Redactieblog

8 reacties

Goede boer waarschuwt buren bij IBR

De afgelopen 15 jaar lag de gezamenlijke aanpak van IBR op zijn gat. Mooi streven voor 2016: alle rundveehouders gaan in 2016 werken aan IBR-bestrijding.

Ik kan me de heftige emoties bij de bijeenkomst over IBR-bestrijding, zo'n 15 jaar geleden, nog goed voor de geest halen. En natuurlijk begrijp ik die emoties nog steeds. Maar om maar even kort door de bocht te gaan, zo'n fout met een besmet vaccin wordt echt niet meer gemaakt. En in de tussenliggende jaren heeft de gezamenlijke IBR-bestrijding op zijn gat gelegen in Nederland.
Natuurlijk zijn genoeg boeren wél doorgegaan met de bestrijding van IBR op hun bedrijf, vooral om de handel met hun vee veilig te stellen.

IBR-vrij zijn werkt alleen als buren dat ook zijn

Maar IBR-vrij zijn brengt extra gevaren met zich mee wanneer de buren dat niet zijn. De besmetting verspreidt zich vooral door contacten tussen dieren onderling in het weiland via de neus, de mond of het oog. Dit gebeurt vaak na aankoop van een (latent) besmet dier en minder vaak door menselijk contact. Besmette dieren ontwikkelen antistoffen waardoor ze een zekere vorm van bescherming krijgen. Het herpesvirus blijft echter latent aanwezig. Het is te vergelijken met een koortslip. Bij stress kan het dier het virus weer gaan uitscheiden, waardoor dieren die er op dat moment gevoelig voor zijn besmet raken.

IBR heeft grote economische gevolgen voor de rundveehouder
Krijgt een rundveehouder op zijn bedrijf met IBR te maken, dan heeft dat flinke economische gevolgen. Die uiten zich in productiedaling, verwerpen en zieke tot zeer zieke dieren in de stal. Het wordt tijd dat we in Nederland gezamenlijk de schouders eronder zetten, want alleen samen kunnen we IBR en BVD bestrijden.

Boeren in de buurt waarschuwen bij IBR-uitbraak

Hoe actueel dit is, bleek wel toen we een aantal weken geleden werden gebeld door een melkveehouder bij ons in de buurt. Bij hem was het IBR-virus aangetoond en ook bij een collega vlakbij. Beiden zijn topmelkveehouders met een gesloten bedrijf. Zij toonden een groot gevoel voor verantwoordelijkheid door alle boeren in de buurt te waarschuwen. Iedereen heeft snel zijn dieren kunnen inenten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Georganiseerde IBR-bestrijding in 2016
Een prachtig voorbeeld van hoe we moeten samenwerken. Samen op naar een zo hoog mogelijke gezondheidsstatus van ons vee. Dat bereiken we alleen als iedereen meedoet. Het is een mooi streven om in 2016, net als in ons omringende landen, serieus aan het werk te gaan met de georganiseerde bestrijding van IBR en BVD. Verplicht.

Laatste reacties

 • tinus888

  recent nog bloederziekte bij kalveren door bvd enting, enten zonder risico is kul

 • kiepel

  Nu lopen er teveel koeien en zitten we met een melkoverschot. Nu is het ideaal om BVD en IBR voorgoed uit te bannen. ik ben zelf allang vrij en loop al veel te lang risico!

 • Bennie Stevelink

  Mijn veestapel is al 15 jaar vrij van zowel IBR als BVD. Toch ben ik drie jaar geleden weer begonnen met IBR enting. Tegen BVD ent ik bewust niet. Als je veilig wilt enten tegen BVD moet je koeien enten als ze gust zijn. Je hebt echter altijd koeien die overlopen of terug komen. De enting wordt dan een chaos. Daarnaast kun je van een BVD-besmetting vrij gemakkelijk weer afkomen. Van IBR juist niet, koeien kunnen gemakkelijk levenslang drager worden.

 • tinus888

  en als het zulke TOPmelkveehouders zijn , waarom waren de koeien niet geent?

 • Schaap1975

  Ik ben ook voorstander van ziektes uitbannen. Alleen was ik ook één van de bedrijven welke besmette entstof heeft gehad. Nou en dan praat je toch wel even anders!! Elke dag was het iets als je naar de stal toe liep en meer als een half jaar lang veel ellende, dode dieren, liters antibiotica en pijnstillers dieren met meer dan 41 graden koorts weken lang. Dierenartskosten in het betreffende jaar van meer dan 40000 gulden.(normaal 6 a 7000 gulden) En wat doet de fabrikant???? Alles ontkennen dat dit door de besmette entstof kwam!!!
  WAT EEN HUFT....!! (ik zal het woord niet geheel uitschrijven)

 • Bennie Stevelink

  @Schaap1975, 15 jaar geleden heb ik mijn veestapel vrij gekregen van IBR en BVD ZONDER enting. Bestrijding van IBR en BVD betekent dus niet automatisch enting. Het is vooral een zaak van dragers opsporen en afvoeren.

 • Schaap1975

  Mozes, klopt helemaal ik ben ook van dierziektes aanpakken. Alleen de enting van toen was verplicht. En het is wel erg dat zo'n groot bedrijf geen verantwoordelijkheid heeft genomen en dat blijft toch knagen in mijn achterhoofd. Van de ellende zou je overspannen worden.

 • a.vermue@hetnet.nl

  Schaap1975,ik heb ook 3 en 30 december 1998 geent tegen IBR volgens het entprotocol die opgesteld was door o.a. LTO en de KNMVD. Dit is nog steeds een geheim dat die bestond.(doofpot complot). Dit entprotocol heeft niets te maken met de bijsluiter die bij de entstof hoorde. Door die EIGENWIJZE....................................... heeft dat ruim 100 koeien gekost bij ons.
  Ik ben benieuwd of ze straks met de nieuwe bestrijding van IBR weer zoiets geheimzinnigs durven verzinnen.
  Iemand die graag de bijsluiter en entprotocol van 1998 nog eens rustig wil doorlezen; ik heb ze in mijn kast liggen. Je kunt ze natuurlijk ook vragen aan die 2 EIGENWIJZE.............................Maar het komt hun natuurlijk veel beter uit om naar Bayer te wijzen wat ze al 16 jaar doen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.