Redactieblog

6 reacties

'Koeien naar buiten na vele jaren binnen'

Het gaat ook hier gebeuren. Na jaren naar volle tevredenheid de koeien binnen te hebben gehouden in een mooie nieuwe stal met heel veel ruimte en comfort, gaan binnenkort de deuren weer open.

De beslissing is destijds genomen omdat onze dames er, ondanks de vrije keuze en het mindere comfort in de oude stal, toch vaak voor kozen om binnen te blijven en we helaas niet in het bezit zijn van een grote huiskavel.

Vanaf de dag dat de deuren dicht bleven heeft er nooit één koe voor de deur staan loeien dat ze eruit wilde. Maar nu is er een vaste afnemer van onze Boerenkaas die toch wel heel graag onze koeien in de wei ziet. Nu valt dat bij ons sowieso niet heel erg op voor burgers; de huiskavel is lang en smal naar achteren. Vanaf de openbare weg zie je daar maar weinig van. Je zult dus echt moeten zoeken naar de koeien.

Leren omgaan met schrikdraad

Natuurlijk heeft deze beslissing wel wat voeten in aarde. Er staat geen hekwerk meer om grote delen van het land. Ook zullen de koeien weer moeten leren omgaan met schrikdraad. Dat zullen we eerst heel voorzichtig rondom de boerderij gaan oefenen met kleine groepjes. En ik denk dat we gedurende het seizoen moeten gaan ervaren wat het fijnste is voor de koeien. Vroeg naar buiten en overdag recreëren op de wei of laat naar buiten en 's nachts slapen in de wei.

Hier in de omgeving staan nog helemaal geen koeien buiten, behalve bij één collega die zijn dames waterballetlessen heeft gegeven. De zware klei laat al die regen van de laatste tijd maar slecht zakken. We hebben dus nog heel even tijd. Dan kunnen we ons weer verdiepen in het risico op het oplopen van weide-infecties zoals longworm, leverbot en zelfs pensbot. Ook het mogelijke contact met de buurkoeien speelt daarbij een rol.

Koe zelf laten kiezen of ze naar buiten gaat

Al met al wordt het nog een hele uitdaging om de operatie gladjes te laten verlopen. Ik twijfel er niet aan dat het een proces wordt met vallen en opstaan, maar tegelijkertijd vind ik het een mooie uitdaging. Het enige waar ik moeite mee heb binnen alle weidegangregelingen is de verplichting voor de koe naar buiten te gaan. Wat mij betreft mag ze kiezen. Want in mijn ogen is dat toch echt het meest diervriendelijk.

Laatste reacties

 • Weerkundige

  monfoort heeft een zwembad( modderbad) voor koeien met gespannen badmeesters veel zwem plezier

 • haj146

  succes! Oudere koeien leren geen weiden meer. Begin eerst met het jongvee te weiden, kennen die het alvast. Als jongvee het nie leert worden het nooit echte weiders. Hier ook jaren ze binnen gehad. Nu langzaamaan alles weer aan het weiden

 • cornelis 22

  Dit geeft wel extra kosten dat weiden , aan onderhoud en afschrijving waterbakken ,schrikdraad ,stroomkastjes en niet te vergeten arbeid zijn we minimaal de halve weidetoeslag kwijt meer dan de rest gaat op aan onregelmatige productie, minder efficient omgaan met gras etc. Die weidetoeslag moet minstens naar drie cent met een uitzondering voor degene die echt niet kunnen weiden.
  Overigens moet je wel lef hebben om een traditioneel streekproduct als boerenkaas van stalmelk te maken.

 • Hodalen

  Wij gaan dit jaar ook de koeien naar buiten doen. Hier zijn ze nog nooit buiten geweest, sinds het bedrijf in '71 is opgebouwd. En ook hier een zenuwachtige boerin, als dat maar goed gaat!

 • farmerbn

  Misschien is dit wel hét moment om je koeien in te ruilen voor weide-koeien. Stal-koeien krijgen niet genoeg tijd van de boer om weide-koe te worden. Net zoals 'haj146 ' stelt: Begin bij het jongvee.

 • KeesJaap

  Stichting Weidegang heeft speciaal voor veehouders die weer willen gaan weiden (of die net zijn begonnen) "de overstapservice" ontwikkeld. Samen met een weidecoach bekijk je wat er bij weiden komt kijken en welke keuzes het best bij jou en je bedrijf passen.

  Groeten,

  Winnie Mekkelholt- Stichting Weidegang (06 31 00 39 50 )

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.