Redactieblog

8 reacties

‘Prachtige herfst na extreme zomer’

De mooie herfst compenseert op veel bedrijven de matige zomeropbrengsten van gras.

Een prachtige herfst maken we mee. Het compenseert op veel boerderijen de matige zomeropbrengsten van het gras. Ik heb zelden zo’n jaar meegemaakt.

Een veehouder bekijkt de opbrengst van de laatste snede gras.
Een veehouder bekijkt de opbrengst van de laatste snede gras.

Van de zomer van 1976 kan ik mij herinneren dat er begin juli al graan werd gedorst en dat wij veel bierbostel en hooi bijvoerden voordat koeien het land ingingen. In die zomer kwam de grasgroei laat en matig op gang; de regen bleef langer uit.

Nu hebben de gewassen wel geleden. Maar de regen van medio augustus – gedoseerd gevallen – heeft voor een sprint qua grasgroei gezorgd. Landerijen die er voor dood bij lagen, waren er blijkbaar niet in het noorden. Want op veel plekken zijn na de droogte alweer twee grassnedes gewonnen.

De langere periode voor mest uitrijden heeft voor veel melkveehouders fantastisch uitgepakt

De droogte maakte mest uitrijden moeilijk tot onmogelijk. Daarom verlengde het ministerie de uitrijperiode met een maand. Dat heeft voor veel melkveehouders fantastisch uitgepakt. Bovendien ging het uitrijden niet met stortregens gepaard waardoor er weinig tot niets uitgespoeld is.

Meer problemen met mais

Mais is een ander verhaal. In het voorjaar was het overal best, maar in de zomer werd er toch flink huisgehouden. Vooral waar watertekort was. Van de oogst is een deel over het land versnipperd. Tenminste, als er geen kolf inzat.

Dat was ook beter dan inkuilen. Veehouders die dat deden, verloren zomaar 30 tot 40% van de voedingswaarde. Daarmee een goed rantsoen voor melkvee maken, konden ze wel vergeten.

We moeten werken aan verhoging van organische stof om minder afhankelijk van regen te zijn

Op kleigronden heeft capillaire opstijging van vocht nog wel goede kolfzetting gegeven. Op zandgronden met weinig organische stof liet kolfzetting het afweten. Hier en daar is er nog beregend op mais, maar met wisselend succes.

Kijkend naar de toekomst is het echt nodig om te werken aan verhoging van organische stof om minder afhankelijk van regen te zijn. Zomers zoals die van 2018 zullen zich naar verwachting vaker herhalen.

Laatste reacties

 • Trot

  Hoe ziet regen er uit hier valt nog niks te maaien

 • husky

  De overheid wil geen goede grond, daarom telt organische stof van groen recyclings bedrijven mee met de fosfaatwet.

 • farmerbn

  Een hoger os gehalte is duidelijk gunstig voor het leveren van vocht maar je moet opletten dat je het niet overdrijft. Het gaat volgens mij over zo'n 20 mm dus een dag of vier scherpe droogte. Je kunt beter investeren in een haspel dan in os.

 • toon73

  het is hier nog droger als deze zomer

 • kleine boer

  Hier ook kurk droog maar het vee wel super tevreden met het weidegras en het stalvoergras alleen de groei is er weer uit na het maaien schiet het amper nog uit.

 • deB.

  Snap ook niet waar hij het over heeft.. 2 maaisnedes na droogte, grapjurk. Het is groen, net aan een weide matje!!

 • s c de boer

  Hier in de zuidwesthoek Friesland veel gras, na een dikke maisoogst een dikke klets mest er op gebracht en gelijk gras ingezaaid. Een perceel wat 1 sept is ingezaaid met gras en gerst heb ik gisteren gestalvoerd. Nu de regen uitbleef heb ik er wel 30mm water opgebracht middels de haspel.

 • koestal

  Het komt allemaal goed.Lig maar niet wakker. Je kunt zo wel je hele leven wakker liggen.Dat kun je niet weer inhalen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.