Redactieblog

18 reacties

Nuka-afzet: goedkoop weg binnen venstertijd óf de spuit

De (nog) hoge zuivelprijzen en de moeizame afzet van kalfsvlees zetten de behandeling van nuchtere kalveren terug in de tijd. Terug naar de tijd dat overtollige kalfjes puur afvalmateriaal waren, waarvan alleen de kalverhouderij nog iets kon maken.

De prijzen van 'nuchtere' kalveren zijn enorm gedaald de laatste maanden, tot beroerd lage niveaus. Voor extra kwaliteit zwartbonte stiertjes wordt nog maar een schamele €70 tot €80 per dier betaald. Iets mindere dieren brengen al gauw nog maar de helft op. Kalveren met een vlekje zijn al helemaal niet meer te slijten.

Veertien dagen
Ook een kalfje opknappen als het bijvoorbeeld diarree heeft, is er eigenlijk niet meer bij. Melkveehouders hebben een vensterperiode van zo'n veertien dagen waarbinnen ze een nuka kwijt kunnen aan een mester. Nuchtere kalveren mogen namelijk niet eerder worden aangevoerd op een verzamelcentrum dan wanneer ze veertien dagen oud zijn. Met enige creativiteit kunnen daar wel een paar dagen afgesnoept worden, maar veertien dagen is de eis die de overheid hanteert en die sinds begin deze maand ook de norm is waar het IKB-systeem voor de kalverhouderij zich aan wil houden. Dit op straffe van een boete van €100.  De kalveren mogen echter ook weer niet ouder zijn dan dertig dagen, want ook dan hangt de leverancier weer een boete van €100 boven het hoofd.

Geluk hebben
Een melkveehouder moet dus maar het geluk hebben dat hij gezonde en welgeschapen kalveren van zijn koeien krijgt, en er vervolgens goed voor zorgen. Daar is volgens sommige critici wel enige verbetering aan te brengen. Want het schort nog wel eens aan tijd en aandacht bij de melkveehouder, mopperen kalverhouders. Daarmee zijn echter niet alle risico's uit te bannen. Er wordt wel eens een kalfje ziek en er wordt ook wel eens een te licht kalf geboren dat niet op gang komt.

Injectie
De lage nukaprijzen van dit moment zijn daarbij bepaald geen aansporingen om heel veel extra tijd te besteden aan de nuka's. Veel veeartsen houden er daarom al rekening mee om vaker een injectie toe te dienen aan een pasgeboren kalf. Dat is weliswaar een extra kostenpost, maar soms toch niet hoger dan een tientje per kalf. Als er tenminste geen voorrijkosten worden meegerekend en geen afzonderlijke handeling.
Daarmee loop je als melkveehouder natuurlijk wel mogelijke opbrengsten mis, maar weet je ook zeker dat je geen extra kosten meer hebt. Het risico op een boete bij aflevering is bovendien nihil.

Langer leven
Resteert wel het ethische probleem: willen de melkveehouderij en vleeskalversector het voor hun verantwoording nemen om grote aantallen pasgeboren kalveren 'af te spuiten', puur omdat ze te licht of anders net niet goed genoeg zijn om op te zetten? Laten we de optie van knuppelen maar even buiten beschouwing laten. Of zijn er toch nog andere manieren om het groeiende aantal te licht bevonden nuchtere kalveren een langer en beter leven te gunnen?

Laatste reacties

 • Marcel

  Gezonde kalveren moet je gewoon tegen een fatsoenlijke opbrengstprijs mogen en kunnen leveren. Een gezond dier doodspuiten gaat er bij mij niet in. Goede biestverstrekking kun je veel mee winnen. Dieren uit buitenland halen is risico insleep !

 • joannes

  Vooral met véél Drama schrijven Klaas, dan krijg je het sentiment in de reacties! Altijd handig voor Media waarde! Leg mij eerst eens uit wat het verschil is, tussen dood met een dag of dood met 6 of 9 maanden? En wanneer we de dood zo moeten Dramatiseren; alle boerderij dieren worden een keer geslacht. Zo is het altijd geweest en zal het ook in de toekomst gaan. Wanneer je daar een punt van wil maken, moet je bij die Vegetarische club gaan werken. Die zijn Politiek Populair en daar lijk je bij te willen horen! Overigens die lage Kalverprijs in NL is zo opgelost; verlaag de importen!

 • Koen Franken

  Is gewoon vraag en aanbod , betekent dat er teveel kalveren zijn .
  Doodknuppelen dat kan je gewoonweg niet maken , als dit gebeurt en de media krijgt hier vat op, dan is dit een enorme deuk in het imago van de melkveehouderij

 • frankrooi

  In dit geval hebben we als Nederland iets meer Poetin politiek nodig. Lage prijzen dan importstop kalveren, zie hoe snel dit probleem dan oplost. Vleessector zou ook 'samensterk' kunnen promoten door alleen NED. kalveren op te zetten. Wordt door consument ook nog gewaardeerd denk ik.

 • haam

  de jerseys worden in het buitenland o.a denemarken engeland welke niet voor de fok gebruikt kunnen worden allemaal afgemaakt dus ras keuze is ook bepalend maar je zet een dier niet op de wereld om het vervolgens nutteloos weer af te maken daar zijn we geen boer voor verder is het toch een probleem voor de kalverhouderij want zij stellen de regels over leeftijd vast

 • el

  Voor 80 euro moet de kalverkoper deze 24 uur na de geboorte ophalen,en dan geef je er gratis een fles biest bij!

 • scholman

  Slecht van de verslaggever dat hij niet weet dat de kalveren max 35 dagen oud mogen zijn ipv de 30 die hij vermeld.

 • Mozes

  Op de pinken en beste koeien gesekst sperma gebruiken voor de aanfok van vaarskalveren. Op de rest van de veestapel kun je dan Belgisch Blauw gebruiken waardoor je kalveren krijgt met een hogere waarde. Door de hogere waarde van de kalveren kun je er meer tijd in steken en heb je ook meer financiële ruimte voor eventueel wat kosten.

 • Timpie

  Nederland zou gewoon strengere gezondheidseisen aan buitenlandse kalveren moeten stellen (bijv. bvd en ibr vrij). Dan komen er minder buitenlandse kalveren naar Nederland, waardoor de prijs stijgt en bijkomend voordeel is dat er dan minder ziekte insleep is.

 • farmerbn

  Ben eigenlijk ook wel voorstander van het slachten van 4 dagen ouide kalveren. Ze wegen gemiddeld 40 kg en hebben alleen melk gedronken die je toch niet kunt leveren. Door het slacten van een deel van de kalveren krijg je automatisch een tekort aan kalveren waardoor ze weer duurder worden. Vijf kalveren van 40 kg zijn samen even zwaar als een vleeskalf van 6 maanden maar dan zonder voerkosten. Wat zou zo'n (stier)kalf van 40 kg waard zijn voor de slacht (moslims)?

 • W Geverink

  Farmerbn met melk die je niet mag leveren maak je een kalf dat je niet mag leveren.

 • joannes

  Wat denk je van de Biest @W Grevink?

 • B den Besten

  Domme collega boeren. Ik mest mijn eigen kalveren af tot rosé. Alle kosten tellen en het komt voor mij goed uit. En ja ik tel alle kosten ook mestafzet arbeid e.d. Heb zelfs bij het bouwen van mijn nieuwe stal een gedeelte bestemd voor de stierenmesterij.

 • koestal

  De prijs van roses zijn de laatste week weer iets gestegen,dat is toch een lichtpuntje

 • lepercheron 46

  Einde van de premie is ook een oorzaak van deze lage kalverprijs.
  De grote inkopers kunnen aan de poeder en vleesprijs niets veranderen,
  maar wel aan de inkoop prijs. Vandaar. Monopolie positie noemen ze dat.

 • koeiemelker

  waar blijft het ondernemenschap waarom stappen hier geen jonge ondernemers in en kopen die goedkope kalveren op waag eens een gok je kunt er weinig aan verliezen lijkt mij.

 • Limo is in

  Klaas van der Horst moet vooral gaan melden dat er met enige creativiteit nog wel een aantal dagen van de leeftijd afgesnoept kan worden. Dan prijs je het NL kalf toch helemaal uit de markt door te jonge kalveren te leveren? Kalveren uit het buitenland zijn namelijk vaak ouder en voor hetzelfde geld dus aantrekkelijker voor de kalvermester. Bovendien is sjoemelen met de leeftijd van runderen strafbaar, toch?

 • koestal

  Als linkse politici en WD dit lezen worden de regels nog weer strenger,dan moeten de kalveren na de geboorte als couveusekindjes behandeld worden !

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.