Redactieblog

2151 x bekeken 7 reacties

Verantwoorde groei

Eindelijk ligt er een concept-algemene maatregel van bestuur over de melkveehouderij. Daarin probeert men te regelen dat veehouderijen niet ongebreideld zonder grond mogen groeien.

Groeiers die al intensief zijn. mogen slechts een deel van hun fosfaatoverschot verwerken, onder de rest moet grond liggen. De regeling is zo ingewikkeld dat zelfs de staatssecretaris deze niet helemaal begrijpt, zo lees ik in de krant.

En ja, zo is er altijd wel weer wat: wordt het melkquotum eindelijk afgeschaft – waarbij veel oudgedienden zoals Gerrit Braks hebben laten doorschemeren dat dat toch wel jammer is – komen er weer andere beperkingen aan de groei in zicht. En dat is ook wel logisch vanuit de maatschappij gezien. Veel bedrijven zullen het minder logisch vinden, zij hebben een natuurlijke drang, en soms voelen zij ook wel de economische noodzaak, tot schaalvergroting. En dan valt het nu nog wel mee, maar op enig moment zullen ook de ongewisheden van de wereldmarkt in melk over ons neerdalen. En dan?

Overigens is de vraag of de voorgestelde 'verantwoorde' (lees: grondgebonden) groei überhaupt wel mogelijk is. Nederland is al aardig vol met landbouwdieren, niet alleen koeien maar ook varkens, kippen en paarden. Er is nog altijd een flink mestoverschot, dat zeker niet kleiner wordt als de gebruiksnormen verder worden aangescherpt. De mestverwerking schiet ook niet echt op. Het jaar 2015 zou wel een enorme opleving op dit terrein te zien moeten geven om aan de verplichte mestverwerking te kunnen voldoen. De hoeveelheid landbouwgrond neemt niet toe, maar af. Bij een streven naar grondgebondenheid zal de druk op de grondmarkt nog toenemen. Waar zit dan de groeipotentie?

Zou het niet beter zijn om eerst de huidige problemen op te lossen, alvorens weer aan groei te gaan denken? Zo bezien komt de afschaffing van het melkquotum nog minstens tien jaar te vroeg. De kraan wordt verantwoord opengedraaid, maar er zijn hele grote dweilen nodig om het droog te houden.

Laatste reacties

 • alco1

  Willem. De ongewissenheden van de wereldmarkt daalden al jaren over onze melk heen.
  Wanneer je grondgebondenheid ook instelt, de mestverwerking komt pas echt opgang als de noodzaak dwingt.
  Dus de afschaffing is niet te vroeg!!

 • rmw

  Geef als overheid aan dat eventuele melkveerechten bij overschrijden fosfaatplafond gekoppeld worden aan een datum uit het verleden, dan voorkom je dat sommigen nu als bezetenen alles volproppen met koeien uit DE en DK.

 • joannes

  Het - misschien wel Hoofd - NL argument  is: ¨ NL is al aardig vol met landbouwdieren¨ is veel te vaag en wordt Politiek onvoldoende gedragen. Iedere partij profileert zich met een eigen argument om stemmers te winnen en worden daarmee steeds ongeloofwaardiger voor de inventieve Boeren. Want inventief zijn ze geworden met al die beperkingen! Dankzij een ideaal klimaat en een intense infrastructuur van opleidingen, adviseurs, leveranciers en afnemers krijgt de Politiek zelfs met kostprijsverhogende maatregelen de sector niet in in een gareel. Zolang Boeren niet overtuigd zijn van; NL is te vol met landbouwdieren, zal elke grens met succes getest worden. 

 • eenvoudige boer


  Wat ik niet begrijp is, dat ze niet simpelweg het melkquotum naar gelang de vraag is, ook het quotum ieder jaar verruimen.

 • alco1

  @joannnes. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat Nederland te vol is met melk koeien en daar gaat dit item toch over!
  Geschreeuw over megastallen is er wel, maar ook koeien in akkerbouw gebieden maakt ook daar het idylische plaatje.

 • joannes

  Precies @alco1, door over de mest en megastallen te praten en niet over de landbouwdieren, in welke groep koeien behoren, blijft de argumentatie vaag! En...... zal elke grens getest worden. Overigens dat; ¨de vraag of de voorgestelde 'verantwoorde' (lees: grondgebonden) groei überhaupt wel mogelijk is. Nederland is al aardig vol met landbouwdieren, niet alleen koeien maar ook varkens, kippen en paarden¨ is die impliciete argumentatie in de tekst van Willem. 

 • Foxxy

  Als de rest van Europa gewoon niet hebben kan dat wij de 2e zuivelexporteur ter wereld zijn, blijven ons onzinnige productiebeperkende maatregelen treffen!
  gewoon jaloezie 

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.