Redactieblog

15 reacties

Meer weidegang, minder protest grotere stallen

Megastallen en daardoor steeds minder koeien in de wei. Dat zijn de wapens waarmee de melkveehouderij op het ogenblik wordt bestookt. Met de presentatie van het akkoord over grondgebonden melkveehouderij door staatssecretaris Dijksma is dat weer in volle hevigheid losgebarsten.

Dijksma gaf er ook aanleiding voor. Ze rekent er op dat over een aantal jaren het aantal koeien in de wei weer op 80 procent ligt. Dat is nu gedaald tot beneden de 70 procent.

De koppeling van megastallen aan minder koeien in de wei plus de doelstelling van Dijksma moeten ons tot nadenken stemmen. De politiek wenst een duidelijk ombuiging van de lijn van een dalend aantal koeien in de wei naar een stijging. De maatschappelijke organisaties geven met hun wens dat de koe in de wei blijft een duidelijk signaal af. Milieuorganisaties en Wakker Dierachtige lieden zien hun kans en schreeuwen over megastallen en lege kale groene weiden.

Wij geven ze die kans ook. Grote bedrijven houden de koeien vaker op stal. Ze zeggen dat hun koeien prima gedijen. Kortom, de koe in de stal heeft het minstens zo goed als de koe in de wei.

Dat zal zo zijn. Maar daar gaat het niet om. Feit is dat politiek en maatschappij de koeien in de wei wil zien. Daar moeten wij als leverancier op inspelen. Wij willen tenslotte dat ze onze producten kopen.

Vergelijk het met scharreleieren. De consument wilde de kooi-eieren niet meer en nu koop je nog enkel scharreleieren in de winkel. Terwijl een kooi-ei net zo lekker was. Het een vorm van beleving.

Op dus naar meer koeien in de wei. Hoe? Er is maar één manier: de toeslag verhogen. Kijk maar naar Cono Beemster, waar meer dan 90 procent van de koeien in de wei loopt. Dat moeten FrieslandCampina  en de andere zuivelondernemingen ook nastreven. De portemonnee is de enige manier om boeren meer koeien in de wei te laten lopen.

Wedden dat de discussie over megastallen dan ook ophoudt? Het zijn namelijk geen megastallen in de melkveehouderij, maar gewoon vervanging van stallen van tientallen jaren oud door een wat groter exemplaar.

Meer koeien in de wei lost veel problemen op. Dat hebben we zelf in de hand. Maar we moeten wel durven.

Laatste reacties

 • ...............

  Weidt vergaderboer zelf ook of heeft zoontje 'Hans' ze ook binnen, dat wordt er weer niet bijverteld.

 • Jaap39

  Nou vergaderboer, een scharrelei heeft een erg nare bijsmaak. Eerst alle kooien opruimen in Nederland en in oostblok weer opbouwen. Vervolgens die goedkopere eieren weer importeren waardoor onze pluimveehouders kapot gaan. 

  Ja lekker vooruitzicht met deze vergelijking erbij. 

  En de consument? Ja die kocht het goedkoopste ei.... zal het inderdaad ook zo gaan met de melkveehouderij? Das dan niet best vergaderboer... 

 • Zuperboer

  Dat voorbeeld van die kooi-eieren is het meest slechte voorbeeld om te gebruiken. Die sectoren worden kapotgemaakt door schandalig beleid. De politiek schiet hier in ernstige mate tekort en had dit ook kunnen repareren. Verder klopt het wel. Die megastallen zijn gewoon vervangers van stallen van 30 jaar geleden. Dat moet beter gecommuniceerd worden.

 • agratax2

  Mega stal is een woord, bedacht door de fanatiek veganisten, die alle dieren net als mensen wensen te handelen, maar dan zonder overvolle flats. Zij wensen zich niet te realiseren dat het gross van de dieren en zeker koeien beter gehuisvest zijn dan het arme deel van de mensheid en dat is een snel groeiend aantal. Ik zou nl. niet weten wanneer een stal normaal van grootte is en wanneer het MEGA wordt. Is Mega boven 150 koeien of boven 1000 koeien in 1 gebouw of is Maga stal een erf met 2 stallen of meer van 150 dieren elk?? moeten koeien in de wei ook als de dames liever droog onder dak willen zijn of de schaduw van het dak zoeken? Vlolgens de PvdD en hun vriendjes zullen de koeien weinig keuze krijgen hun wet zal bepalend zijn m.b.t. buiten tijd / dag en dagen / jaar . 

 • schoenmakers1

  heel mooi voorbeeld van de kooieieren, willen de melkveehouders net zo stom zijn als de pluimveehouders geweest zijn, mensen gebruik je verstand, op deze onzin zit niemand te wachten

 • kiepel

  Zolang de gedoogboeren ( intensiever)meer koeien/Ha mogen houden dan hun duurzame collegas blijft het dweilen met de kraan open.
  Wetgeving zou niet gericht moeten zijn op de grote groeiers.
  Maar ja, anders zijn ze bang dat er knelgevallen/rechtzaken komen.

 • koestal

  Ja ,er lopen inderdaad op dit moment weinig koeien buiten

 • koestal

  gezeur, heb je altijd met Wakker Dier en Radar

 • LUCTOR


  Heb hier geen wetenschappelijke onderbouwing bij maar mijn koeien lopen als het droog is het liefst buiten ook bij droge kou bij nat weer zijn ze het liefst binnen. Als er sneeuw ligt en de winterzon schijnt liggen ze vredig te herkauwen in de sneeuw. Zou zeggen vraag het gewoon de koe eens.

 • bertus de beer

  @luctar Misschien is jouw stal wel te onkomvertabel voor jouw koeien dat ze liever buiten willen zijn? Die van mij liggen graag in de diepzaagsel boxen. Jullie moeten niet ingeven aan die idiote dieren welzijn partijen zij zijn nooit tevreden en weten niksvan een koe af!

 • koestal


  De stallenbouw ligt nagenoeg stil,dat hebben ze wel bereikt

 • biouge


  mijn koeien lopen sinds eergisteren buiten van 11h tot 18h, over 14 dagen dag en nacht, schonere koeien, minder werk, minder probleemgevallen, meer en goedkopergeproduceerde melk,

   

  ons hoef je niet te overtuigen.

 • joannes

  En zo heeft iedereen een mening hier! Gelukkig uit de praktijk! Kan je je voorstellen hoe mensen zonder ervaring deskundig zijn?

 • Schraar

  Bertus; Heb je je jongvee geweid?
  Als koeien liever binnen blijven dan naar buiten gaan komt dat meestal omdat ze het niet kennen doordat ze als jongvee niet buiten zijn geweest.
  Koeien die van jongs af aan de wei hebben leren kennen willen bij een beetje fatsoenlijk weer volgens mij altijd liever naar buiten.

 • somporn

  Schraar,volgens mij,is iets wat jij denkt en dus niet aantoonbaar beter.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.