Boerenblog

5 reacties

Heldere stierenkaarten

De stierenkaart van CRV is verbeterd. Cijfers op basis van metingen lijken goed te kloppen. Op subjectieve getallen valt nog wat af te dingen.

Net als alle andere organisaties koos CRV eindelijk voor nog maar één stierenkaart. Het gehele aanbod staat nu in één boekje. Compleet met aAa-codes, andere rassen en topproefstieren (of Insire-stieren, zoals CRV zijn proefstieren consequent blijft noemen).
Het stoort sommige veehouders dat CRV de proef- en fokstieren op dezelfde wijze presenteert, met alle produktie- en exterieurcijfers erbij. Mij niet: ik vind dit duidelijker dan voorheen. Nu krijg je toch enig inzicht in welke richting een proefstier op zal fokken. Meer dan uit een verhaaltje over alleen de pluspunten, met melklijsten met de lactatiewaardes als die goed zijn. Of anders maar niet, 
zoals de andere ki’s dat doen.

Bij roodbont zien we bijvoorbeeld de proefstier Debutant. Een stier met veel melk, lage gehaltes en 113 voor uier. En dat voor €34. Het belangrijkste verschil tussen fok- en proefstieren is natuurlijk de betrouwbaarheid. Die is bij Debutant 65 % voor productie en 56 % voor exterieur.

Afgelopen winter sprak Joop Olieman van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) op onze studieclub. Hij kwam met heel andere cijfers. De NVO bekeek 260 zwartbonte stieren, en mat het verschil tussen de cijfers bij het op de markt komen van genomics-stieren en hun latere fokwaardecijfers op basis van dochters. Daarbij vonden ze voor NVI een betrouwbaarheid van 23 %, kilo’s melk 54 %, eiwitpercentage 51 %, totaal exterieur 29 %, uier 40 %, benen 12 %, vruchtbaarheid 28 % en celgetal 50 %. Gemiddeld komt de NVO op 37 % betrouwbaarheid.

Dat zijn toch heel andere waardes dan CRV presenteert. Melk, eiwit, uier en celgetal gaan nog wel goed, maar de rest haalt de 60 % betrouwbaarheid bij lange na niet. Grootste gevaar vormen toch weer de benen. Zo heeft Debutant nu 104 voor beenwerk. Met 88 % zekerheid dat dat getal niet klopt kan ik u wel voorspellen dat die 104 waarschijnlijk gaat zakken naar rond de 100. En dat is natuurlijk volstrekt onvoldoende.

De genomics-waarden zijn ook afhankelijk van 
de kwaliteit van het aangeleverde cijferwerk. Cijfers afkomstig van een machine, zoals eiwitpercentage en celgetal, zijn vrij betrouwbaar. Cijfers vastgesteld door mensen niet. Bij beenwerk blijft er natuurlijk veel verschil tussen bedrijven. Is de vaars ’s morgens vlak na het melken ingeschreven als ze al een paar uur in de benen is, of heeft ze eerst een paar uur gelegen? Stapt ze weg over een gladde of opgeruwde vloer, een dichte vloer, rubber of een emissiearme vloer? Heeft ze onlangs een voetenbad gehad of is dat bad juist dringend nodig? Is het een bange vaars die wegsprint, of een heel brave die de inspecteur staat te likken? Of staat die vaars op een fokbedrijf, waar de klauwbekapper speciaal een week van tevoren langskwam, en waar ze voor de inspecteur aan de hand buiten op het gazon wordt gepresenteerd? Reden genoeg om alleen de genomics-stieren met de beste benen te gebruiken, en de rest te vergeten.

Laatste reacties

 • joannes

  Hoe komt het toch dat ¨Betrouwbaarheid¨ voordurend het probleem blijft?Zijn de Inspecteurs zo (on)betrouwbaar dat ze zich iedere keer weer laten misleiden door de ¨omstandigheden¨ zoals je hierboven in je blog beschrijft? Hebben ze niet zoiets als een uniforme omstandigheden corrector? Wat jij ziet, ziet die inspecteur toch ook? Kortom het CRV zal er iets op moeten bedenken want alléén een verkoopverhaal wat altijd met een paar korrels zout genomen moet worden of zoals hierboven met een nieuwe studie van het NVO met een betrouwbaarheid van 37% deugt niet. Dan zie ik keuzes als de goedkoopste stier met de hoogste score de meest voor de hand liggende. En daar heeft het CRV maar een klein belang bij!

 • VeireS

  Niemand is verplicht van een stier van 34 euro te nemen, kijk je in de ges fokwaarden lijsten heb je stieren als milton & lennox staan aan 9,5 euro sorry maar deze laat ik niet schieten hoor. En insemineer je dan x aantal koeien met een stier van 34 dan heb je nog een gemiddelde sperma prijs van +-20 euro. Iedereen moet zijn keuzes maken wil je betrouwbare stieren neem dan een fidelity ofzo maar die staat dan weer lager voor dochtervruchtbaarheid. Iedere stier heeft voor en nadelen maar wat mij opvalt is dat alle jongere stieren hoog scoren voor managementkenmerken, en dit is voor MIJ één van de belangrijkste kenmerken...

 • tinus888

  Ronald van noort had wel schoolmeester kunnen worden:geef de grootste druktemaker een beetje aandacht en je krijgt de hele klas rustig

 • joopi

  Ik had het vanmorgen al gelezen, maar ben nu pas van de schik bekomen dat hans ook positief over crv kan schrijven, goed zo kerel een beetje afwisseling in kritiek en complimenten kan geen kwaad

 • frankrooi

  In Duitsland worden fokwaarden enkel door de overheid verstrekt. Dit lijkt me ten goede te komen aan de betrouwbaarheid van Flecklvieh.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.