Rundveehouderij

Achtergrond

Melkaanvoer april boven 39.000 ton per dag

De Nederlandse melkaanvoer is in april gestegen tot 39.100 ton per dag. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hoewel de melkaanvoer stijgt, blijft de aanvoer nog wel achter bij levering van april vorig jaar.

Dat de melkaanvoer groeit, is voor de tijd van het jaar niet gek. Maart tot en met mei is ook in het verleden de periode waarin de meeste liters melk worden geleverd. In totaal werd in april 1,17 miljoen ton melk afgeleverd bij de Nederlandse zuivelaars. Een jaar terug was dat nog 1,19 miljoen ton, ofwel 39.760 ton per dag.

Gemiddelde vetpercentage

Het vetpercentage neemt langzaam weer wat af. In april werd 51.487 ton vet geleverd, wat neerkomt op een gemiddelde vetpercentage van 4,39%. Daarmee wijkt het vetgehalte nauwelijks af van de voorgaande jaren, want zowel in 2017 als 2018 lag het percentage in april op 4,40%. Nu de koeien meer en meer naar buiten gaan, zal het vetpercentage de komende maanden verder dalen.

Verschil met vorig jaar

In totaal is in de eerste 4 maanden van het jaar nu 4,613 miljoen ton liter geleverd door de Nederlandse melkveesector. Vorig jaar werd in dat tijdvak nog 4,745 miljoen ton melk opgehaald bij de melkveehouders. Dat er minder melk wordt geleverd heeft 2 belangrijke oorzaken: in de eerste plaats de krimp in de veestapel en in de tweede plaats de krappere ruwvoerpositie vanwege de droge zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.