Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vrijloopstal kan rendement veehouder verbeteren

Het onderzoeksproject FreeWalk wil optimale vrijloop- en ligboxenstallen voor koe, milieu en veehouder. Dit Europese netwerk van wetenschappers en veehouders zoekt oplossingen voor knelpunten die deze ontwikkeling in de weg staan.

Vorig jaar ging FreeWalk van start. Dit Europese netwerk van wetenschappers, 40 melkveehouders uit 9 Europese landen en deskundigen uit Israël en Amerika zoeken samen naar de optimale stal voor koe, milieu en veehouder. Van de 40 veehouders hebben er 20 een vrijloopstal en 20 een ligboxenstal.

Vrijloopstal voor meer dierwelzijn en diergezondheid

Vrijloopstallen zijn ontwikkeld om dierenwelzijn en diergezondheid te verbeteren. Daarnaast levert het een betere mestkwaliteit op en minder geurhinder. Koeien hebben in vrijloopstallen meer vierkante meters per dier, meer grip op de bodem, er zijn geen obstakels in de ligruimte en het ligbed is zacht. In Israël zijn al vrijloopstallen gebouwd vanaf 1980 en in Amerika vanaf 2001. “In Israël staat 90% van de koeien in een vrijloopstal met gedroogde mest als bodembedekking. In de VS zijn er rond de 500 vrijloopstallen”, schat Paul Galama, projectleider onderzoek vrijloopstallen van Wageningen University & Research.

Tekst gaat verder onder video

Mestkwaliteit

In Europa groeit de interesse voor vrijloopstallen, met enkele tientallen vrijloopstallen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Het netwerk richt zich op het volgen van dierenwelzijn in vrijloopstallen en ligboxenstallen, maar ook op mestkwaliteit, XTAS, economie en de mening van burgers over huisvesting van melkvee. “Vooral het delen van kennis en ervaringen over de mate waarin je het bodemmateriaal moet composteren, is interessant”, vertelt Galama. “In Nederland stimuleren we het composteringsproces met actief beluchten.”

Tekst gaat verder onder foto

Vrijloopstal gebouwd als 'koeientuin', in Delfgauw. Onderzoekers verwachten dat vrijloopstallen het dierenwelzijn en de koegezondheid verbeteren. In Europa groeit de belangstelling voor vrijloopstallen.- Foto: Roel Dijkstra
Vrijloopstal gebouwd als 'koeientuin', in Delfgauw. Onderzoekers verwachten dat vrijloopstallen het dierenwelzijn en de koegezondheid verbeteren. In Europa groeit de belangstelling voor vrijloopstallen.- Foto: Roel Dijkstra

Langere levensduur van koeien

De verwachting is dat vrijloopstallen het dierenwelzijn en de koegezondheid verbeteren. “Er is meer onderzoek nodig om dat hard te maken”, zegt Galama. “Maar waarschijnlijk realiseren veehouders met een vrijloopstal een langere levensduur van hun koeien, is de veevervanging lager en halen zo een beter rendement.”

Hoger aandeel organische stof

Dat compenseert investeringskosten in een vrijloopstal, en kosten van strooiselmateriaal en mechanisatie. Ook levert het bodemmateriaal uit een vrijloopstal een betere mestkwaliteit op dan drijfmest. “Compost uit een vrijloopstal is op korte termijn als meststof minder geschikt dan drijfmest, omdat de stikstof langzamer vrij komt. Maar het hoge aandeel organische stof maakt het een bodemverbeteraar die op langere termijn zijn vruchten afwerpt.”

Laatste reacties

  • farmerbn

    Mijn Franse buurman heeft de ideale stal. Naast zijn 70 melkkoeien heeft hij ook een hoop graanland dus stro is er volop. Direct aan het voerhek heeft hij een betonnen plaat van 4 m breed en daarna een grote ruimte op kalksteen met een hoge ph. Elke dag duwt hij met de voorlader de stromest van drie ronde balen stro de stal uit en brengt hij met de stroblazer weer drie balen. Dat gebruikte stro met een beetje mest composteert hij buiten op het land. Dat uitduwen en instrooien duurt maar een kwartier en dat is geen handwerk zoals je wel hebt bij ligboxen . Melkkoeien moet je niet op een mest- of composthoop houden.

  • gerben5

    Dan heeft hij al 330 ton stro nodig per jaar

  • farmerbn

    Sorry, elke dag betekent elke staldag. De koeien staan maar 120-150 dgn per jaar binnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.