Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

‘Groei kalveren: meer dan alleen goede kalvermelk’

Harmen Endendijk, hoofd R&D van Alpuro Breeding, werkt elke dag gepassioneerd aan een hoge groei van fokkalveren. Een optimale voeding is 1 ding. Maar volgens hem is voldoende tijd en aandacht besteden aan jongveeopfok minstens zo belangrijk.

Dit jaar voert Alpuro Breeding opnieuw een voerproef uit met 30 fokkalveren, net als in 2010. Het blijkt dat kalveren op een leeftijd van 98 dagen 125 kilo wegen, in 2010 was dat nog 115 kilo. Een stijging van 10 kilo in 9 jaar. De groei van kalveren blijft stijgen, maar wat is het geheim achter deze verdergaande stijging?

Wat doet Alpuro Breeding om de groei van kalveren te verhogen?

“We werken aan het verder optimaliseren van de voeding van kalveren. Daarnaast bieden we melkveehouders volledige begeleiding in de opfok. Het gaat om het totaalplaatje van het opfokmanagement. Want je kunt kalveren wel goed voeren, maar als je niet zorgt voor een gekalibreerde drinkautomaat, tochtvrije omgeving en het niet zo nauw neemt met de hygiëne, komt de potentiële groei er niet uit.”

Harmen Endendijk: "Het draait om een betere voeropname en -benutting van een kalf, ofwel een hoge voerefficiëntie". - Foto: Ronald Hissink
Harmen Endendijk: "Het draait om een betere voeropname en -benutting van een kalf, ofwel een hoge voerefficiëntie". - Foto: Ronald Hissink

Hoe kun je met voeding sturen op een hoge groei?

“Het draait om een betere voeropname en -benutting van een kalf, ofwel een hoge voerefficiëntie. Wij zijn er op onze proefbedrijven dagelijks mee bezig. Onder andere met verhoging van melkschema’s en met een betere afstemming van aminozuurpatronen van melk op de behoeftes van de kalveren. En door juiste keuzes van grondstoffen en behulpzame additieven voor melkpoeders. Ook verfijnen we aan de samenstelling en verteerbaarheid van kalverbrok om de pensontwikkeling en voerbenutting te verbeteren. Onze Ruwvoerbrok blijkt het beste in staat om te zorgen voor veel en lange penspapillen en dat zorgt voor een goede penswerking en hoge groei.”

Waarom heeft voeding effect op het aantal en lengte van penspapillen?

“Een pasgeboren kalf heeft een gladde penswand. De penspapillen ontstaan pas als er uit makkelijk fermenteerbaar zetmeel uit krachtvoer vluchtige vetzuren ontstaan. Vluchtige vetzuren verzuren het pensmilieu en dat prikkelt de penswand om penspapillen te vormen, waarmee het dier de oppervlakte van de penswand vergroot. De grotere penswand neemt meer vluchtige vetzuren op en dat voorkomt verzuring van de pensinhoud. Snijmais met trager fermenteerbaar zetmeel prikkelt de penswand minder om penspapillen te vormen.”

Elke 100 gram extra daggroei in de eerste 14 weken van een kalf leidt tot 350 tot 400 liter meer melk. In onze huidige proef is het verschil bijna 200 gram

Welk onderzoek in het buitenland is voor Nederland interessant?

“Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat er een verband is tussen daggroei van een kalf en de uiteindelijke melkproductie in haar eerste lactatie. Elke 100 gram extra daggroei in de eerste 14 weken van een kalf leidt tot 350 tot 400 liter meer melk. In onze huidige proef is het verschil bijna 200 gram, ofwel een voorspeld verschil van 700 tot 800 liter in de vaarzenlijst.”

Hoe ver kan de groei van kalveren doorgaan, waar is de grens?

“Er zit nog rek in. Het is net als bij nieuwe wereldrecords bij schaatsen. Het lijkt onmogelijk te passeren, maar het wordt toch steeds weer doorbroken door nieuwe technieken of trainingsaanpak. Bij kalveropfok is het net zo. Met meer kennis verbetert de voeding en het gehele opfokmanagement kan altijd nog scherper. We zien nu dat veehouders, onder andere vanwege fosfaatrechten, scherper sturen op de jongveeopfok. Alles moet kloppen, van voeding, biestvoorziening en huisvesting tot gestructureerd werken. Als dat lukt zijn we in staat om de genetische aanleg voor groei van kalveren nog beter te benutten.”

Laatste reacties

 • de extra melk is dat met zelfde gehalten?...praat liever over kg vet en eiwit dan heb je goed vergelijk

 • deB.


  Loopt ook al een heel clubje daar, die het bordje van de boer verder leeg eten.

  Compleet overbodig al het gezever over kalveren, netjes oppassen, en ze kalven allemaal op of binnen 2 jaar

 • kschouten

  Ik voer de goedkoopste melkpoeder die er is 35 euro per zak wel voer ik van week 4 tot 7 iets meer als wat op de zak staat . verder bouw ik heel langzaam af geef veel brok ze doen het prima.

 • kleine boer

  En wat is er mis met melk van eigen koeien?

 • J.W. de Kloet

  voer gewoon melk van eigen koeien. als je maar de hoogste gezondheid status heb is dat de beste manier.

 • Vhouder

  als alleen extra melk belangrijk is moet ie zijn frieshollands vee inruilen voor holsteinfriesian vee doet ie ook niet dus weet zelf ook wel beter

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.