Boerenblog

11 reactieslaatste update:15 sep 2015

Protesteer gezamenlijk voor eerlijke prijzen

Protesten in Brussel geven een signaal, maar resultaten boekt u bij uw zuivelverwerker of coöperatie, aldus columnist Jan Aantjes.

Maandag 7 september heb ik in Brussel geprotesteerd. Ik hoor u denken: dat haalt toch niets uit. Ook mijn verstand zegt dat. Na een verkiezing trekken onze politici met een grote koffer beloftes richting Den Haag of Brussel, en vervolgens hoor je er weinig meer van. Nee, politiek is niet gebaat bij hogere prijzen voor voedsel want dat versterkt inflatie, vraagt hoge looneisen en remt zo de economische groei. Daar hoeven we dus weinig van te verwachten.

Laat Maat zijn mond houden over buitenlandse boeren

Toch zei mijn hart dat ik in Brussel moest zijn. Al was het alleen al om onze Franse collega’s een hart onder de riem te steken, en ‘mijn excuus aan te bieden’ voor de kritiek die Albert Jan Maat had, omdat ze in Frankrijk hun zaakjes niet op orde hebben. Natuurlijk moeten ze van onze vrachtwagens afblijven. Maar hebben wij het recht collega’s in het buitenland weg te concurreren? Nee. Laat Maat zijn mond houden over de buitenlandse boeren of verwerkers en zich druk maken over het inkomen van de Nederlandse agrariërs.

Inkomen, Inkomen en nog eens Inkomen

Ik ben benieuwd naar de inkomenseisen die onze boerenvoormannen de laatste jaren op tafel hebben gelegd. Niet lang geleden koos een standsorganisatie voor de slogan: Inkomen, Inkomen en nog eens Inkomen. Maar er is nog niets verbeterd. Nog steeds bungelen we onder aan de keten.

Foto: ANP

Niets doen was geen optie

Ik ben naar Brussel geweest, want niets doen was voor mij geen optie. Een goede ervaring om vele, vooral jonge, boeren en boerinnen uit tientallen EU-landen gezamenlijk te zien protesteren. Mensen die van hun bedrijf en de agrarische sector houden en er alles voor over hebben om boer te blijven.

Voor je het weet bent u aan de beurt

We moeten de komende tijd wel protesteren. Nu al vallen de eerste bedrijven om en voor je het weet bent u aan de beurt. Leg uw masker van ‘kostprijskampioen’ eens af en protesteer gezamenlijk voor eerlijke, goede prijzen. En dan niet voor een of twee jaar, maar voor langere tijd. Protesteer bij uw zuivelverwerker of voerleverancier, bij uw coöperaties tegen onnodig hoge winsten en grote reserveringen. Protesteer tegen kostenverhogende wetten en regels, of absurde controles. Protesteer tegen kilo­knallers en het inkoopgedrag van supermarkten. Kijk naar het succes van de Engelse, Belgische of Franse boeren met hun protesten bij supermarkten. Protesteer mee, voor en met uw collega’s.

Niets willende Dijksma heeft crisisgeld op de plank liggen

Als Brussel niets ­oplevert, moeten we terug of we gaan met z’n allen naar Den Haag, want de gladde en niets willende Dijksma heeft crisisgeld op de plank liggen, wat ze maar al te graag achterhoudt of er weer veel te veel voor terugeist.

Als uw betalingsachterstand net als die van mij steeds verder oploopt, wordt het tijd dat we in actie komen en structurele oplossingen afdwingen. Niets doen is ook voor u geen optie meer!

Laatste reacties

 • Mozes

  Jan Aantjes is overal tegen maar draagt geen enkele oplossing aan. Met wat voor maatregelen denkt Aantjes structureel hogere prijzen te realiseren?

 • Mozes

  De enigste oplossing die ik zie zijn sterke coöperaties met een grote verscheidenheid aan producten en afzetkanalen. Dit vergt echter langdurige investeringen en dus reserveringen. Hier is Jan Aantjes echter ook weer op tegen. Hoe moet het dan wel?

 • tonny60

  De enigste oplossing is een sterke cooperatie die opbrengstprijs voor haar leden als allerhoogste in het vaandel heeft staan,boven volume en grootheidswaanzin van directie en bestuurders

 • landboer

  Hierboven wordt ook geen oplossing gegeven ,in een overschotmarkt helpt niks totdat de markt weer omdraait ,dat is vrije markt, door velen bejubelt ,toch?

 • Mozes

  @tonny60, hoe realiseert een coöperatie de hoogste opbrengstprijs voor de leden? Ter illustratie: in de jaren negentig gingen veel boeren van Coberco en later Frieslandfoods naar DOC omdat die coöperatie een beleid voerde wat gericht was op de hoogste opbrengst voor de boeren. Daar gingen ze voor het boerenbelang en hadden ze geen "grootheidswaanzin" zoals bij Frieslandfoods die veel in Azië investeerde.

 • alco1

  landboer. Even een correctie op wat jij zegt.
  "Door velen bejubelt" is eigenlijk "door velen als onomkeerbaar ervaart.

 • landboer

  Alco, er werd toch van "bevrijdingsdag" gesproken? Maar er zullen er ook zijn die het als onomkeerbaar gezien hebben ,wat het feitelijk ook was ,net zoals ik de fosfaatrechten zie.

 • alco1

  @Landboer. "Bevrijdingsdag" komt niet van mij of van een mozes. We hebben verschillende malen aangegeven dat het quotum totaal geen nut meer had.
  De hersenspinsels over de fosfaatrechten hebben nog veel minder hun waarde en treft alleen ons eigen land, waarbij het buitenland gniffelend ons uit zit te lachen.
  Het AMvB is voldoende en laat zien aan de politiek en burger, dat we verantwoordt bezig zijn.

 • veldzicht

  Zo als altijd moet Nederland er een paar scheppen boven op gooien op het eu beleid en dan vooral van links NL., we moeten toch laten zien dat we voorop lopen op milieu gebied en wat is er dan makkelijker om die boeren te pakken
  aan schiphol branden ze maar liever hun handen niet
  dat gaat teveel mensen geld kosten als ze hun 1 of 2 x
  per jaar hun vliegreisje maken.

 • Gerd

  <>

 • info36

  Dus laten we alles weer over ons heenkomen. Typisch Nederlands, te trots om te protesteren.
  Die abnormale lage prijzen nemen we maar voor lief.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.