Boerenblog

11 reacties

'Melkprijs tijdelijk vastzetten geeft boer rust'

FrieslandCampina moet nadenken over vastzetten melkprijs, vindt columnist Cor Hoogeveen. Zo'n stap kan de boer rust geven, vindt hij.

De najaarsledenbijeenkomsten van FrieslandCampina (RFC) zijn in volle gang. Dynamiek in de melkveesector; discussie over de mestwetgeving – in het bijzonder over de Kringloopwijzer – en hoe we het probleem van te lichte kalveren oplossen. Veel zaken die een hoog gehalte aan 'maatschappelijk verantwoord bezig zijn' hebben.

Lage melkprijs geeft boer kopzorgen

Aan de keukentafel is voor veel melkveehouders het gesprek van de dag de lage melkprijs – naast de onzekerheid over fosfaatrechten. De lage melkprijs zorgt voor veel kopzorgen. Een verschil van soms meer dan 10 cent ten opzichte van vorig jaar is groot. Om in vaktermen te spreken; de volatiliteit is enorm. En ja, dan roepen alle mee-etende deskundigen dat wij buffers moeten aanleggen voor slechte tijden. Wie goed luistert weet dat dat niet overal is gelukt. Het goede nieuws is dat de zuivelprijzen de stijgende lijn inmiddels weer hebben gevonden.

RFC houdt themabijeenkomsten over ledenfinanciering

FrieslandCampina geeft op de ledenavonden aan begin volgend jaar themabijeenkomsten te gaan houden over de ledenfinanciering. We kunnen dan eindeloos discussieren over enkele procenten meer of minder cash uitkeren of reserveren. De pijn zit echter bij een garantieprijs onder 30 cent, dan is het voor velen lastig rekeningen op tijd te betalen.

Laat veehouder de melkprijs tijdelijk vastzetten

Wellicht is het een idee dat de coöperatie haar leden de mogelijkheid biedt de melkprijs voor een bepaalde periode vast te zetten. Leden kunnen dan kiezen of ze een deel of hun hele productie onder een 'vastgeklikte garantieprijs' willen leveren. Het biedt de ondernemer zekerheid. Zo heeft hij niet de hoge piek, maar belangrijker: hij ontloopt diepe dalen in de melkprijs en op deze manier een liquiditeitscrisis.

Tijdelijk vaste melkprijs ook interessant voor afnemer

Ook aan afnemerszijde kan ik me voorstellen dat er belangstelling is voor een vorm van vaste prijzen voor een bepaalde periode. De Ierse zuivelcoöperatie Glanbia heeft een dergelijke optie al een aantal jaren voor haar leden. In Nederland brengt Farmel, de vroegere quotumhandelaar Steegro, via Dairy Trading Online (DTO) een melkprijsgarantiecertificaat op de markt. Zou een grote coöperatie als FrieslandCampina dat zelf kunnen organiseren? Coöpereren betekent immers samenwerken, risico's delen en elkaar sterker maken. Het kan een antwoord zijn op de huidige sterk fluctuerende prijzen.

Laat RFC meer reserveren bij hoge melkprijs en minder bij lage

Een ander idee is dat de coöperatie een cent extra reserveert als de melkprijs heel hoog is, en als deze laag is gaat er een cent minder naar de reserves. Boven een garantieprijs van 40 cent bewaart de coöperatie een cent, komt deze onder de 30 cent dan komt die cent weer tevoorschijn.

Ik ben reuze benieuwd of de leden van FrieslandCampina hiervoor belangstelling hebben. De komende bijeenkomsten lijken mij een uitgelezen moment om de interesse voor deze mogelijkheid te peilen. Vervolgens mag het bestuur er dan mee aan de slag.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Op welke prijs zet je hem dan vast?

 • GCK

  Zo'n methode is meer geschikt voor boeren die zelf niet de discipline kunnen opbrengen om in goede tijden te reserveren of extra af te lossen.

 • farmerbn

  Hetzelfde vraagstuk bij de rente; vast of variabel.

 • melkveehouder .

  Risico's afdekken betekent automatisch de winst afgeven. Kijk maar naar de contractteelt bij aardappelen. Die kant moeten we niet op willen. Deze periode is absoluut niet gemakkelijk, en dan druk ik me voorzichtig uit, maar wel leerzaam naar de toekomst toe. Dat niet iedereen de eindstreep haalt is van alle tijden, hoe zuur dat ook is voor diegene wat het treft.

 • H.Grotenhuis1

  Een melkprijs-egalisatiefonds werkt toch alleen goed als ook de belangrijkste kosten worden vastgezet?
  Het vastzetten van (het belangrijkste deel) opbrengsten en kosten is net als een verzekering: het kost geld.
  In de intensieve veehouderij is zo'n systeem jarenlang usance geweest, afnemer en toeleverancier werkten samen ten koste van de producent.

 • bb40

  Is niet een taak van de zuivelindustrie, en de administratie kosten zeker uitsmeren over alle leden.
  slecht plan!

 • Mozes

  Dit soort ideeën zijn bedoelt om de verantwoordelijkheid voor liquiditeit op het boerenbedrijf bij een ander neer te leggen. Het kost geld en lost per saldo niets op. Je kunt veel voordeliger zelf voldoende reserveren voor slechte tijden. Je bent dan ook geheel eigen baas en kunt dat naar eigen behoefte doen.

 • Mtswie

  Het éne jaar een kwartje het andere jaar dertig cent of gemiddeld 27 en een half. Het brengt niks en kost alleen maar extra geld plus dat je je gaat ergeren omdat je als de prijs 30 cnt is je maar 27 en een half beurt.
  Los in goede tijden extra af zodat je in slechte tijden de mogelijkheid hebt om als het nodig mocht zijn extra te kunnen financieren

 • koeboertje

  Je moet zelf de dicipline hebben om in goede tijden te reserveren , ik laat dit liever niet door de cooperatie bepalen .
  Brengt alleen maar weer extra kosten en regels met zich mee.

  En als bijvoorbeeld de helft van de leden de melkprijs vastzet gaat dit dan ten koste van diegene die hem niet hebben vastgezet als de prijs lager wordt??

 • Foxxy

  Ik vindt 42 cent geweldig, maar met 38 ben ik ook ruimschoots tevreden!

  Boven de 38 mogen ze van mij gerust wat apart leggen, of extra investeringen doen!

  Of een buffertje aanleggen zodat ze er bij 27 cent, 4 bij kunnen Lappen.

  De onderneming is er sterk genoeg voor!

 • verhoefcolby

  Hier in de usa was het jaren een ding om te doen, maar naar 2009 zijn de kosten van dit zo hoog opgelopen dat je beter zelf het risco kunt lopen (kost bijna 2, 5 euro per 100 liter melk)

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.