Boerenblog

1 reactie

Tegenwerking

Op de dag van het ondertekenen van het verkoopcontract krijg ik een sms van de Bondelaget, de Noorse land- en tuinbouworganisatie: ‘Koop alle eieren op uit de supermarkt, als protest tegen de landbouwplannen van de regering’.

De jaarlijkse landbouwbudgetonderhandelingen zijn vastgelopen. De partijen zijn kwaad uiteen gegaan. Een jaarlijks terugkerend schouwspel, met dit jaar wel zeer stevige verschillen. Wijzelf staan met klamme handjes. In deze arena gaan wij ook werken. Waar beginnen we aan? Of wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend?

Melkquotum uitbreiden
Een deel van het plan is om het maximale melkquotum uit te breiden van 400.000 kilo naar 1.200.000 kilo. Dit betekent dat er meer ruimte is voor boeren die willen groeien. Een prima voorstel in een gebied als Nederland. Maar in een land als Noorwegen met berglandbouw is groei misschien wel gewenst, maar is het ook de doodsteek voor veel kleinere boeren. De veehouderij zal zich verplaatsen naar de gebieden waar momenteel graan wordt verbouwd. Dat betekent leegstand in de bergen, waar landbouw nog bedreven wordt op kleinere, verspreid liggende stukjes grond. Het betekent ook minder eigen graanproductie en een hogere import.

Kleine lapjes grond
Het is overigens niet zo dat de boeren - en wij dus straks ook - graag wíllen werken op kleine lapjes grond. Wij kunnen straks twee en als het héél erg meezit drie keer maaien, en hebben ongeveer 35 hectare nodig voor onze 35 koeien. Als je bij ons op bezoek komt, zul je merken dat die hectares niet in een lap rondom het bedrijf liggen. Dat is geografisch namelijk niet mogelijk.

Zelfvoorzieningsgraad
De regering wil heel graag een hogere zelfvoorzieningsgraad, maar wil niet investeren in landbouw in heel Noorwegen. Heel spannend om hier straks zelf als boer staande te blijven. Maar nee, we willen niet terug!

Eén reactie

  • ed12345

    In een keer het maximale quotum met 3 vermenigvuldigen is we erg rap.

Of registreer je om te kunnen reageren.