Redactieblog

14 reacties

‘Landbouw heeft sterker verhaal nodig’

Als de landbouw niet wil dat de veestapel ingekrompen wordt, heeft het een sterker verhaal nodig.

Wat ik al had voorspeld: van het klimaatakkoord van Parijs gaan we nog last krijgen. Er staat betrekkelijk weinig in – lees het maar na – maar iedereen heeft het erover (meestal zonder het te hebben gelezen) en gaat ermee aan de haal.

Minder vlees en minder vee

De Raad voor de Leefomgeving leidt uit het verdrag af dat we minder vlees moeten eten en ook dat in Nederland minder vee moet worden gehouden. Weer zit de landbouw in de hoek waar de klappen vallen. Staat daar een goed verhaal van de sector tegenover? In elk geval niet bij de LTO-woordvoerder die ik er deze week op de radio over hoorde. Beetje vaag verhaal over markt, innovatie en dat de landbouw CO2 vastlegt, wat juist weer prima in het verdrag van Parijs past.

‘Het is te vaak reageren op incidenten of op acties van anderen, zoals de RLi’

Het verdrag werd ook ingebracht in een procedure die burgers hadden aangespannen om de kap van enkele tientallen bomen tegen te gaan. Die leggen immers ook CO2 vast. Gelukkig had de rechter daar geen boodschap aan: het verdrag bevat geen bindende bepalingen waaraan burgers rechten kunnen ontlenen, aldus de rechtbank. Terecht.

CO2-vastleggen is maar tijdelijk

Dat hele CO2-verhaal, daar heb ik trouwens wel twijfels over. Dat vastleggen is in ieder geval maar tijdelijk. Als de boom weer wordt omgehakt, komt die CO2 immers weer vrij, Je legt het alleen echt vast als je de boom na 100 jaar omhakt, in een moeras gooit en dan 2 miljoen jaar wacht en hem vervolgens NIET weer opgraaft om in de kachel te gooien.

Al met al heeft de landbouw een sterker verhaal nodig als men niet wil dat de veestapel moet inkrimpen. "Dat verhaal ligt er nog niet, en ik kan het ook niet verzinnen", zegt columnist Willem Bruil. - Foto: Roel Dijkstra
Al met al heeft de landbouw een sterker verhaal nodig als men niet wil dat de veestapel moet inkrimpen. "Dat verhaal ligt er nog niet, en ik kan het ook niet verzinnen", zegt columnist Willem Bruil. - Foto: Roel Dijkstra

Ik heb vandaag gehoord dat ook voederbieten CO2 vastleggen, dus dat dat gunstig is voor het klimaat. Maar ja, daar is de cyclus nog veel korter, toch? Wat niet wil zeggen dat het voeren van bieten niet duurzamer is dan soja halen uit Zuid-Amerika, overigens.

Landbouw heeft een sterker verhaal nodig

Al met al heeft de landbouw een sterker verhaal nodig als men niet wil dat de veestapel moet inkrimpen. Dat verhaal ligt er nog niet, en ik kan het ook niet verzinnen. Dat past trouwens wel in het algemene beeld dat de agrarische sector een nogal matig publicrelationsbeleid heeft. Hier ligt dus nog een mooie taak. Ik laat mij graag en gemakkelijk overtuigen, maar enige overtuigingskracht mag wel worden gevraagd.

Laatste reacties

 • .....

  We zijn niet zo van de mooie verhaaltjes dat is ons probleem

 • Marco22

  Er wordt door Landbouw te weinig weerwoord gegeven dat olie,steenkool en gas van een andere orde Co2 uitstoot is dan die van de (kringloop) landbouw.
  Co2 uit de landbouw helemaal geen issue omdat deze circulair is.
  Het is ook beschamend dat onze sectoren niet voor hun boeren hier voor in de bres springen. Zie hier de RFC en allerlei hocus spokus focus regeltjes aan de leden afdwingen omdat maatschappelijk lekker bekt. Maar in wezen je hoofd op hakblok neerlegt ten behoeve van de fossiele brandstof sectoren zoals schiphol en het Havenbedrijf ,de Rijnmond en al het verkeer.

 • Zuperboer

  Dat verhaal is voedsel als bron van leven en het keywoord is helaas: HONGERWINTER

 • DJ-D

  Willem je hoeft ook niks te verzinnen. Gewoon de waarheid vertellen. Er zijn geen problemen. Die worden alleen maar aangepraat. Als er continue met 2 maten wordt gemeten en beleid maakt met leugens krijg je dat. Bv laat eens een dna test zien van de zogenaamde meerling fraude. Simpel te bewijzen toch. Je hoort er niks meer van

 • JC Vogelaar

  Willem Co2 vastlegging heb je nog niet begrepen grasland legt meer Co2 vast dan bos. 362 ton Co2 meer per ha gras dan per ha bos althans volgens het IPCC

 • alco1

  Willem. Je bekijkt de situatie verkeerd om.
  Jij zegt dat de CO2 die bijvoorbeeld vastgelegd wordt door gras ook weer teniet gedaan wordt omdat het vervoerd wordt.
  Maar het is zo dat als er minder vee is het gras ook minder verbouwd wordt en dus ook minder Co2.
  Het hele circulaire gebeuren moet onder de loupe gebracht worden.
  Geen dierhouderij betekend ook geen mest (brandstof) voor nieuw CO2 producerende gewassen.

 • Firma Vellenga

  We kunnen op de Boerderij wel allemaal tegen elkaar hele verhalen vertellen. Wij weten allemaal wel hoe het zit. Maar wie staat er eens op om het verhaal naar de burger/stedelingen te vertellen??? Ondertussen ziet het er steeds slechter uit voor de boeren. Net als iemand al eerder vertelde: de toon is gezet. Wij bereiken er niets mee om elkaar maar te vertellen dat het verhaal anders is. Als ik het vermogen had gehad om "op te staan voor de boeren" dan stond ik er voor ze. Maar aan mij hebben ze niets. Ik wacht al lange tijd op een sterk persoon die onze sector kan uitdragen naar buiten en in een goed daglicht kan zetten.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Het gaat helemaal niet om een beter verhaal. Het gaat om feiten onder ogen zien en daarop reageren. Ik spreek veel mensen en de meeste daarvan hebben veel affiniteit met de landbouw maar maken zich ook terecht druk over de emissies en de gevolgen voor natuur en milieu. De uitstoot van de veeteelt is veel te hoog, mestvergisters en nieuwe stallen zijn gepiel in de marge en peper duur. Begin nú met geleidelijke krimp om te voorkomen dat er straks juist problemen ontstaan. Zat melkvee of varkenshouders die willen stoppen. Regel goede financiële voorwaarden en breng landbouw weer in balans met de omgeving.

 • Gat

  Landbouw in balans met de omgeving? Huizen, industrieterreinen, wegen allemaal gebouwd op landbouwgrond. Dat zijn de veroorzakers van de problemen. Ze bouwen voor Eindhoven airport garage en gigantische hal midden in het bos. Is dat inpassing van landschap. Als boer zou je er geen vergunning voor krijgen!

 • alco1

  Weer zo'n lul in 13.59
  Minder vee lost niets op, want dan is er ook minder verbouw van vreten voor de dieren. Hier is namelijk altijd balans in
  Leer het nu eens een keer dat dieren uitsluitend biologisch zijn.
  Sommige mensen pretenderen het te zijn, maar dan moeten ze niet alles in de wc-pot flikkeren.
  Het goede verhaal is dat dieren voor 70 % via de mest zorgen voor vruchtbare grond. 30% verdwijnt via de mens in die bewuste wc-pot

 • hollandagri

  Met minder graasdieren minder grasland met al het CO2 nadeel en waterkwaliteitsnadeel dat dit met zich mee brengt

 • Gat

  Agriholland klopt. Ik werk bij akkerbouwer. Heb niet normaal veel grasland doodgespoten dit jaar. Ook bij stoppers en boeren die gras zat hebben. Andere jaren moeite om grond bij mekaar te krijgen, nu bellen boeren vort op. Baas is in prijs gezakt om te huren, kreeg genoeg aanbod.
  Hoor elke week wel weer melkveehouders die stoppen in de omgeving in Brabant. En het zijn vooral grote boeren die stoppen.
  Lijkt wel een hype aant worden hier om te stoppen, echt niet normaal meer

 • Hilhorst100

  Is men met name in de wintermaanden wel eens bij de gaasperplas wezen kijken die vriest nooit dicht, er zwemmen daar miljoenen watervogels rond er moet haast een halve meter stront op de bodem liggen, de veeboeren zijn daar schuldig aan volgens ondeskundig onderzoek.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.