RundveeOpinie

Meer weidegang, minder protest grotere stallen

Megastallen en daardoor steeds minder koeien in de wei. Dat zijn de wapens waarmee de melkveehouderij op het ogenblik wordt bestookt. Met de presentatie van het akkoord over grondgebonden melkveehouderij door staatssecretaris Dijksma is dat weer in volle hevigheid losgebarsten.

Dijksma gaf er ook aanleiding voor. Ze rekent er op dat over een aantal jaren het aantal koeien in de wei weer op 80 procent ligt. Dat is nu gedaald tot beneden de 70 procent.

De koppeling van megastallen aan minder koeien in de wei plus de doelstelling van Dijksma moeten ons tot nadenken stemmen. De politiek wenst een duidelijk ombuiging van de lijn van een dalend aantal koeien in de wei naar een stijging. De maatschappelijke organisaties geven met hun wens dat de koe in de wei blijft een duidelijk signaal af. Milieuorganisaties en Wakker Dierachtige lieden zien hun kans en schreeuwen over megastallen en lege kale groene weiden.

Wij geven ze die kans ook. Grote bedrijven houden de koeien vaker op stal. Ze zeggen dat hun koeien prima gedijen. Kortom, de koe in de stal heeft het minstens zo goed als de koe in de wei.

Dat zal zo zijn. Maar daar gaat het niet om. Feit is dat politiek en maatschappij de koeien in de wei wil zien. Daar moeten wij als leverancier op inspelen. Wij willen tenslotte dat ze onze producten kopen.

Vergelijk het met scharreleieren. De consument wilde de kooi-eieren niet meer en nu koop je nog enkel scharreleieren in de winkel. Terwijl een kooi-ei net zo lekker was. Het een vorm van beleving.

Op dus naar meer koeien in de wei. Hoe? Er is maar één manier: de toeslag verhogen. Kijk maar naar Cono Beemster, waar meer dan 90 procent van de koeien in de wei loopt. Dat moeten FrieslandCampina  en de andere zuivelondernemingen ook nastreven. De portemonnee is de enige manier om boeren meer koeien in de wei te laten lopen.

Wedden dat de discussie over megastallen dan ook ophoudt? Het zijn namelijk geen megastallen in de melkveehouderij, maar gewoon vervanging van stallen van tientallen jaren oud door een wat groter exemplaar.

Meer koeien in de wei lost veel problemen op. Dat hebben we zelf in de hand. Maar we moeten wel durven.

Beheer
WP Admin