RundveeOpinie

Nuka-afzet: goedkoop weg binnen venstertijd óf de spuit

De (nog) hoge zuivelprijzen en de moeizame afzet van kalfsvlees zetten de behandeling van nuchtere kalveren terug in de tijd. Terug naar de tijd dat overtollige kalfjes puur afvalmateriaal waren, waarvan alleen de kalverhouderij nog iets kon maken.

De prijzen van ‘nuchtere’ kalveren zijn enorm gedaald de laatste maanden, tot beroerd lage niveaus. Voor extra kwaliteit zwartbonte stiertjes wordt nog maar een schamele €70 tot €80 per dier betaald. Iets mindere dieren brengen al gauw nog maar de helft op. Kalveren met een vlekje zijn al helemaal niet meer te slijten.

Veertien dagen

Ook een kalfje opknappen als het bijvoorbeeld diarree heeft, is er eigenlijk niet meer bij. Melkveehouders hebben een vensterperiode van zo’n veertien dagen waarbinnen ze een nuka kwijt kunnen aan een mester. Nuchtere kalveren mogen namelijk niet eerder worden aangevoerd op een verzamelcentrum dan wanneer ze veertien dagen oud zijn. Met enige creativiteit kunnen daar wel een paar dagen afgesnoept worden, maar veertien dagen is de eis die de overheid hanteert en die sinds begin deze maand ook de norm is waar het IKB-systeem voor de kalverhouderij zich aan wil houden. Dit op straffe van een boete van €100.  De kalveren mogen echter ook weer niet ouder zijn dan dertig dagen, want ook dan hangt de leverancier weer een boete van €100 boven het hoofd.

Geluk hebben

Een melkveehouder moet dus maar het geluk hebben dat hij gezonde en welgeschapen kalveren van zijn koeien krijgt, en er vervolgens goed voor zorgen. Daar is volgens sommige critici wel enige verbetering aan te brengen. Want het schort nog wel eens aan tijd en aandacht bij de melkveehouder, mopperen kalverhouders. Daarmee zijn echter niet alle risico’s uit te bannen. Er wordt wel eens een kalfje ziek en er wordt ook wel eens een te licht kalf geboren dat niet op gang komt.

Injectie

De lage nukaprijzen van dit moment zijn daarbij bepaald geen aansporingen om heel veel extra tijd te besteden aan de nuka’s. Veel veeartsen houden er daarom al rekening mee om vaker een injectie toe te dienen aan een pasgeboren kalf. Dat is weliswaar een extra kostenpost, maar soms toch niet hoger dan een tientje per kalf. Als er tenminste geen voorrijkosten worden meegerekend en geen afzonderlijke handeling.

Daarmee loop je als melkveehouder natuurlijk wel mogelijke opbrengsten mis, maar weet je ook zeker dat je geen extra kosten meer hebt. Het risico op een boete bij aflevering is bovendien nihil.

Langer leven

Resteert wel het ethische probleem: willen de melkveehouderij en vleeskalversector het voor hun verantwoording nemen om grote aantallen pasgeboren kalveren ‘af te spuiten’, puur omdat ze te licht of anders net niet goed genoeg zijn om op te zetten? Laten we de optie van knuppelen maar even buiten beschouwing laten. Of zijn er toch nog andere manieren om het groeiende aantal te licht bevonden nuchtere kalveren een langer en beter leven te gunnen?

Beheer
WP Admin