Redactieblog

32 reacties

Melkprijs fors lager, dip niet onverwacht

Na twee heel goede melkprijsjaren komt de tegenslag. Jammer, maar het mag niemand echt verrassen.

De melkveehouderij heeft twee uitstekende jaren achter de rug, maar dit jaar komen de melkprijzen fors lager uit. Het wordt niveau 2012, of misschien 2009. Wat dit betekent voor de portemonnee, kan ieder zelf voorrekenen. Maar is voldoende rekening gehouden met de kans op zo’n dip? Of is alleen gekeken naar het aanbreken van ‘bevrijdingsdag’ en de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden daarna?

Periodes met lage prijzen horen bij risico's van de vrije markt
Als ik de redenering volg die NZO en LTO-melkveehouderij uitdragen, kan het grootste deel van de melkveehouderij niet anders dan de huidige tegenwind rustig over zich heen laten komen. Periodes met lage prijzen – door extra volatiliteit – moeten boeren kalm ondergaan. Niet klagen dus. Het hoort bij de risico’s van de vrije markt. Bovendien is geleerd van eerdere dalen. Daarvoor is gereserveerd, of zijn regelingen getroffen. Als de prijzen aantrekken, zijn er weer nieuwe kansen.

Scherper eigenlijk: ook bij lage prijzen zijn kansen te grijpen, want de tegenslag is ingecalculeerd. Een slimme melkveehouder versterkt zijn relatieve positie zelfs.

Of is huidige prijsval het bewijs voor failliet van het liberaliseringsbeleid?
Volg ik meer de lijn van Dutch Dairymen Board en verwanten, dan kwam de melkveehouderij al lang tekort en is de huidige prijsval een bewijs te meer voor het failliet van het liberaliseringsbeleid. De EU moet zijn beleid aanpassen en zorgen dat boeren weer een fatsoenlijke boterham verdienen. Wie nu in de penarie zit, heeft het in elk geval niet aan zichzelf te wijten.
Sommige boeren hebben misschien de lijn van LTO en NZO gevolgd, maar niet het bijbehorende advies voor slechtere tijden. Al het verdiende geld zit bijvoorbeeld in een grotere stal. Dan zijn de druiven zuur, want wie heeft daar schuld aan?
Of hebben industrie en Rabobank ook wat schuld. Ze waarschuwen wel, maar stellen de markt ook steeds te rooskleurig voor.

Klinkt verleidelijk, maar een slimme boer draait zichzelf geen loer.

Laatste reacties

 • Almagro

  Moeten we nu heel de zomer dit soort verhalen lezen ? Amper lees ik op deze site wat over de diepe dalen in de andere sectoren. De melkprijs zit nog boven de 25 cent en dat na 2 goede jaren. Wie nu werkelijk al reden heeft om te klagen melkt over een paar jaar toch niet meer en kan beter beginnen met de beste weg te vinden richting uitgang.

 • poldes


  plato   jij hebt kennis van zaken.  onze melkveehouders melken voor de laagste kostprijs ter wereld(€ 0,32 tot€ 0,35 per liter) zodra deze € 0,29 a € 0,30 krijgen uitbetaald,dan is dit minder dan de kostprijs.dit is volgens deskundige plato niet om te vermelden en zeker niet iets wat hij graag wil zien /horen of lezen.  vrijheid blijheid.     is plato soms daarom zo,n grote voorstander van liberaliseren? of melkveehouders niet willen geven wat hen toekomt?

 • Frans-Jan

  Misschien was het wel verstandig geweest dat de verschuldigde superheffing gespreid over drie jaar kon worden terugbetaald zoals door de eu is voorgesteld.  Want als die van je melkgeld word afgetrokken de komende periode haal je de 20ct/kg niet.......

 • wmeulemanjr1

  en de profeten van het 'vaknieuws' blijven profeteren over die paar 'goede'  jaren die wel hebben gehad.  Elke boer die dat heeft ervaren als een normaal correcte melkprijs in dom en word enorm de grond in geboord. Blijkbaar konden ze niet wachten om negatief te gaan schrijven over de melkveehouderij die ook gewoon een eerlijke boterham wil verdienen.

 • boerke brabant

  en wat moeten we met deze columm ? is het nu al komkommertijd. Lees niks wat ik al niet in 20 andere stukjes op deze site ben tegengekomen. Misschien iets meer diepgang , of is dat teveel gevraagd ?

 • tikka


  Ach, die melkveehouders die het niet aankunnen dit 'dipje', kunnen toch gewoon stoppen en iets anders gaan doen. Er zijn zat mensen en bevolkingsgroepen in onze samenleving die het veel slechter hebben dan koeienboeren.

 • varitron270

  iedereen praat hier maar over goede jaren met hoge prijzen is misschien wel een beetje waar
  maar als er bij mij iemand komt voor service of reparatie staat er 100euro op de rekening en heeft hij nog niets gedaan daarna rekent hij nog 60 euro per uur dus een melkprijs van  37 a 38 cent is niet hoog maar normaal bij deze hoge kosten

 • landboer


  Duurt nog wel even voor we weer 37 a 38 cent beuren!

 • hornblower

  Grote stallen/ dure grond/ overtollige  ( dure ) mechanisatie, zou het niet es tijd worden voor een stakingsfonds?? FF de melk een poos de put in , draaidt de wereld wel hoor. De centen die men aan een boer verdient kan men niet zonder.

 • veldzicht

  Hoog tijd dat de overheid het tekort aan melkprijs tot 45 cent komt bijleggen,
  nog even vragen wat onze nationale huilebalk Sieta van Keimpema
  er van vindt

 • hornblower

  Draaidt de wereld wel BIJ hoor// De hele wereld lacht in zn vuistje dat er een groot aantal boeren zijn die voor jan lul werken , VARITRON heeft gelijk. In de burgermaatschappij worden vele kosten gecompenseert, en bedrijven rekenen kosten door, ook de melkfabriek naar de boeren toe. Een zuivelproduct kost een maatschappelijk vast gesteld bedrag, alle onkosten eraf, en wat er dan overblijft is het melkgeld voor de boer, zo zit het inmekaar. MAAR het moet eigenlijk precies andersom!!!!

 • Schaapje

  Het maakt niet uit in welke agrarische sector je ook werkt. We dienen allemaal onze kostprijs minimaal te beuren. Alle schakels na ons weten het wel rekenen dit wel door. Echter wij als producenten hebben niet de (altijd) de middelen om dit te doen. En niet leveren....dreigen ze direct met importeren vanuit andere landen...

 • veldzicht

  Schaapje #12,,dat zou wel mooi zijn maar niemand is verplicht jou die kostprijs te betalen en bij overschot zakt de prijs,heel normaal of  je nou koffie,varkens of bananen produceert.Je zag voor de melkquotering wat er gebeurde met vaste melkprijzen,koelhuizen vol met onverkoopbare boter en melkpoeder dat wil niemand meer en zeker niet de belasting betaler.

 • farmer4life1

  Als je in Nederland geld verdiend moet je belasting betalen. Dus al deze mensen die in 2014 een goed jaar hebben gehad en een buffer hebben aangelegd... Piepen straks wel anders...belasting aanslag en huppa weg de helft van je buffer.

  We hoeven allemaal echt niet te zeuren wat een slechte prijs. Maar we hoeven ook niet te zeggen dat het een goede prijs is. De afgelopen jaren hebben veel boeren geïnvesteerd. Dat maakt altijd een hogere kostprijs, helemaal als je de beloftes niet waar hebt kunnen maken. 

 • Foxxy

  @ Tikka, dat klopt, maar er zijn maar weinigen die er zo hard voor werken als boeren, en zoveel uren maken !


 • poldes


  Nederland voorop,

  Zuivelland bij uitstek,en een net iets eerder een  lagere uitbetaalprijs voor boerderijmelk als in omringende buurlanden. zou dit dan allemaal de schuld zijn van de melkveehouders?

 • boer drenth


  Ik hoop dat het gezever over die lage melkprijs eens afgelopen is . Allemaal hebben ze er wel een kijk op , en achteraf heeft niemand schuld ,Behalve de banken, die hebben het gedaan . Wie is nu eigenlijk de ondernemer.

 • Piet, Midden-Europa


  Ja precies boer drenth, ''Wie is nu eigenlijk de Ondernemer'' ... !!!

  De agrarische sector lijdt aan productie-koorts, dat is probleem nr 1.

  Verder spelen wij een wedtstrijd, die bedenkelijke prijzen oplevert.

  Desondanks moeten wij allemaal onze verplichtingen na (Bank) komen.

  En Brood krijgen wij niet gratis!

  Laten wij maar gewoon doen, da doen wij al gek genoeg ... !!!

 • agratax2

  Iedere boer weet, dat hij meer vermogen overhoud als hij zijn winst investeert en het niet op de bank zet voor als de tijden tegen zitten. Zeker bij een rente van 1 % is dit geen super belegging en daar komt bij dat de fiscus over dit kapitaal wel belasting heft, maar geen aftrek posten toestaat wegens afschrijvingen of niet gedane investeringen. De boer is dan ook altijd voorgehouden, in goede jaren investeren. Het geld niet achteruitzetten voor een dip, dat kost omzet/inkomen. De gevolgen van deze strategie worden steeds duidelijker, nu de bedrijven meer kapitaal vereisen dan vroeger en de factor arbeid steeds geringer wordt, Op arbeid was vroeger nog wel eens tijdelijk te besparen, maar op gedane investeringen kan men niet meer bezuinigen.

 • mtsschothorst

  In 2000:
  1liter dieselolie 1 gulden, nu 1 euro. 
  Veearts 100 gulden/uur nu 100 euro
  loonwerker 150 gulden, nu 150 euro
  enz enz
  melkprijs toen 0.80 guldencent, nu 0.30 eurocent. 
  Kan iemand mij uitleggen dat wij als melkveehouder niet mogen klagen en dat de melkprijs zo gek nog niet is. 
  Zelfse geldt natuurlijk ook voor varkenshouder, veel investeren hard werken maar niets verdienen. 

 • Foxxy

  Ik kan t niet !

  Alles is aan inflatie onderhevig , behalve melk vlees en eieren ,sinds begin jaren 80 !

  leuk voor de consument !

 • Jano

  Juist!!!
  en de melkfabrieken maar trots roepen als een jaar 40 cent betalen. Is omgerekend naar prijs van twintig jaar geleden gewoon belachelijk weinig.

 • Tearpoal

  De situatie in de melkveehouderij is zoals die is, maar de LTO-bestuurders bijven belachelijke mensen met hun gedane uitspraken.

 • Jano

  Maar ja, als iemand graag 200-300 koeien wil melken met zo weinig mogelijk vreemde arbeid voor deze melkprijs moet ie dat vooral doen. Lekker veel uren maken en privé is toch ook niet zo belangrijk 

 • gjcamps

  Klagen helpt niet, is ook niet modern ondernemerschap. Dat melk goedkoper wordt is logisch , het product is niet veranderd en de productie efficiënter door grotere machines en een hogere productie per koe of per arbeid uur.

 • Schraar

  Plato, klaas v d Horst schrijft gewoon een stuk over de huidige situatie in de melkveehouderij, van verschillende kanten belicht. Waarom altijd meteen dat gezeur over hoe slecht het wel niet gaat in andere sectoren. 
  Ook daar wordt wel degelijk over geschreven en dan zie ik nooit reacties van melkveehouders die zeuren dat het bij hen ook slecht gaat. Ik wordt verschrikkelijk moe van dat eeuwige gezeur over andere sectoren op deze melkveehouderij pagina.
  Temeer omdat er niet bij verteld wordt dat in de goede jaren er in deze sectoren ook goud geld verdiend word, dat als buffer gebruikt kan worden. En dan heb ik het niet over 35000,- extra zoals vorig jaar in de melkveehouderij, maar eerder het 10 voudige, bijv 350000,-. 
  Als melkveehouders 1 jaar zo'n buffer aan zouden kunnen leggen hadden ze inderdaad geen recht van klagen. Dat beetje geld wat de laatste jaren extra was is er zo weer door heen bij een slecht jaar.

 • wmeulemanjr1

  <em>klagen helpt absoluut niet! Toch is het wel zo dat je van mensen die over de melkveehouderij schrijven wel bij benadering een zo realistisch mogelijk beeld schetsen. En niet blijven hangen op een paar betere jaren. Want een gemiddelde is  pas wat telt. Dit geldt zowel voor grote als voor kleinere bedrijven. Mtsshcothorst#20 verwoord het zoals het daadwerkelijk in. </em>

 • gjcamps

  #20 & # 27, er wordt gewoon teveel geproduceerd, daarom zijn de prijzen slecht, stuur 10% van de koeien naar het slachthuis en 4 weken later beuren jullie meer voor je melk.

 • LUCTOR

  Hoelang is het nog maar geleden dat de economen van de bank voor de boeren hier op deze site een goede melkprijs voorspelden omdat er wereld wijdt vraag naar zuivel producten was. We zijn nog geen twee maand verder en de trend is neer waards. Ik zou toch haast moeten denken dat er nu zo langzamerhand wel eens een lichtje moest gaan branden bij onze goed opgeleide agrariers. Of is het nog net als vroeger toen de domste boeren de dikste aardappels verbouwden?

 • Vhouder

  ik weet niet hoe slecht het is als er hier grond te koop is springen er gelijk een groep melkveehouders overeind en bieden mekaar op tot toren hoge prijzen

 • abtje

  Afzet is helemaal niet zo moeiliijk als dat de melkverwerkers doen geloven. Prijzen zijn ook helemaal niet zo slecht. Het probleem is echter dat de melkverwerkers ook zwaar geinvesteerd hebben in extra melkverwerking. En dat moet nu betaald worden door de melkveehouders.
  Is ook nooit anders geweest. Als een verwerker investeerde betaalde die zijn leverancier altijd slecht uit, niets nieuws.
  En nu alle verwerkers geinvesteerd hebben zijn alle leveranciers de Sjaak.

 • bb40

  En het ergste komt nog al die overcapaciteit in de zuivelindustrie wie niet benut kan worden .
  Dat gaan we allemaal terug zien in de melkprijs. 
  Klinkt wat raar maar het worden interessante tijden.
  Vind het vervelend voor de jonge veehouders die net de boerderij hebben gekocht. 

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.