Redactieblog

14 reacties

De NVWA wordt dapper

Ik droomde dat ik in een zaaltje was bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De hoogste baas, Harrie Paul, zat daar aan tafel met directeuren uit de vleeskalversector, van voerbedrijven en slachterijen.

Over mijn werk dromen, doe ik doorgaans niet veel. Het werk gaat niet mee naar bed. Maar een paar dagen geleden was het toch even anders. Ik droomde dat ik in een zaaltje was bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht. Aan het hoofd van de tafel zit Harrie Paul, de hoogste baas van de nationale en onafhankelijke voedselwaakhond. De andere aanwezigen zijn directeuren uit de vleeskalversector, van voerbedrijven en slachterijen. Paul neemt het woord: "Mannen, ik heb jullie hier bijeen geroepen om nog eens terug te komen op die furazolidon-zaak van afgelopen zomer. Jullie beseffen heel goed dat ik toen de blankvleessector aardig uit de wind heb weten te houden. Er waren dan ook grote belangen mee gemoeid. Alles wat in het openbaar is gekomen, betrof rosékalveren, terwijl het probleem niet alleen daar zat. Bovendien kreeg de veevoerbranche de Zwarte Piet." Hij ziet een paar mannen wat heen en weer schuifelen en denkt dat hij zelfs zoiets hoort als: "Ja, ja, dat weten we nu wel!"

NVWA verricht zelf speurwerk
Paul gaat rechtop zitten en kijkt iedereen nadrukkelijk aan. "Dat was eens, maar nooit weer. De volgende die ik betrap op gebruik van een verboden middel, staat er net zo gekleurd op als Willy Selten! Qua controle gaan er ook een paar dingen veranderen. De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) blijft gewoon zijn werk doen, maar de NVWA gaat daarnaast en geheel los daarvan ook eigen speurwerk verrichten. Daarbij stappen we af van de zogenoemde risicogebaseerde controles. Dat was een mooie vondst, maar helaas dacht een paar fraudeurs dat ook. Ze weten daarmee precies waar we wel en niet kijken."

Volstrekt onvoorspelbaar controlewerk
Hij pauzeert even en kijkt wat voor effect zijn woorden hadden. "De NVWA gaat haar eigen controlewerk voortaan op een volstrekt onvoorspelbare manier doen. Dan eens gaan we een tijdlang alle vloeibare voer en opfokmelk nalopen, plus de jonge kalveren die binnenkomen op kalverbedrijven, dan weer gaan we ergens anders naar kijken. Iedereen kan op elk moment aan de beurt komen. Over de resultaten van ons onderzoek wordt bovendien pas gecommuniceerd als we alle uitslagen onbetwistbaar vast hebben staan. Niemand wordt dus meer van tevoren ingeseind. En dan nog iets: bij een positieve uitslag is niet meer alleen de kalverhouder de klos. Wij denken in ketens."

Veevoermannen aan de tand voelen
De reacties op de woorden van Paul zijn wisselend. Sommige directeuren halen min of meer hun schouders op en denken: had dat eerder gedaan! Anderen kijken wat bezorgd.
Na hun vertrek zit de NVWA-directeur nog even na te mijmeren. "Nu nog een aantal veevoermannen en de graanhandel", mompel hij voor zich uit. "Het lastigste punt is Cargill. Daar zit ook een aantal zaken niet snor. Waarom zijn ze juist over de cruciale periode van begin vorig jaar papieren kwijt, vrachtbrieven en uitslagen van ladingen soja en bleekaarde? Dit kan heel goed de bron zijn van het sojaspoor. We moeten daar eens heen, maar mijn mensen kregen te horen dat het hoofd kwaliteitszaken van dat bedrijf pas half maart tijd zou hebben! Wat een arrogantie! Dat toezichtsconvenant beperkt ons veel te veel. Tijd om zelf het heft weer in handen te nemen."

Furieuze Sharon Dijksma
Terwijl hij zo zit, hoort hij rappe voetstappen naderen. Daar komt staatssecretaris Sharon Dijksma binnenstormen. Haar donkere ogen spuwen vuur. "Wat is dat nou weer! Jaag de kalversector maar op stelten! Je had het vorig jaar moeten afmaken met die Van Kats! Eerst moest ik uit de krant lezen dat het bedrijf nog steeds bestaat en nu dit!" Ze draait even snel weer om als ze is gekomen en met een klap slaat ze de deur achter zich dicht. Ik zit plots rechtop in bed. Wat is dat voor herrie? Ach, de wekker! Mopperend kruip ik uit bed. De volgende keer moet ik niet meer zo fel-realistisch dromen, denk ik. Een beetje afstand nemen.

Laatste reacties

 • breiberg

  droom maar lekker verder.

 • Ikke82

  Of gewoon niet meer zoveel naar indianen verhalen luisteren. Wat een onzin hierboven

 • Limo is in

  Beste Klaas.
  Het zou je sieren ook eens kritisch te zijn op bedrijven zoals van Kats die schermen met GMP+, maar feitelijk zonder GMP-erkenning producten op de boer brengen en hier veehouders mee in de problemen brengen. Van Kats heeft hier veel geld mee verdiend. Alleen op de NVWA afgeven is wel heel erg makkelijk. Ze hebben echt steken laten vallen maar hen is niet alles aan te rekenen.

  <>

  Van Kats verzweeg feiten
  13 augustus 2014

  Het onderzoek bij Van Kats Food en Feed heeft aangetoond dat het bedrijf mengvoeders produceerde en deze verkocht onder haar GMP+-certificaat voor handel in mengvoeders. De firma mocht echter alleen mengvoeders produceren voor vervoedering aan eigen vee. Het bedrijf heeft sommige van deze mengvoeders verkocht als zijnde GMP+ waardig. Van Kats Food en Feed verzweeg deze activiteit voor haar certificatie-instelling. GMP+ International onderzoekt momenteel welke juridische mogelijkheden er zijn om Van Kats Food en Feed aansprakelijk te stellen voor de geleden imagoschade van het GMP+ Feed Certification scheme.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • LUCTOR

  Klaas na de kritische reacties hier boven volgens mij een cursus begrijpelijk lezen zou op zijn plaats zijn of bang vind ik het je sieren dat je deze zaken onder de aandacht brengt ga zo door.

 • daan1908

  Klaas heeft 100% gelijk , de NVWA heeft geen enkel bewijs kunnen vinden . Het probleem is dat de grote jongens Cargill etc buiten schot blijven ( afspraken met Overheid/ NVWA ) . Er is dus een groot probleem . #3 Als een certificaat net niet op orde is wil dat nog niet zeggen dat er dan automatisch iets mis is met het voer . Klaas weet zeer veel van deze materie en hopelijk vindt hij nog meer . Hier is het laatste woord nog niet over gezegd .

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Reageren is prima. Alleen op de man spelen is niet toegestaan. Daarom zijn enkele reacties hierboven verwijderd.

 • Ikke82

  Dat krijg je als je een journalist zulke onzin laat verkopen

 • wmeulemanjr1

  Gelukkig heb ik mooiere dromen.

 • koekalf8

  Het is wel een manier om via een droom, je zelf in bescherming te nemen, en informatie of kennis te delen of suggesties te doen, zonder dat je er op afgerekend kunt worden., sterk is anders.
  Maar het geschetste beeld komt me wel geloofwaardig over.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.