Boerenblog

9 reacties

‘Fosfaatreductieplan zaait twijfel en onzekerheid’

Het bedrijf heeft altijd goed gelopen, zowel technisch als financieel behoorde hij bij de top. Nu is er ineens twijfel. Hij slaapt er zelfs slecht van.

En als hij al slaapt, is het wel het alarm van de melkrobot dat hem wakker belt of een kalvende koe, die hem de wekker vroeg doet zetten. Voorheen had hij daar nooit moeite mee, hij genoot zelfs van de frisse lucht en de stilte van het nachtelijke wandelingetje over het erf.

Het gekke was dat hij zich ineens ook ging ergeren aan de maatschappij, die een steeds duidelijker mening leek te hebben over de agrarische sector. Hij had altijd geroepen dat dat slechts zou gaan om een handjevol mensen. Nu leek het wel alsof je ze overal tegenkwam. Zelfs op het buurtfeest begon iemand tegen hem over het fosfaatplafond.

Adviseurs

En dan die adviseurs, vroeger had je een vast contactpersoon, die wist van de hoed en de rand. Nu wisselden ze nog vaker dan dat hij van onderbroek wisselde. “Ze zijn drukker met zichzelf dan dat ze zich zorgen maken over mijn bedrijf!” Laatst had hij er nog één van het erf gejaagd. Die had hem gevraagd waar hij over 5 jaar dacht te staan. “Wat denkt die vent wel niet, alsof je tegenwoordig nog iets te zeggen hebt over je bedrijf”.

‘Hij kon het niet geloven, hij had immers niets gedaan wat niet mocht’

Daar zit hij dan, met slechts 1 vraag: doorgaan of stoppen? Is dat wat er werkelijk speelt, gaat het om een antwoord op die vraag? Of is het slechts een drijfplankje, dat ervoor zorgt dat hij kan blijven dobberen en voorkomt dat hij onder water hoeft te kijken?

Melkprijzen schoten omlaag

Hij blikt terug en herinnert zich het moment dat hij in paniek raakte. Het was het moment dat de melkprijzen omlaag schoten, zo’n 3 jaar geleden. Dat kende hij niet, hij was gewend aan een redelijk stabiel inkomen. Hij had een jaar later bij de bank aangeklopt en aangegeven dat de aflossing wellicht een tijdje stopgezet moest worden. De bank plaatste daar vraagtekens bij en wilde in gesprek. Dat had hij nog niet eerder mee gemaakt.

‘Hij staat niet meer aan het stuur van zijn eigen toko’

Daarbovenop kwam de grote klapper: de overheid, die hem verplichtte om een deel van zijn veestapel af te stoten, vanwege het fosfaatreductieplan. Hij kon het niet geloven, hij had immers niets gedaan wat niet mocht. Had volledig binnen de regels gehandeld.

"Daar bovenop kwam de grote klapper: de overheid, die hem verplichtte om een deel van zijn veestapel af te stoten, vanwege het fosfaatreductieplan." - Foto: ANP
"Daar bovenop kwam de grote klapper: de overheid, die hem verplichtte om een deel van zijn veestapel af te stoten, vanwege het fosfaatreductieplan." - Foto: ANP

Geen controle meer

Het verschil met betere tijden begint langzaam te dagen: ‘Gevoel van controle’. Het gevoel dat buitenstaanders aan de knoppen van zijn bedrijf zitten te draaien, heeft hem aan het wankelen gebracht. Geen controle meer over de inkomsten, geen controle meer over het aantal koeien in zijn stal. Hij staat niet meer aan het stuur van zijn eigen toko.

Hij rouwt om het verlies van controle. Het rouwproces gaat gepaard met alle emoties die erbij horen; boosheid, wantrouwen, onzekerheid en verdriet. Zal het hem lukken om dit rouwproces om te zetten in nieuwe zingeving? Zal het hem lukken om zijn ondernemerschap weer te gaan benutten door zich te richten op datgene waar hij wel invloed op heeft? Het antwoord zal zijn keuze bepalen, al het overige is slechts een drijfplankje, wat hij kan gebruiken als hulpmiddel, tot het moment waarop hij weer op eigen kracht zwemt.

Laatste reacties

 • kiepel

  Knap stukje. Het beschrijft de essentie. Baas op eigen erf=Leuk Boeren.
  De rest is slaafs een hondenleven lijden.

 • xw

  Jawel Kiepel, de inhoud van dit stuk is gebaseerd op de praktijk van alle dag van mevr. Paulien.
  Velen zullen zich herkennen.

 • Bennie Stevelink

  @kiepel en @xw, “vrij zijn” of “baas op eigen erf zijn” betekent ook zelf verantwoordelijk zijn. Dus zelf verantwoordelijk voor afzet.
  Het gros van de boeren heeft de verantwoordelijkheid voor afzet echter bij de coöperatie neergelegd. Daarmee geef je de coöperatie het recht, of sterker nog: dwing je de coöperatie, om eisen te stellen aan hoeveelheid en manier van produceren, in het belang van de afzet waar zij verantwoordelijk voor zijn.

 • Jaap39

  Goed stuk inderdaad, de motivatie om te stoppen in de agrarische sector wordt steeds groter.

 • husky007

  Het lijkt er op dat men geen veehouderij meer in Nederland wil, lekker importeren uit landen waar er plek zat is en hier woningbouw, vliegverkeer en industrie en ter compensatie nep natuur ten kosten van de landbouw

 • Maas1

  Wat vreselijk dat er geen (grip op )controle meer is over het eigen bedrijf,een democratisch land met een comunistische ( bestuurs ) schil. Afschuwelijk en verwerpelijk om een ondernemer zijn vrijheid en eigenwaarde te ontnemen!

 • Firma Vellenga

  Misschien voelen/zien wij dit als eerste. Denk dat het langzaamaan voor heel Nederland en verder gaat gelden. Niks meer eigen baas, eigen ideeen eigen grond eigen land etc. Alles is van iedereen, we werken voor de staat en hebben niets meer te vertellen. Vlees en melk kunnen wel uit planten gekweekt worden en kinderen kun je uit de etalage halen. Wij zijn straks niet meer nodig wij worden eerder een last. Duurt nog wel even maar wij zitten wel midden in deze omslag in de aanloop naar een andere wereld.

 • Sjefo

  Het beroep agrarisch ondernemer is kapot gemaakt, het ministerie ging hierin voorop .
  Ge en verboden dat je er gek van wordt, 7700 fraudeurs gecreëerd, fosfaat reductie, asbest vervangen emissie arme stalsystemen, fijnstof, stijging zeespiegel, algengroei, geurprobleematiek, ik kan nog wel een een tijdje doorgaan ,allemaal de schuld van de boeren volgens jou Schouten ,dank hiervoor . Jonge boeren en boerinnen kunnen moeilijk aan een partner komen ,hier begint jou beleid zijn vruchten af te werpen het einde van het eens zo beroemde agrarische bolwerk in Nederland.
  Maar al heb je alle boeren weggejaagd Schouten, het ammoniak probleem blijft, de zeespiegel blijft stijgen, fosfaat overschot blijft, Co2 problematiek niet opgelost , bijen sterfte niet opgelost enz
  Wat jou wel gelukt is mevr Schouten om van het eens zo roemruchte agrarische economie een regelrechte strontzooi te maken, Mevr Schouten je hebt succes denk ik !!
  P.S, En even regelen dat minder geld vanuit Brussel naar de Nederlandse boeren komt wil ook wel eens helpen.

 • Dirk,

  In de vraag "waar denk je te staan over 5 jaar" schuild de twijfel van een ,"niet ondernemer," een sukkeltje die kakel gedrag vertoond ,hij die nooit ondernemer zal worden omdat hij geen lef en doorzettingsvermogen om zelf beslissingen te nemen heeft, een kakelaar die kiest voor een baantje met vastigheid ,en een leasautootje van de zaak ,niet te veel naar luisteren , maar kiezen voor kansen ,RUG RECHT EN DOOR ,zoals de volhouden altijd gedaan hebben

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.