Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Zo werkt de btw-regeling voor hobbyboeren

Kleine ondernemers krijgen ook met de btw-regeling te maken. Voor hobbyboeren met een paar stuks vleesvee kan een speciale regeling uitkomst bieden.

Per 1 januari wordt de landbouwregeling afgeschaft. Alle agrarische ondernemers krijgen dan met een btw-boekhouding te maken. Ze moeten over hun verkopen op een factuur btw vermelden en afdragen aan de fiscus. Betaalde btw over inkopen en investeringen kunnen ze terugvragen. Grote ondernemers werken vaak al vrijwillig met de btw-boekhouding omdat ze per saldo meer ontvangen dan afdragen.

Extra boekhoudkosten

Ook kleine ondernemers en hobbyboeren moeten vanaf 1 januari 2018 in principe btw gaan rekenen. Dat betekent onder andere een factuur met btw en bijhouden van een administratie. Dat treft veel kleine vleesveehouders. Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek belastingadvies bij ABAB, schat dat hobbyboeren al gauw € 75 tot € 100 per kwartaal kwijt zijn aan extra boekhoudkosten.

Ook hobbyboeren krijgen met de btw-regels te maken. Een speciale regeling voor kleine ondernemers kan uitkomst bieden. - Foto: Mark Pasveer
Ook hobbyboeren krijgen met de btw-regels te maken. Een speciale regeling voor kleine ondernemers kan uitkomst bieden. - Foto: Mark Pasveer

Wouter Hartendorf, voorzitter van de vakgroep van LTO Vleesveehouderij, verwacht dat boerengeld de sector uitstroomt. “LTO heeft geprobeerd de veranderingen tegen te houden, maar dat is niet gelukt. Het gaat tijd en geld kosten, maar ik heb niet de indruk dat veel kleine vleesveehouders hierdoor stoppen.”

Meedoen aan de btw-regeling heeft overigens niet alleen nadelen voor deze groep. De btw van investeringen van de afgelopen jaren is namelijk nog deels op te voeren. Daarnaast kan een ondernemer btw terugvragen van de dieren die op 1 januari 2018 als voorraad aanwezig zijn.

Kleineondernemersregeling

Een hobbyboer kan in principe gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Dat geldt voor ondernemers met minder dan € 1.345 btw-afdracht per jaar. Bij een bedrag tussen € 1.345 en € 1.883 is het mogelijk er deels gebruik van te maken. Ook kunnen ze een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen.

Deze regelingen bieden een uitkomst voor hobbyboeren, maar hebben ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat hobbyboeren doorgaans per saldo op jaarbasis niets hoeven te betalen, maar door de kwartaalaangifte wel iedere keer een berekening moeten maken en aangifte moeten doen. Van den Kerkhof wijst op de mogelijkheid om jaaraangifte te doen, maar daarvoor moet een ondernemer eerst een jaar hebben aangetoond dat hij onder de grens van € 1.345 btw blijft. “We hebben ons er bij de politiek hard voor gemaakt dat dit vanaf 2018 al mogelijk zou zijn, maar dat lijkt niet meer te lukken.”

Om voor de kleineondernemersregeling in aanmerking te komen moet de ondernemer een nummer van de Kamer van Koophandel (KvK) krijgen. Bij heel kleine aantallen vee kan dat een probleem zijn. Een inschrijving bij RVO.nl is volgens Van den Kerkhof voldoende reden om voor de omzetbelasting als ondernemer aangemerkt te worden.

De voor- en nadelen van de kleineondernemersregeling

Wel of niet als ondernemer worden gezien heeft voor- en nadelen. Geen ondernemer betekent geen administratief gedoe, maar ook geen gebruik maken van het recht op aftrek van btw. Verder mag degene die hun vee koopt, volgend jaar niet meer 5,4% op de koopprijs als btw in aftrek brengen. Een koper mag btw alleen terugvragen als deze op de factuur vermeld staat. Dat kan gevolgen hebben voor de prijs van deze kleine ondernemers. Meedoen met de kleineondernemersregeling of ontheffing administratieve verplichtingen is dus een afweging die per situatie anders kan uitpakken.

➤ Checklist: Regel deze dingen voor 1 januari 2018

 • Overleg tijdig met uw boekhouder over de mogelijkheden van de kleineondernemersregeling en ontheffing administratieve verplichtingen.
 • Stel de levering van een werktuig uit na 1 januari 2018; dan kan de hele btw worden afgetrokken. Let op dat voor een eventuele Investeringsaftrek in 2017 nog wel een aanbetaling moet worden gedaan voor 31 december 2017.
 • Houd met de tijdplanning ook rekening met (des)investeringen, zoals bij inruil en aankoop van een trekker of werktuig. Het kan interessant zijn de oude machine te verkopen in de landbouwregeling en uw nieuwe in de btw-regeling kopen.
 • Let op bij de inkoop van advies. Adviseurs mogen dit jaar nog 6% btw rekenen in plaats van 21% vanaf 1 januari. Die zal liever dit jaar nog de dienst leveren, maar voor de ondernemer die 21% kan aftrekken is de dienst volgend jaar juist goedkoper.
 • Informeer tijdig uw buitenlandse leveranciers dat ze de btw naar u kunnen verleggen, zodat de facturen vanaf 1 januari correct worden verstuurd.

Laatste reacties

 • koestal

  toch weer extra kosten en administratie

 • wienbemelmans

  ze willen de boeren weg hebben kost wat kost. zo dat de stedelingen naar het
  platteland kunnen.

 • ik ben hobby schapenhouder en heb 10 schapen. Is het de bedoeling dat ik straks btw moet invullen? dan kosten de schapen mij veel geld. Nu kosten ze mij ook al geld , hooi kopen/ land bemesten/ water / bixs en pulp.
  graag hoor ik of iemand weet als je als hobby en maar een klein aantal schapen houd er ook onder valt

 • roelofina10

  Ik heb voor 31 december mijn 12 schapen weggedaan

 • bronwater

  Hoe zit het met melkgeld december ontvangen van melkfabriek. De melk is in december 2017 geleverd. En factuur in januari.

  Maar in december 2017 is de boer nog in de landbouwregeling.

  Hoe zit dat?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.