Boerenblog

3 reacties

Verhuizing (4): Eland op menu dankzij jagende buren

Eleonie Pijl woont sinds 2009 met haar gezin in Noorwegen. Zij zijn pas verhuisd naar hun eigen melkveebedrijf. Dit keer beschrijft ze hoe de buren hen verrassen met een kwart van een eland.

De deurbel gaat aan het begin van de avond. Wij schrikken op, want zelfs de deurbel klinkt nieuw. Het blijkt een buurman te zijn. Hij vertelt dat wij samen met hem in een 'jaktlag' zitten; een samenwerking van 5 grondeigenaren, die hun grond als jachtterrein aanbieden aan anderen, maar niet in het minst ook zelf gebruiken als jachtterrein.

Kwart van jachtareaal, dus ook kwart van geschoten eland

Aangezien wij een kwart van het hele areaal hebben, krijgen we ook een kwart van de eland. Ze zijn hem nú aan het opdelen. Willen we het kwart hebben, of willen we er geld voor hebben?

Verhuizing (4): Eland op menu dankzij jagende buren

Remco schiet gauw zijn jas aan en gaat mee met de buurman, want dit geeft een leuke aanleiding om kennis te maken, en natuurlijk gaan we voor het vlees.

Loterij levert elandenpoot van 26 kilo op

Er wordt geloot wie welke poot krijgt en Remco krijgt een voorpoot, maar gelukkig niet de poot waar de schotwond in zit. Met een poot van 26 kilo over zijn schouder kwam Remco weer thuis. Hup op het aanrecht, tijd maken, want vers vlees moet natuurlijk wel verwerkt worden.

Elandgehakt? Of Eland-riblappen of -hachee?

Niet gehinderd door enige vorm van kennis hakt Remco door het vlees heen. Wat zou dit zijn? Wordt dit gehakt? Riblappen? Hacheevlees? Al heeft Remco in Tolga ook al wel eens met een geslacht dier gewerkt; zowel lam, kalf als eland.

Verhuizing (4): Eland op menu dankzij jagende buren

De volgende dag komt de vorige eigenaar voor wat laatste dingen. Ik vertel, onder het mom van koetjes en kalfjes, dat we de buurman hier hadden, met een stuk eland. "Leuk, hè!" Zoiets, zeg maar.

Vorige eigenaar bedrijf claimt het elandenvlees

De vorige eigenaar zag na dit nieuws echter meteen weer een bron van inkomsten, want als die eland was geschoten vóór de datum van overname, dan was het eigenlijk voor hem ... Wij stonden hiervan versteld. En meteen is 's avonds het hele stuk opgesneden en in de vriezer gestopt. Eland? Ik heb niks gezien! Die is vast al op!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Die vorige eigenaar heeft vast Google translate om dit stuk te lezen en dan ben je alsnog het haasje...pardon de Eland!

 • wcvanginkel

  jeetje wat een vent zeg die oude eigenaar ......
  zou zeggen laat je niet kisten door die man en laat hem én poepje ruiken
  heeeeeel veel succes gewenst daar !!!

  mvh wim van ginkel

 • m.en.mh.miedema

  Tja, als het om geld gaat leer je de mensen kennen. Je blogs zijn erg leuk om te lezen, ga zo door!

Of registreer je om te kunnen reageren.