitbreiding is nu, een paar jaar, later van de baan. Als hij nog wil uitbreiden moet hij daar zelf de fosfaatrechten voor kopen, terwijl anderen die het risico wel genomen hebben, de verantwoordelijkheid bij anderen neerleggen en gratis fosfaatrechten zouden krijgen.
  Wat is rechtvaardig?

 • Maas1

  Het lijkt mij rechtvaardig als de definitie is geformuleerd wat een knelgeval is deze fosfaat rechten krijgt toe gewezen.Onder welke voorwaarde en aanhangsel is een ander verhaal.

 • schooteind1

  Maas1; er is al een definitie geformuleerd voor knelgevallen. Zij die op 2 juli 2015 werden getroffen door ziekte bij de veestapel, ziekte van de boer of brand. Meer smaken zijn er niet. Begrijp nou eens dat er bij de "niet"knelgevallen eenvoudigweg geen ruimte is om nog meer in te leveren. Een collega van pakweg 60 koeien die met derdehands materiaal aan het werken is, moet die nog extra koeien inleveren zodat een andere collega zijn hypermoderne stal van 200 koeien vol kan zetten?? Wat denk je nou zelf..........

 • kleine boer

  Schooteind en iemand met 35 koeien naar de 80 is gegroeid is dat een grote groeier?

 • dcjdejong

  alle verleende omgevingsvergunningen en PAS / NB vergunning moeten volledig door veehouder benut kunnen worden.
  Niet de boer maar de overheid moest dit plafond bewaken. We konden zelfs niet eens de stand van zaken te weten komen. Investeringen zijn gedaan op basis van begrotingen en prognoses.goedgekeurd door overheid en bank.
  Deze zaak moet maar voor het Europees hof komen.
  Ontschotten van sectoren, export en bewerken van mest meetellen en problemen zijn opgelost.

 • deB.


  Daar gaat het in wezen niet om, wat voor omvang..
  Knelgevallen definitie is duidelijk, ziekte, brand, en anders NIET
  Het is gewoon keihard duidelijk!

  Waar is mijn 8 procent gebleven, en dat vindt men normaal? Nee ik moet mijn eigen redden, zij die gegroeid zijn, ook!!!

 • LJ Frijters

  Nederland O Nederland, waar gaat dat toch allemaal over met de Fosfaat rechten,
  Nog ongeveer 50 jaar, en er is waarschijnlijk een groot tekort aan fosfaat, een plant heeft fosfaat nodig. Er is in Nederland helemaal niet teveel fosfaat uit dierlijke mest, er wordt zeker in de akkerbouw gebieden nog veel fosfaat gebruikt uit niet dierlijke mest. Het landbouw beleid in Nederland is totaal niet gebaseerd op feiten, onze vertegenwoordigers ( LTO ) springen ook niet op de bres. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking denkt dat wij, de grond en grondwater vervuilen en dat wij milieutechnisch verkeerd bezig zijn.
  Niets is minder waar. De productie die hier verdwijnt, door ingrijpen van de overheid, verdwijnt naar het buitenland. De gehele Agrarische tak in Nederland exporteert elk jaar voor ongeveer 88 miljard, de import van agrarische producten bedraagt ongeveer 66 miljard, een overschot van 22 miljard, wij maken Nederland rijk, maar wij Boeren worden steeds armer !! Iets klopt hier niet.

 • buitenok

  wat ik raar vind is dat er nu overal in het land vleeskalverstallen en stierenstallen worden gebouwd. is daar nog veel ruimte in ff plafon?

 • AA1

  ach had boer AGNES ,word kotsmisselijk van die persoon , niet een wat goedkopere stal kunnen neer zetten het lijkt verdomme wel een Ferrari garage . Had ook gekund zoals Albert Nagelhoud {Boerderij reportage}, gestage verantwoorde groei zonder poespas en een goed financieel overzicht. by de way waarom moet een gezinsbedrijf 180 koeien melken

 • Gat

  Buitenok is jouw dat toch ook opgevallen.

 • frederik herman

  iedereen heeft weer eens een stukje gelijk en spiegelt dat aan zijn eigen situatie. beleid maken voor de toekomst gaat alleen als het perspectief eerlijk is. heb daar grote twijfels bij. verleden van maatregelen spreekt voor zich.

 • gerben5

  Dit moeten de banken gewoon oplossen met maatwerk. Ze willen tenslotte hun investering terug

 • gradje1966@

  Wat kan Henk Antonisen toch lekker overdrijven met zijn clubje .
  Van die 800 boeren gaan er echt geen 800 afliet misschien een paar maar die hadden dan toch wel gegaan. De Nederlandse bevolking met grote leugens paaien ten top Ik zou zeggen niet klagen niet zeuren maar werken dat moet iedere andere boer ook die rechten zijn afgepakt . Ik zou tegen Henk willen zeggen stel wat realistischere plannen op bij je klanten dan komen die er ook wel weer bovenop Dan hoef je niet te bedelen maar werk ieder voor je eigen bedrijf we hebben het allemaal zwaar genoeg

 • GerritLozeman

  de oplossing is varkensrechten van gemengde bedrijven enstoppersregeling omzetten in koeienfosfaat en deze rechten via rvo voor een gereduceerde prijs te verkopen aan de knelgevallen

 • kleine boer

  Hoe zit het met de nertsen hebben die geen fosfaat ? Die zijn er toch een keer niet meer? Al slaat dat ook al nergens op ze gaan dan wel naar buitenland. Maar hoe zit het met p uit de nertsen mest?

 • Waarom moeten de varkensrechten omgezet worden voor een zacht prijsje in koeienfosfaat? In die sector zijn ook bedrijven genoeg die wat schaalvergroting kunnen gebruiken voor een gereduceerde prijs, wat een arrogantie!

 • deB.


  Daarom moeten wij met de gehele sector, de zaak min. 2 weken stil leggen.
  Laat een ieder maar eens voelen dat het een keer over en uit is!
  En niet aankomen van verplichtingen hier en daar, dat zal allemaal wel...laat ze maar eens barsten. Als gehele sector dat wel! let op wat er dan gaat gebeuren.
  Maar ja, LTO he....die staat niet achter ons, maar zit bijna aan de overkant van de tafel...daar zit nog een probleem

 • Mfb

  Ik heb zo'n idee dat de zuivelsector op het moment geen extra fosfaat hoeft uit de nertsen of varkenssector. Hoe meer melk hoe lager de prijs...
  En mevrouw Schreier die probeert stemmetjes te winnen maar ik denk dat de meeste melkveehouders zo iets hebben van: als die grote groeiers er niet waren geweest hadden wij nu dit gedonder niet gehad! Niet helpen die jongens, ze hebben het zelf gedaan en laat ze nu dan ook maar op de blaren zitten.

 • Espresso

  @ Frijters :De grote vraag: hoe ziet Nederland er over 50 jaar uit? Volgens mij wordt dan voedsel geproduceerd daar waar de monden zijn.

 • Ik heb totaal geen medelijden met de melkveehouderij. Ten eerste is het de melkveehouderij zelf die de grondprijs torenhoog opjaagt. Ik ken geen varkens- f kippenhouder die tegen de huidige prijs nog grond aankoopt. En nu willen ze ook het fosfaat van de varkens en kippen nog toe-eigenen. Waarom heeft de melkveehouderij vanaf 20jaar geleden niet mee-geïnvesteerd in mestverwerking? Toen was het ook "laat de kippen en varkens hun eigen rotzzooi opruimen, daar zijn wij te goed voor en doen niet mee". Er zit geld genoeg in de melkveehouderij, moeten ze maar een paar ha grond verkopen. Bovendien voelen ze nu wat het is voor markt te produceren met wisselende prijzen en grote risico's. En dat houd ook in dat er de nodigen zullen zijn die de kop niet boven water houden. Jammer dan maar dat is het ondernemen. En als je geen ondernemer bent maar veehouder dan kun je beter de toko verkopen en ga werken bij een ondernemer. Er is werk genoeg.

 • internationaal845

  Het zou te gek voor woorden zijn als deze melkveehouders die zo nodig enorm moesten groeien na de quotering (afschaffing van de quotering was het helemaal) nu geholpen moeten worden door de niet groeiers. Wat het is weet ik niet maar als de melkprijs maar iets stijgt schiet de grondprijs omhoog, en bij het minste of geringste klagen over de financiële situatie. Hoe meer er om vallen hoe beter het is.

 • brutus71

  @9.28 ik ken wel een varkenshouder die de laatste decennia echt fors meer grond bij heeft gekocht dan de gem. melkveehouder hier in Twente.
  Bovendien zijn er veelminder koeien sinds de jaren 80 in Nederland en het aantal varkens is min of meer op peilgebleven en daarom mogen de schotten tussen de sectoren , misschien tijdelijk weg.


 • koestal

  De wereld gaat aan vlijt ten onder,dit geldt zeker voor de fosfaatrechten !

 • koestal

  Het is een gelopen race, de grote groeiers hebben gewonnen.

 • kleverlaan2

  Hoeveel mest kan je als land produceren terwijl de wereld zo groot is. Heel Europa ligt open, maar nee allemaal op een kluitje.
  Gegokt en verloren nou jammer dan

 • Alco

  Waarom staan er zoveel mensen bij elkaar voor een podium bij Pink Pop.
  Omdat het daar gebeurt!
  Waarom is er hier zoveel landbouw?
  Omdat het hier altijd het beste was!
  En omdat we daar goed in zijn, verdienen we daar onze centjes mee voor BV Nederland, waarmee we alle invoer van auto's e.d. kunnen betalen.

 • koestal

  Boeren hebben nooit gestemd over de fosfaatwet,er is over hen beslist en zonder hen !

Laad alle reacties (66)

Of registreer je om te kunnen reageren.