Rundveehouderij

Achtergrond

Weer iets meer nadruk op melk

De laatste maanden was er veel nadruk op gehalten. In dit overzicht zijn er ook weer echte melkverervers te vinden.

Het eerste overzicht van 2019 van de jonge stieren en proefstieren bevat een aantal bijzondere nieuwkomers.

Roodbont

De eerste stier die opvalt is de roodbonte Marsden P, een hoornloze stier van GGI. Deze mission-zoon vererft door zijn flinke hoeveelheid melk van 2.140 kilo en een plus voor melkeiwit maar liefst 81 kilo melkeiwit. Daarnaast zet hij nog eens 81 kilo melkvet wat zijn totaal op 162 kilo vet en eiwit brengt.

Gansey’s Antartica van KI Kampen brengt minder melk maar wel meer toegevoegde waarde op de gehalten. Van Apina Movistar zijn nog geen verwachtingswaarden bekend. Van zijn vader weten we echter dat deze een plusje in het eiwit brengt en de tweede lijst van de moeder van Movistar is (in 355 dagen) 14.827 kilo melk met 5,20% vet en 3,83% eiwit. Ook haar moeder doet het over 4 lijsten met gemiddeld 4,60% vet en 3,70% eiwit heel best.

De laatste nieuwe roodbonte stier is van WWS. De organisatie brengt de Amerikaans gefokte Crown Red. Een Apprentice-zoon uit een Delta-moeder. Deze stier vererft met 1.546 kilo ook een beste hoeveelheid melk en is nagenoeg neutraal op de gehalten. Daarmee haalt deze stier 118 kilo vet en eiwit. Daarnaast heeft hij beste fokwaarden voor de levensduureigenschappen met ruim 800 dagen levensduur, 106 voor uiergezondheid en 111 voor totaal exterieur.

Zwartbont

ABS introduceert bij zwartbont Bellwether, een Topshot-zoon uit een Silver-dochter. ABS brengt de stier onder deze naam op de markt. Wie zijn exacte fokwaarden wil zien moet zoeken op de naam Bello. De stier heeft in elk geval bijna 1.200 kilo melk met 0,20 voor vetgehalte en 0,11 voor eiwit. Deze productie brengt hem samen met prima levensduur net boven de 300 NVI.

Jukebox van CRV is een echte gehaltenstier, net als Spiceman van KI Kampen. Beide stieren vererven amper 300 kilo melk, maar leveren wel voor zowel vet als eiwitgehalte een dikke plus. Spiceman komt uit de stal van Jos Knoef en kent Big Elsie 7 (Brawler) als moeder. Zij gaf in haar eerste lijst in 305 dagen 11.169 kg melk met 4,13% vet en 3,58% eiwit.

Big Elsie 7 (Brawler) is de moeder van Spiceman. Ze gaf als vaars in 305 dagen 11.169 kg melk met 4,13% vet en 3,58% eiwit. - Foto: Alger Meekma
Big Elsie 7 (Brawler) is de moeder van Spiceman. Ze gaf als vaars in 305 dagen 11.169 kg melk met 4,13% vet en 3,58% eiwit. - Foto: Alger Meekma

De nieuwe stieren van firma Dekker (Musteer) en K&L (VH Ramsey) zijn juist weer wat sterker in melkvererving. Dat kan zeker gezegd worden van Chaplin van Livegen, die met 2.346 kilo melk betiteld kan worden als een echte melkstier. De gehalten zitten wel dik in de min, maar door zijn enorme melkplas levert hij toch 123 kilo vet en eiwit.

K&L brengt VH Ramsey, een door Viking Genetics gefokte River-zoon uit deze 87 punten Deense Penley-dochter. - Foto: Alex Arkink
K&L brengt VH Ramsey, een door Viking Genetics gefokte River-zoon uit deze 87 punten Deense Penley-dochter. - Foto: Alex Arkink

De laatste 2 nieuwe toegevoegde stieren komen uit de koker van Semex. Progenesis Marius is ook een stier die met ruim 1.900 kilo melk een flinke bijdrage levert in melkproductie van zijn nakomelingen. Samen met een neutraal eiwitgehalte komt hij tot 66 kilo melkeiwit. Ook op gebied van levensduur, uiergezondheid en vruchtbaarheid scoort de stier goed. Alleen zijn exterieurvererving is met 103 gewoontjes. Daar doet zijn stalgenoot, Siemers Darwin het met 112 een stuk beter.

Klik op de tabel voor een vergroting

Of registreer je om te kunnen reageren.