Redactieblog

3808 x bekeken 23 reacties

Supermarkten eten ons de kaas van het brood

Het weidemelklogo van Stichting Weidegang mag ook gebruikt worden voor buitenlandse weidemelk. Dat wilden de supermarkten graag. En dus gingen we akkoord.

Wat dom van de stichting, waarin naast het bedrijfsleven ook LTO en NMV zitten. En een gemiste kans. We schreeuwen van de daken dat Nederlandse boeren zich met onze producten moeten onderscheiden.

Veel voor weinig

Staatssecretaris Van Dam zei het vorige week nog: 'geen toekomst voor veel voor weinig'. We moeten dus niet de massaproducten maken, die andere landen goedkoper kunnen produceren, maar ons specialiseren. Dat kan met weidemelk: een specialiteit van eigen bodem. Dat moet aanspreken en meer geld kunnen opbrengen.

Koning supermarkt

Maar wat doen we? We kruipen nederig achter koning supermarkt aan. Die wil zo goedkoop mogelijk inkopen. Ook weidemelk. Dus ook in andere landen, en dan met hetzelfde logo als Nederland heeft bedacht. En dat laten we toe. Daarmee is de plus op weidemelk in de markt in één keer weggeven.

Ook geen bescherming: Goudse kaas

Nogmaals, wat dom. De geschiedenis herhaalt zich. Vroeger was Goudse kaas een specifiek Nederlands product. We hebben het in Europa echter geen naam van oorsprong bescherming laten geven. We verkochten ook nog eens onze kaasfabrieken en kennis aan het buitenland en dus wordt overal Goudse kaas gemaakt. Vooral in Duitsland. Kijk maar in de supermarkt en ook als je op vakantie in het buitenland bent. Goudse kaas uit Duitsland is heel gewoon.

Feta, Parmezaanse kaas en Franse kaasjes

Andere landen deden dat beter. Zoals feta uit Griekenland en Parmezaanse kaas uit Italië. Vergeet ook de Franse kaasjes niet. Zij legden wel de naam van oorsprong vast. En om in eigen land te blijven: ook de Noord-Hollandse kaas, zoals Beemsterkaas, heeft het Europese predicaat van beschermde oorsprong.

Met weidemelk doen we dat dus niet. De supermarkt lacht in z'n vuistje. Ze hebben het weer geflikt. En wij hebben het merk weidemelk voor nul komma nul verkwanseld. Al per januari 2016.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Is dit niet wat wij boeren in Nederland steeds doen. een concept bedenken, in de markt zetten en dan het laten kapen door anderen. Wij denken kennelijk dat beschermen van naam / concept tegen de regels van Vrijhandel is. Als dat zo was, dan bestond er geen patent of merken recht meer, zou de boer / consument een hoop kosten sparen.

 • Herbert

  Onbegrijpelijke actie.. Als je trots bent op je Nederlandse zuivelprodukten en boeren dan wil en doe je dit niet!
  Heb er Kees Romeijn op aan gesproken die reageerde van Oja dat hebben we ook nog gehad, dat wilden de supers graag.. Maar ook onze eigen RFC is met dit voorstel akkoord gegaan.. (Bestuurders van RFC waren van deze beslissing niet op de hoogte)
  Weg mogelijkheden om een extra++ op melkgeld uit de markt te halen en niet af te snoepen van je collega veehouders.
  Vraagje?? Kan iemand mij vertellen welke mensen in het bestuur zitten van Stichting Weidegang?

 • Jaap39

  Welnu dan nu de uitgelezen mogelijkheid om in ieder geval nederlandse melk Nederlands te houden. En van daaruit een sterke Nederlandse zuivelstrategie neer te zetten. Hoe? In ieder geval DOC Nederlands houden, en niet de Nederlandse kaas door de buurman laten verkopen. Want Let op: er komt ook weer een periode met betere prijzen.

  DOC laten spartelen is net zo'n historische vergissing.

 • Rip

  DOC is door de fusie met DMK een Duitse onderneming geworden. Ze verwerken, of gaan dat doen, Duitse melk. Dus geen weidemelklogo van Nederland. Verder is het onbegrijpelijk dat dit logo in andere landen gebruikt mag worden Een teken dat niet aan de opbrengstprijs van de boer wordt gedacht, maar aan de zuivelfabrieken. Dat boeren in de besturen daarmee akkoord gaan ! Het boerenverstand is op het pluche helemaal verdwenen.

 • alco1

  De melkfabrieken voorzien een hogere inkoopprijs voor de weidemelk.
  Niet door de meerwaarde, maar door de bureaucratie.
  Zelfs de gerespecteerde Harm Holman pleit voor hogere weidemelk toeslag.
  Zelfs hij snapt niet dat dat meerwaarde in de verkoop nul komma nul is.
  Voor mensen die de haren weer gaan rijzen moeten eerst maar even uitleg geven aan het feit dat geitenmelk bijna het dubbele opbrengt en geen weidegangpremies kennen.

 • landboer

  Alco de meerwaarde uit verkoop zit er aan te komen , ik denk zelfs dat het echt een meerwaarde gaat worden ,en dan moet ook de premie omhoog.

 • alco1

  WE schieten er ons zelf mee in de voet.
  Mensen die er wat voor over hebben zijn wel ondergebracht bij biologisch.
  Nogmaals, waar komt de meerwaarde van geitenmelk vandaan.

 • Rip

  Alco, denk eens na. Geitenmelk is een nicheprodukt en op zich al een merk. Dat kan weidemelkzuivel ook worden . Door het logo niet te beschermen krijgt het geen waarde. Een merkenfabrikant zou dat nooit doen. Stel je voor dat iedereen Beemsterkaas ging maken. Dan was de hoge melkprijs van Cono vlug verleden tijd.

 • alco1

  Weidemelk zal nooit nichemarkt worden, daarvoor is het te groot.

 • alco1

  Je geeft zelf al het antwoordt in je konstatering dat als iedereen Beemster gaat maken

 • Bennie Stevelink

  Wat wil men met het weidemelklogo? Een maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij stimuleren of protectionisme bedrijven? Kan een land met 70% export zich protectionistisch gedrag permitteren? Ik dacht het niet. Er zit dus niets anders op dan het weidemelklogo te gebruiken waar het voor bedoelt is: maatschappelijk verantwoorde melkveehouderij stimuleren.

 • jd 1958

  Ook Duitse Belgische en Franse koeien lopen gedeeltelijk in de wei. Hoeft maar een maand per jaar. Hollandse weidemelk is dus niet uniek.

 • Trot

  Afschaffen wat beters verzinnen en dan wel beschermen voor nl

 • alco1

  @Mozes. Je begrijpt toch wel dat maatschappelijk verantwoordelijk melkveehouderij met het weidemelkloge een verzinsel is. Het percentage zal als eerste aangepakt worden als veel te weinig.

 • haj146

  Weidemelk
  weidemelk
  Zuivel van koeien die tenminste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.


  Lees meer over Weidemelk


  Letterlijk van stichting weidegang. Jammer weer

 • Jaap39

  melk is gewoon wit, niet anders

 • leodevos71

  Nee Jaap melk is geel, schapenmelk is wit en brengt momenteel 1. euro 50 euro op. Een nog nichere markt dan niche, prima hierdoor kunnen wij uit 200 schapen een inkomen halen!

 • Foxxy

  Hoppa, geschiedenis herhaald zich, straks de fosfaat rechten verkopen, en 1000 geiten melken!
  Geen gezeur over weidemelk, geen fosfaat rechten, voer zat, en 67 cent / liter!

 • hansvanbergen

  Die geitemelk is nodig voor de babyvoedingindustrie vlgs mij voor lactose intolerante baby's. Is in China toch al iets meer naar ik meen.

 • Bennie Stevelink

  Geitenmelk bevat ook lactose. Moedermelk (borstvoeding) nog veel meer.

 • Foxxy

  Blijft een rare toestand!

  Geiten hele jaar binnen, geen mest-gezeur, geen politiek issue , veeel meer toename van geiten sinds 1983
  En gewoon 67 cent per liter

 • hijinkwiggers1

  puur vraag en aanbod

 • Foxxy

  Puur marketing!

  Het aanbod is bijzonder gestegen, de vraag nog sneller!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.