Commentaar

4 reacties

‘Goed nieuws over derogatie’

Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse veehouderij voor twee jaar derogatie krijgt.

Volgende week stemt het nitraatcomité van de EU over een voorstel van de Europese Commissie om Nederlandse veehouders opnieuw toe te staan meer mest uit te rijden dan de nitraatrichtlijn voorschrijft. Is dat goed of slecht nieuws?

Keer op keer laat Brussel de boeren bungelen

Er is heel wat om over te klagen. In de eerste plaats is het bizar dat het steeds maar niet lukt om gewoon fatsoenlijk ruim op tijd duidelijkheid te geven over iets wat zo belangrijk is voor betrokkenen. Keer op keer laat Brussel de boeren bungelen. Er zullen allerlei politieke en bureaucratische redenen voor zijn, maar het lijkt nergens op. En dan de periode: 2 jaar. Die zijn zo om, daar kun je geen strategie op maken.

Nog een ander kritisch punt is dat Nederland nog op geen enkele manier tegemoetgekomen is aan de wens naar ruimere normen op gronden waar dat best kan. Geen beweging richting betere afstemming van onttrekking en toediening van meststoffen. Terwijl daar wel goede argumenten voor zijn.

Lees ook: Dezelfde normen in kortere derogatie

Het had veel slechter gekund

Maar toch... Het had ook veel slechter gekund. Ofwel doordat de kwestie pas in mei of juni op de agenda zou komen, waardoor een flink deel van het mestseizoen in onzekerheid zou verstrijken. Ofwel vanwege een totale afkeuring van het Nederlandse verzoek, wat ook niet ondenkbaar was.

Laten we daarom positief zijn en zeggen: dit glas is halfvol, het is goed nieuws!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Brussel geeft wat Den Haag vraagt.

 • H.Grotenhuis1

  De groene, politieke elite uit Den Haag is naar Brussel geweest om te pleiten voor intrekking van de derogatie, dat allemaal gebaseerd op opgeblazen verhalen over o.a. mestfraude, kalverfraude etc.

 • wilcovanlaar1

  Het is altijd opmerkelijk dat ze in Belgie, Duitsland en Frankrijk beter voor de boeren opkomen, dan in ons eigen land !

 • farmer135

  Niet te vroeg juichen, eerst de stemming nog zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.