Redactieblog

9 reacties

'FrieslandCampina in melk en mest'

"Helemaal fout", oordeelt Hanna hard over FrieslandCampina, die met monovergisters op melkveebedrijven problemen met de mest wil oplossen. Het past in het duurzaamheidsprogramma van de zuivelorganisatie.

"Je moet melk nooit met mest in verband brengen", vervolgt Hanna. "Melk is een lekker product en mest een probleem. Een koppeling van die twee is dodelijk voor het imago van de zuivel. Als ik vlees eet, wil ik ook niet denken aan dode dieren. Ik concentreer me op de smaak en steek de kop in het zand door niet aan stromend bloed bij het slachten te denken. Weet je nog van die excursie naar een worstfabriek? Ik ben dol op een plakje worst, maar toen ik zag hoe vlees, vet en vellen door elkaar gehutseld werden, hoefde ik die dag geen worst meer. Dat krijg je ook met melk, als je dat verbindt met mest."

'Je moet melk en mest niet met elkaar in verband brengen, want melk is lekker, mest is een probleem'

"Je hebt er niks van begrepen", zegt Hans."FrieslandCampina heeft een duurzaamheidprogramma. Daar zit onder meer verlagen van de CO2-uitstoot in. Nu komt 10% van de uitstoot in de sector van de fabrieken enz. van FrieslandCampina en 90% van de boerderij.

FrieslandCampina is representant van de sector. Het is toch logisch dat ze de boer betrekken bij hun beleid de CO2-uitstoot te beperken?"

"Je moet melk en mest niet met elkaar in verband brengen", blijft Hanna herhalen.

'Landbouworganisaties zijn te verdeeld om mestprobleem op te lossen. H ulde voor initiatief FrieslandCampina'

Ik zit op de lijn van Hans. Als boeren samen hebben we bewezen niets aan het mestprobleem te doen. We schreeuwen moord en brand over de regelgeving en proberen er zo veel mogelijk onderuit te komen. Maar oplossingen hebben we niet.

Natuurlijk had ik ook liever gehad dat de Landbouworganisaties dit punt hadden aangepakt. Maar die zijn onderling zo verdeeld, dat je daar niets van kunt verwachten. FrieslandCampina is dan de enige organisatie met macht en middelen, die dit project van de grond kan tillen.

Hulde daarom voor dit initiatief. Ze werken aan oplossingen. Dat is beter dan het gros van onze landbouworganisaties, die alleen maar 'tegen' kan zeggen. Daar schieten we geen bal mee op. Kijk maar wat die tegenpartijen de laatste jaren hebben bereikt.

Lees alles over mest in Boerderij-mestdossier

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  meer van hetzelfde blijft zich herhalen.
  overheid lto politiek vinden dat de sector oplossingen moet aandragen.
  uiteindelijk gaan we door een plafond en komt de botte bijl.
  wie neemt nu eindelijk de regie in handen .
  het lijkt de commercie maar op bestuurlijk niveau nog niemand
  onduidelijkheden over toekomststrategie funest voor de sector
  toenemende leegstand. mag productierecht naar groeiende bedrijven of komt dan de weerstand tegen megastallen om de hoek kijken STUCTUURBELEID GRAAG
  noodzaak bij beperking door natuur en milieu doelen

 • farmer135

  We gooien onze eigen glazen in, als de consument bij frieslandcampina denkt aan mest, in plaats van melk en lekkere toetjes. Optimest i..p.v. optimelk.
  Echt een imagokiller.

 • Broer

  Je kunt het de Lto's ook moeilijk verwijten maar ben het verder eens met vergaderboer.
  Ook een eensgezind Lto kan niets afdwingen.

 • frankrooi

  Wij als boeren praten zelf al negatief over mest, moet je nooit doen. Kom op, mest was (en is)vroeger het meest begeerde goedje voor plant en bodem. Bij melk hoort nu eenmaal mest. Laten we weer achter onze mest gaan staan en er door bv vergisting groengas uithalen en uiteindelijk labelen als groene kunstmest. Trots op koemest en zijn legio mogelijkheden!!!

 • landboer

  Als boeren niets aan het mestprobleem doen????
  Heb helemaal geen mestprobleem !
  Co2 uitstoot ???
  Mijn hectares halen Co2 uit de lucht en stoten O2 uit!
  Wat een onzin allemaal.

 • hansvanbergen

  Op de campina vergadering durft niemand niks te zeggen en is het een hamerstuk. Ondertussen is de stroomprijs extreem laag en die zal door de komst van steeds meer zonne energie ook niet snel meer stijgen

 • xw

  Hans,
  Het zal wel zo zijn, dat niemand iets durft te zeggen op de campina vergadering.

 • alco1


  Van mest is een probleem GEMAAKT.
  Met goede evenwicht normering en aftrek van export is er zelfs een tekort.
  Wat de FC doet is toegeven aan zgn. groene lobby's en dat is ze zeer kwalijk te nemen.
  Goed bemeste akkers geven juist zoals @landboer het zegt de optimale kringloop.

 • koestal

  Je krijgt tegenwoordig helemaal geen vergunning meer voor een monovergister ,de hele buurt is tegen. Bij FC is toch de mening van de consument belangrijk.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.