Redactieblog

6 reacties

'Veroorzakers melkoverschot aanpakken?'

Hanna schudt haar hoofd als ze leest dat de ministers van landbouw van de EU praten over een fonds om de melkproductie vrijwillig te beperken: "Dat is onredelijk. De veehouders die de hoge melkproductie hebben veroorzaakt, lachen in hun vuistje. Boeren die niet meer produceren, zijn de klos."

Ik kijk haar vragend aan. Volgens mij gaat de regeling gelden voor alle melkveehouders. Iedereen kan er dus in gelijke mate van profiteren.

"Op papier wel, maar wie ook maar een greintje gevoel voor rechtvaardigheid heeft denkt anders", wijst ze me terecht. "Vooral grote boeren hebben het melkoverschot veroorzaakt. Zij hebben meer mogelijkheden om de productie wat terug te schroeven dan boeren die evenveel melken als voor de afschaffing van de melkquotering. Die krijgen de volledige daling van de melkprijs voor de kiezen. Nu minder gaan melken om het overschot te beperken kun je moreel gezien niet van hen vragen. Zelfs niet als ze er geld voor krijgen."

'Vooral grote boeren hebben het melkoverschot veroorzaakt'

"Wat wil jij dan?", vraag ik.

"Een regeling bedenken waarbij alleen de grote groeiers gaan inleveren. Dat is veel rechtvaardiger. Als er dan toch weer een soort quotumstelsel uit Brussel komt, dan de vervuilers aanpakken. Dan doe je vooral recht aan al degenen, die niet verantwoordelijk zijn voor de stijging van de melkproductie, maar wel de klappen krijgen met de lage melkprijs".

'Een regeling bedenken waarbij alleen de grote groeiers gaan inleveren, is rechtvaardiger'

"En de boeren die net gebouwd hebben, die hun stal nog niet vol hebben vanwege de slechte prijs en de dreigende fosfaatrechten? Wat doe je daar mee?"

"Dat is ondernemersrisico. Ze wisten dat er meer melk kwam. Ze wisten dat we tegen het fosfaatplafond zaten. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten", oordeelt Hanna hardvochtig.

'Ze wisten dat er meer melk kwam, dat we tegen het prijsplafond zaten'

We worden het niet eens. Als er een regeling voor het vrijwillig beperken van de melkproductie komt, moet die voor iedereen gelijk zijn. En ook voor alle landen in de EU. Stel dat we de inzichten van Hanna zouden volgen, dan moeten wij als Nederland veel meer inleveren dan de andere landen. Want wij zijn één van de grootste boosdoeners.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  je kunt kwantum toeslagen inzetten tot volume demping.
  lijkt logisch bij te veel productie
  was het maar zo simpel.
  fors uitgebreide bedrijven hebben die 2/3€cent nodig (Duurzaamheidspremie/kwantum)
  paradoxaal is dat bij een lagere financiering wel mogelijkheden liggen.
  kwestie van vaste en variabele kosten
  voor mij lijkt de 2deling steeds groter te worden
  want die heten in het Lto jargon profiteurs

 • Bennie Stevelink

  Wat Hanna wil is juridisch onhaalbaar. Datzelfde probleem lopen we ook tegenaan met de fosfaatrechten. Gevoelsmatig zou je ook daar vooral de grote groeiers willen laten inleveren. Maar ook daar is dit juridisch niet uitvoerbaar.
  Plan Hanna kan van tafel.

 • pinkeltje

  In een knuffelcultuur past zo'n oplossing prima. In de werkelijkheid van de boze buitenwereld is het net even wat ingewikkelder. En wat is rechtvaardig? Niemand heeft iets gedaan wat verboden was of wat sterk werd afgeraden dus waarom zou je die dan opeens met een overheidsmaatregel de nek omdraaien? Neemt niet weg dat ze naar mijn idee het quotum nooit hadden moeten afschaffen maar dat is een nieuwe werkelijkheid waar je mee te maken hebt. Leuk of niet leuk.

 • alco1

  Daar heb je gelijk is @ pinkel. Niemand heeft iets gedaan wat verboden was.
  Er wordt echter wel weer door blunders van de bestuurlijke macht tweespalt veroorzaakt.

 • pinkeltje

  Blunders van de bestuurlijke macht. Ik zou zeggen laat het aan de veehouders zelf over. Komt er ook lekker veel van terecht. Punt is dat je als individuele producent geen enkele invloed op de markt hebt. Vervolgens willen ze door niemand enige beperking worden opgelegd. Bevrijdingsdag heet het dan. Welkom in de wereld van het vrije ondernemerschap.

 • gerryvandeven1

  Laat quotum gewoon weer zijn intrede doen.
  Het laatste geregistreerde quotum op naam zonder huur en of verhuur geldt.
  Fosfaatrechten komen te vervallen voor melkvee.
  Zal even slikken zijn, maar kan iedereen wel mee vooruit.
  Maak voor de stoppers een aantrekkelijke regeling op fiscaal gebied zodat blijvers die melk kunnen overnemenen weer een gezond toekomstperspectief krijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.