Rundveehouderij

Achtergrond

15 nieuwe maisrassen op Aanbevelende Rassenlijst

De Aanbevelende Rassenlijst voor maisrassen is uitgebreid met 15 nieuwe rassen. De lijst telt nu 65 rassen.

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijst 2019 kent maar liefst 65 maisrassen. Hiervan zijn er 31 in de groep zeer vroege en vroege rassen. De groep middenvroege en middenlate rassen telt 17 rassen, net als de lijst voor de rassen korrelmais en Corn Cob Mix (CCM). De lijst is met 15 rassen uitgebreid, terwijl er 9 rassen van de lijst zijn gehaald. Daardoor bevat de lijst in totaal 6 rassen meer.

Lees verder onder de foto

In de groep zeer vroeg en vroege rassen haalt het nieuwe ras Farmodena de hooste verhoudingsgetallen voor drogestofopbrengst en VEM-opbrengst per hectare. - Foto: Henk Riswick
In de groep zeer vroeg en vroege rassen haalt het nieuwe ras Farmodena de hooste verhoudingsgetallen voor drogestofopbrengst en VEM-opbrengst per hectare. - Foto: Henk Riswick

Hieronder worden een aantal eigenschappen van de nieuw toegevoegde rassen vermeld. De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) heeft een compleet overzicht met alle waarderingen van de landbouwkundige eigenschappen, alsook de opbrengst zetmeel en droge stof in verhoudingsgetallen op hun website. Met ingang van 2019 stopt CSAR met het uitbrengen van de papieren Aanbevelende Rassenlijsten.

Zeer vroege en vroege maisrassen

In de groep zeer vroege en vroege maisrassen zijn 8 rassen toegevoegd. De rassen worden vermeld in volgorde van drogestofgehalte. De eerste is Autens KWS, vertegenwoordigd door KWS Benelux. Het ras kenmerkt zich door het hoge drogestofgehalte en zetmeelgehalte bij oogst. Ook bij 35% droge stof is het zetmeelgehalte met 101 bovengemiddeld. Het zetmeelgehalte 100 is 389 gram per kilo droge stof.

De tweede nieuwkomer is LG 31.205 van Limagrain Nederland. Ook dit ras haalt een hoog drogestofgehalte, heeft 103 voor zetmeelgehalte bij 35% droge stof en door de hoge drogestofopbrengst van 103 haalt dit ras ook een hoge VEM-opbrengst van 103.

Lees ook: ‘Maistelers gaan voor vroegere rassen op kleiner areaal’

Kaprillas van opnieuw KWS Benelux is een ras met een behoorlijke plantlengte met daardoor ook een bovengemiddelde drogestofopbrengst. Samen met 101 voor VEM/kilo droge stof (kwaliteit) komt de hectareopbrengst in VEM op 101.

Direct onder Kaprillas staat SY Talisman in de lijst. Dit ras van Syngenta Seeds scoort vooral goed op drogestofopbrengst per hectare, waar het 103 scoort. De VEM-opbrengst per hectare komt uit op 100.

Lees verder onder de foto

Bij de middenvroege en middenlate rassen zijn 4 nieuwe rassen toegevoegd die alle bovengemiddeld scoren op drogestofopbrengst en VEM-opbrengst per hectare. - Foto: Henk Riswick
Bij de middenvroege en middenlate rassen zijn 4 nieuwe rassen toegevoegd die alle bovengemiddeld scoren op drogestofopbrengst en VEM-opbrengst per hectare. - Foto: Henk Riswick

Drogestofopbrengst sterk punt

De drogestofopbrengst en VEM-opbrengst per hectare zijn ook de sterke punten van het tweede nieuwe ras van Limagrain Nederland. LG 31.219 haalt voor beide eigenschappen 102. Ook voor het zetmeelgehalte bij oogst en bij 35% droge stof scoort het ras met 101 voor beide eigenschappen bovengemiddeld.

Farmodena van FarmSaat Nederland is de topper op het gebied van drogestofopbrengst per hectare. Daar haalt het ras een verhoudingsgetal van 107 en haalt samen met een 97 voor VEM per kilo droge stof toch nog de hoogste VEM-opbrengst per hectare, met een verhoudingsgetal van 104. Alleen het vorig jaar toegevoegde ras LG 31.226 evenaart dat laatste.

Tweede ras Syngenta

Ook Syngenta ziet net als KWS en Limagrain een tweede ras toegevoegd in de zeer vroege/vroege groep. Het gaat om SY Tellas, dat met 104 voor hectareopbrengst en 103 VEM-opbrengst per hectare ook heel prima presteert.

De laatste in deze groep is Rudint van MOVO-Zaden. Het is een wat langer ras dat zo leidt tot 101 voor hectareopbrengst. De kwaliteit uitgedrukt in VEM per kilo droge stof komt uit op 98.

De verhoudingsgetallen van rassen uit verschillende vroegheidsgroepen zijn niet vergelijkbaar.

Middenvroege en middenlate rassen

In de groep middenvroege en middenlate rassen zijn 4 rassen toegevoegd. Net als bij de vroege rassen zijn de rassen in volgorde van drogestofgehalte geplaatst. De verhoudingsgetallen zijn niet vergelijkbaar met die van de vroege rassen, omdat 100 bij de vroege rassen een andere waarde vertegenwoordigt dan die in de groep midden-vroeg/midden-laat.

Voor de groep middenvroeg en middenlaat geldt dat 100 voor drogestofopbrengst per hectare overeenkomt met 22,7 ton droge stof. Het verhoudingsgetal 100 voor VEM-opbrengst per hectare staat voor 22.800 kVEM per hectare. Opvallend is dat de 4 nieuw toegevoegde rassen op deze twee eigenschappen allen 100 of meer realiseren.

Lees verder onder de foto

Voor de korrelmaisteelt levert KWS de rassen Amanova en Agro Fides. ES Hubble is het nieuwe ras van Euralis Semences. - Foto: Ronald Hissink
Voor de korrelmaisteelt levert KWS de rassen Amanova en Agro Fides. ES Hubble is het nieuwe ras van Euralis Semences. - Foto: Ronald Hissink

Het eerste nieuwe ras in deze groep is Severeen. Dit ras van Limagrain Nederland haalt voor zowel drogestofopbrengst als VEM-opbrengst per hectare 102 met een VEM per kilo droge stof van 100.

SY Gordius van Syngenta Seeds heeft een hoge drogestofopbrengst per hectare van 103 en voor VEM-opbrengst per hectare komt het uit op een verhoudingsgetal van 104. Dat is de hoogste score van alle rassen in deze groep.

Farmoritz van FarmSaat Nederland heeft voor beide voorgenoemde eigenschappen 101. Het heeft met 107 het hoogste zetmeelgehalte bij 35%.

De laatste in deze groep is DS21194B van DSV Zaden Nederland. Het ras haalt 101 voor drogestofopbrengst per hectare en 100 voor VEM-opbrengst.

Korrelmais

De laatste 3 nieuwe rassen zijn toegevoegd in de groep rassen voor korrelmais en Corn Cob Mix. Deze rassen worden geplaatst in volgorde van vochtgehalte. De drogestofopbrengst wordt uitgedrukt in korrelopbrengst per hectare. Ook het vochtgehalte en drogestofgehalte is een kwalificatie van de korrel.

Van alle rassen in deze groep heeft KWS Benelux een zeer groot aandeel. Ook van de nieuwe rassen levert KWS Benelux er 2. Dat zijn Amanova en Agro Fides. Beide rassen hebben 101 voor drogestofgehalte in de korrel, waarbij Amanova 100 voor korrelopbrengst haalt. Dat komt overeen met 11,3 ton droge stof per hectare. Agro Fides haalt voor droge stof korrelopbrengst 102.

Euralis Semences levert ES Hubble. Dit ras heeft met een 9 de hoogste waardering voor oogstbaarheid. Voor drogestofkorrelopbrengst haalt dit ras 99 en voor drogestofgehalte 100.

Lees ook: Boer hoort aan tafel bij rassenonderzoek

Of registreer je om te kunnen reageren.