Boerenblog

24 reacties

Na de vakantie weer plannen maken

De zomer is gebruikt om bij te tanken, inspiratie op te doen, lekker van ons af te klagen én weer een nieuw begin te maken!

Bij thuiskomst bleek de wereld gewoon te hebben doorgedraaid, de oogsten waren geoogst. Zelfs drie sneden dit jaar! En wij staan weer met beide benen op de grond. We willen nog steeds heel graag onze eigen agrarische bestemming, het liefst in Scandinavië.
De hernieuwde energie geeft ons weer moed. We kunnen onze schouders ophalen bij het bericht dat de boerderij die wij eerst op het oog hadden, inmiddels is verkocht. En wel aan een jonge vrijgezel uit Zuidwest-Noorwegen met rijke ouders, voor een bedrag wat wij niet verantwoord vonden.
Maar wij hebben onze ogen en oren weer open, en de lijntjes uitgezet. Een boerderij in Nord-Trøndelag met melkvee en vleesvarkens? Een biologische boerderij in de Hardanger? Wie weet. De mogelijkheden liggen er echt wel. Er komt vanzelf wat op ons pad.

Foto

 • Bij thuiskomst was er genoeg werk aan de winkel, zoals ronde balen verzamelen.

  Bij thuiskomst was er genoeg werk aan de winkel, zoals ronde balen verzamelen.

Laatste reacties

 • Ferm

  Goed te horen dat jullie weer bijgetankt zijn en vol goede moed.

  Heb je de boerderij in Hovet, die aangeboden wordt op boerderij-connect ook gezien?

 • 7

  Ik denk dat het gewoon lastig is om in Noorwegen een melkveebedrijf te beginnen. Het bedrijf moet je al ge gunt worden.Meestal wil men het bedrijf in de familie houden, dus een verre achter neef-nicht maakt alweer meer kans bij zo´n bedrijf.
  Waarom niet Denemarken? Veel bedrijven gaan daar nog steeds naar de kloten. De taal kennen jullie al, dus daar hoeft het niet aan te liggen.

 • ed12345

  7 als veel bedrijven op de fles of naar de kloten gaan zoals jij zegt, is dat voor mij een teken .Het is in denemarken dus niet gemakkelijk boer te blijven.Ik heb ook gelezen van de gedaalde vastgoed waarde maar ik denk dat zolang je de bank op tijd betaald die niet direct geintresseerd is om je er uit te zetten

 • josrodenburg

  maar ed12345 dat die bedrijven naar de knoppe gaan in denemarken ligt toch niet aan de opbrengsten maar meer aan de kosten kant?? als nieuwkomer bepaal je zelf wat je koopt en voor hoeveel en daarmee bepaal je al een groot gedeelte van je toekomstige kostprijs.

 • Hodalen

  We richten ons nu op Noorwegen, Zweden en Denemarken.
  Het is ons Eigen Kapitaal wat vaak de bottleneck is. Andere boeren, in heel Scandinavie, hebben vaak meer door de verkoop van hun eigen boerderij, of hebben stomweg rijkere ouders. We kunnen soms best ver gaan bij de bank, maar ook die heeft ook een bepaald maximaal bedrag, kun je dan de rest bijpassen met eigen vermogen, dan zit je goed. Dan vissen wij wel eens achter het net.
  Of we kijken bij te dure bedrijven ;-)
  Maar lukt het ons eenmaal... dan hebben we het wel helemaal zelf gedaan!

 • Fermer

  @josrodenburg, in Denemarken staan veelal de grotere, moderne melkveebedrijven te koop, die met de laagste kostprijs zoals men altijd verkondigt. Aan de kostenkant kan het daar dus niet liggen dat men het niet trekt?

 • Deense-Pool

  Het is beter om spijt te hebben dat je een bedrijf niet kreeg,
  dan om spijt te hebben dat je het wel kreeg !
  Er komt altijd wel weer een bedrijf op de markt dat je intresse krijgt.

 • alco1

  @emmerei. Die moderne grote bedrijven hebben geen lage kostprijs i.v.m. de vaak zeer hoge hypotheek kosten. Ja zelfs bij die lage rentes.

 • Kobonde

  In DK zijn op dit moment zeer goede moglijkheden voor starters,
  ook met weinig ev.
  Ook leeg staande bedrijven waar nu het Kwotum verdwijnt weer
  redelijk makkelijk weer gemolken kan worden.

 • 7

  @ ed12345 Ik denk dat je altijd en overal moet blijven rekenen. Praatte vorige maand met iemand en die werkte bij een boer in Denemarken en die zat op 3 euro de liter gefinancierd. Ik denk dat je dan gewoon dom bezig bent geweest. Zulke bedrijven gaan dus over de kop
  @hodalen, Ik denk dat zuid noorwegen en zuid zweden al afvallen omdat het daar gewoon te duur is om een bedrijf te beginnen. Zijn in noorden van noorwegen en noorden van zweden wel weer mogelijkheden met minder eigen kapitaal. De omstandigheden in die gebieden zijn dan weer minder ideaal voor de bedrijfsvoering. Sociaal gezien wonen daar ook weer minder mensen.

 • veldzicht

  # 7
  Welke vrouw wil er mee naar N.Noorwegen of N.Zweden in een koud guur rot klimaat,mijn vrouw krijg je er met nog geen 7 paarden.

 • el

  Als je een rendabel bedrijf wilt, en geen buul met geld te besteden hebt valt Europa af. Overweeg oa: delen van Canada, het zuiden van de VS, of zuid Amerika .

 • W Geverink

  Ik heb hier in Canada -50C meegemaakt maar heb het nog nooit zo koud gehad als in Nederland.

 • 7

  @ veldzicht Ik denk een vrouw die veel van je houdt. Ben je wel eens in N Zweden of N noorwegen geweest?

 • veldzicht

  # 7
  Jawel, maar toen was het zomer en prachtig weer,ik heb wel kennissen daar wonen en in de winter is het daar geen pretje .

 • 7

  @ el Waarom het zuiden van de VS, Zijn de noordelijke staten van de VS niet goedkoper? Ga je naar de midwest dan zit je toch tussen de mais en de luzerne?

 • Fermer

  @alco1, bij welke hypotheekruimte is het dan nog steeds rendabel om te groeien?

 • alco1

  Dat hangt weer af van de andere resultaten!
  Waar het omgaat is dat hypotheek kosten ook meetellen bij de winstberekening.

 • Fermer

  Dat de hypotheekkosten ook een kostenpost zijn is toch algemeen bekent, en dat zal ook altijd meegenomen zijn. Blijft mijn vraag wanneer (veel) groter groeien dan uit kan en dit je kostprijs verlaagd? Immers je opbrengst per eenheid in z'n totaal zal nauwelijks toenemen, de laatste liters zijn het duurst te produceren, maar je krijg er wel een vaste (grote?) kostenpost bij. Dus de vraag van @agratax om de berekening van de kostprijsverlaging bij groei blijkt dus nog steeds niet positief beantwoordbaar! (zoals ook de ABN-bank nu als mostert na de maaltijd toegeeft).

 • joannes

  @emmerei, je probleem is per bedrijf uniek, omdat elk bedrijf zijn eigen variabelen, historie en toekomst (leeftijd eigenaar) heeft!

  Het is een probleem van Marginale kosten versus Maximale Winst!

  https://www.youtube.com/watch?v=flzZs7f2nR0

 • el

  @7 In het noorden moet je meer investeren in oa, duurder land en stallen voor het vee .

 • 7

  @ el, Als je een beperkt eigen vermogen hebt, laten we zeggen onder de 200.000 euro of dollar, is maar net wat je wilt, dan ga je toch eerst een bedrijf huren, met bij behorende stallen en land.
  Of denk ik daar iets te gemakkelijk over?

 • el

  @7,Dat is mogelijk!

 • wcvanginkel

  @kobonde hoe kom je erbij dat starters mAkkelijk kunnen beginnen in dk? Banken eisen bijna allemaal 3 miljoen ev

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.