Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Online platform voor veehandel rukt op

Digitale bemiddelaars dringen door op de markt voor afgemolken koeien. Ze beloven gemak, maar kunnen niet de handelaar helemaal vervangen.

Een veehandelaar die om de zoveel tijd eens langs komt om te vragen of er nog uitgemolken vee weg kan; de klassieke rol van de veehandelaar is veel melkveehouders bekend. Maar de markt voor afgemolken koeien verandert en daarmee ook de rol voor de handelaar. Online platforms waar melkveehouders en veehandelaren samenkomen, steken de kop op. De rol voor de handel verandert. Hoe snel, dat is de vraag.

Melkveestapel te groot

Aanleidingen om meer gemak te zoeken zijn er genoeg. Met name in de laatste paar jaar zijn sterk oplopende aantallen melkkoeien geslacht en geëxporteerd. Het was nodig omdat de melkveestapel te groot was geworden om aan de mest- en fosfaatregels te voldoen. Vervelend voor de bedrijfsontwikkeling, maar het was onontkoombaar. Het had echter erger gekund. De melkveehouders hebben doorgaans redelijke tot goede vleesprijzen gebeurd voor de dieren waar ze afscheid van hebben genomen.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Dat is ook wel weer opvallend, want het vlees van afgemolken koeien gaat voor het grootste deel richting consument in de vorm van gehakt en vleessnippers. En dat is, met alle respect, niet het meest hoogwaardige vlees. Het levert in ieder geval niet hetzelfde geld op als een biefstukje van een Limousin of Charolais-rund.

Prijzen slachtkoeien omhoog

Het extra aanbod heeft de prijs niet merkbaar gedrukt. Eigenlijk helemaal niet. Oorzaak zijn de goede exportmogelijkheden voor onder meer achtervoeten. Dat heeft gezorgd voor het hoge prijsniveau dat momenteel in de markt zichtbaar is. De notering van Vee&Logistiek voor een P-kwaliteit slachtkoe staat nu op maximaal € 2,85 per kilo geslacht gewicht. Dat is 65 cent hoger dan een jaar terug. Vooral in de periode van maart tot en met september ging de prijs vorig jaar fors omhoog.

Krijgt de afvoer van het vee nog de aandacht die het verdient?

Het geeft maar weer eens aan dat de afvoer van afgemolken koeien en mindere kwaliteit melkvee best nog een flinke inkomstenpost kan zijn. Als er maar afzetruimte is voor het vlees. In het binnenland, dan wel over grens. Vraag is dan: krijgt de afvoer van het vee nog de aandacht die het verdient? Allerlei initiatieven maken het de boer gemakkelijk om in ieder geval zonder veel gedoe van de niet meer gewenste koeien af te komen.

Kiezen uit meerdere handelaren

Eerst was er het digitale platform Cowlinq, maar dat ging na gerommel met weegbrieven ten onder. Inmiddels is er Stallijst.nl. Een melkveehouder die zich bij dit platform aanmeldt, kan een keuze maken uit meerdere handelaren. Niet alleen voor afgemolken vee, maar ook voor nuchtere kalveren. Je kunt daarnaast je vee nog altijd ‘meegeven’ aan je handelaar en dan maar afwachten hoeveel geld er terugkomt.

Handel op de veemarkt voor slachtkoeien in Leeuwarden. Wekelijks worden hier zo'n 500 koeien verhandeld. - Foto: Mark Pasveer
Handel op de veemarkt voor slachtkoeien in Leeuwarden. Wekelijks worden hier zo'n 500 koeien verhandeld. - Foto: Mark Pasveer

Sparren met de veehandelaar

De meest intensieve weg is een handelaar laten komen en met hem in overleg gaan over hoeveel dieren je kwijt wilt en tegen welke prijs ongeveer. Of hem laten adviseren welke dieren je het best kunt wegdoen. Dat zijn niet altijd de koeien die puur op basis van de eigen bedrijfsinformatie het eerst in aanmerking komen om te worden afgestoten, zegt handelaar Derk Jan Kuenen uit Zelhem. “Een goede handelaar kan je vaak vertellen welke koe qua spierbedekking en andere factoren het meest opbrengt. Dat is soms toch net een ander dier dan je als melkveehouder zelf in gedachten had, en het hoeft niet ten koste te gaan van je melkopbrengst. Je merkt ook dat veel boeren de behoefte hebben om even met iemand te sparren over de afvoer van het vee.”

‘Een goede handelaar kan je vaak vertellen welke koe qua spierbedekking en andere factoren het meest opbrengt’

Kuenen denkt daarom dat het fysieke contact met een veehandelaar nooit helemaal plaats gaat maken voor digitale afhandeling. Digitale systemen kunnen handig zijn en melkveehouder en handelaar ondersteunen. Er zijn ook boeren die de tijd niet willen nemen voor overleg met een veehandelaar, maar de meeste melkveehouders zitten anders in hun vel, merkt hij.

De oprichters van Stallijst.nl mikken op de melkveehouders die niet altijd de tijd nemen voor een bezoekje van de veehandelaar. Hoe groot die groep is, is lastig te zeggen. Op dit moment kent Stallijst.nl zo’n 10 actieve melkveehouders. Dat zijn er nog niet veel, maar de oprichters van het online platform benadrukken dat alles nog in de kinderschoenen staat.

Tekst gaat verder onder foto.

700.000 koeien naar Nederlandse slachterij

Of de koeien nu via rechtstreeks contact met een veehandelaar of via een online platform worden verkocht, van de kleine 800.000 koeien die vorig jaar zijn afgevoerd, ging een kleine 10% levend de grens over, meestal naar een Duitse runderslachterij. Ruim 700.000 koeien eindigden in een Nederlandse runderslachterij. In de meeste gevallen was dat bij een slachterij van Vion (Tilburg of Dokkum – binnenkort wordt dat Leeuwarden). Andere grotere koeienslachters zijn Gosschalk in Epe, Ameco in Apeldoorn en Van Hattem/Dutch Meat Company in Dodewaard. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere slachterijen.

Koeienkarkassen in de nieuwe Vion-slachterij in Leeuwarden. Het vleesconcern wil via concepten, zoals Waddenvlees, meerwaarde geven aan vlees van melkkoeien. - Foto: Vion
Koeienkarkassen in de nieuwe Vion-slachterij in Leeuwarden. Het vleesconcern wil via concepten, zoals Waddenvlees, meerwaarde geven aan vlees van melkkoeien. - Foto: Vion

Gehakt en vleessnippers

Het grootste deel van het rundvlees van de uitgestoten melkkoeien wordt verwerkt tot gehakt en vleessnippers. Dat is om twee redenen: het kost zowel het vleesbedrijf als de consument het minste werk en tijd. Bovendien kan het melkkoeienvlees qua malsheid en andere eigenschappen niet concurreren met het vlees van echt vleesvee (binnenlands en geïmporteerd) om in andere segmenten goed te kunnen verkopen in Nederland.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Vion ziet toekomst van vlees met meerwaarde in concepten

Dat wil niet zeggen dat iedereen het daarbij laat. Vleesbedrijf Vion ziet de toekomst van vlees met meerwaarde in concepten. Dat geldt ook voor rundvlees, vertelt communicatiedirecteur Nancy Aschman. Rundvleesconcepten waar Vion aan werkt, zijn onder meer Waddenvlees, van Noord-Nederlands melkvee, en biologisch melkvee. Nu brengt dit nog niet veel meerwaarde op, maar de hoop en verwachting is dat dit verandert, vertelt ze. Het neerzetten van goede concepten vraagt echter een langdurige inspanning en geduld. Slachterij Gosschalk in Epe brengt samen met zuivelcoöperatie DOC Kaas weidevlees op de markt, in zekere zin ook een concept, met opnieuw een bescheiden meeropbrengst.

Mede-auteur: Frank Bussink

Eén reactie

  • mariapeel

    Rundvlees wordt standaard duurder een koe krijgt maar 1 kalf en de vraag groeit dus een dubbele werking . En dan zijn er in Nederland ook nog vrouwelijke extra geslacht die nooit geen kalf meer krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.