Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

‘Het liefst zou ik helemaal geen kunstmest meer gebruiken’

De proef met de bedrijfseigen stikstofnorm stelt melkveehouders in staat meer dierlijke mest en minder kunstmest gebruiken op hun land. Kees van Wijk doet mee aan deze proef.

Kees van Wijk melkt 115 koeien in het Gelderse Waardenburg, in maatschap met zijn vrouw Jannie. Het bedrijf is een van de deelnemers van Koeien en Kansen: op zijn land wordt de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de mest- en milieuwetgeving getest. Sinds 2016 experimenteert hij met een bedrijfseigen stikstofnorm.

Wat is de BES-pilot?

“Net als de BEX en de KringloopWijzer is het een manier om te experimenteren met bemesting. Eerder was er al een proef met BEP, over de kilo’s fosfaat per hectare. In deze pilot mag ik veel meer stikstof uit drijfmest uitrijden, het aantal kilo’s wordt wel geminderd in het gebruik van kunstmest.”
Artikel gaat verder onder de foto.

Melkveehouder Kees van Wijk kan dankzij zijn deelname aan de BES-pilot veel meer drijfmest op zijn land uitrijden. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Melkveehouder Kees van Wijk kan dankzij zijn deelname aan de BES-pilot veel meer drijfmest op zijn land uitrijden. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Waarom heeft u zich aangemeld voor de BES-pilot?

“De grond hier in de Betuwe is heel zware klei. We hebben veel last van fixatie. Het fosfaat in de bodem is moeilijk opneembaar. Alle fosfaat die ik op m’n land mag uitrijden heb ik dus hard nodig. Door de stikstofbeperking van drijfmest kan dat niet. Nu ik gebruik maak van BES kan dat wel.”

‘Ik heb 1.300 kuub meer drijfmest uitgereden’

Hoe bevalt het?

“Prima! Ik heb het afgelopen jaar 1.300 kuub meer drijfmest uitgereden. Per hectare kan ik nu die 100 kilo fosfaat kwijt, omdat de maximale hoeveelheid stikstof op 355 kilo ligt. Totaal ligt de norm op 385 kilo per hectare. De bodem profiteert ervan. Het gras is goed van kwaliteit en structuur. Ook de andere vier boeren die met deze proef meedoen zijn heel positief: we bespreken de vorderingen regelmatig. Het liefste zou ik zelfs helemaal geen gebruik meer maken van kunstmest. Voor mijn gevoel is dierlijke mest beter voor de vruchtbaarheid door de aanwezigheid van organische stoffen. Dat wetenschappers denken dat kunstmest beter is, geloof ik niet helemaal.”

Waar moet je rekening mee houden?

“Bij het uitrijden van drijfmest komt er meer ammoniak vrij; om dat in te perken wordt de mest vermengd met water. In het voorjaar is de verhouding 50/50, later in het jaar zit er minder water bij. Dat kan heel eenvoudig, omdat ik altijd met sleepslangen werk. Het uitrijden van drijfmest is duurder, maar ik bespaar op de kosten van de afvoer van dierlijke mest en de inkoop van kunstmest. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het weer. Ik bemest vooral op druilerige dagen. Als het te droog is spoelen veel mineralen af: dat is natuurlijk zonde. Ik hou het weer goed in de gaten; als er later op de dag een bui aankomt, ga ik het land op.”

Is het aan te raden om met BES te gaan werken?

“Jazeker, ik heb er veel profijt van. Deze zomer zag ik dat mijn grasopbrengst beter was dan die van de buurman. Hij boert op dezelfde soort grond. Maar misschien komt dat ook door het feit dat ik al jaren gebruik maak van sleepslangen in plaats van een zware giertank. In ieder geval gaat dit prima.”

Symposium Kunstmest of Dierlijke mest?

Op de hoogte blijven van de mogelijke gevolgen over vervangen van drijfmest door kunstmest? Boerderij organiseert dinsdag 28 november, in samenwerking met de stichting Mesdag Zuivelfonds, het Symposium Kunstmest of Dierlijke mest? Meld u hier aan voor het symposium.

Tijdens dit symposium presenteert onderzoeker Herman de Boer onder meer een toelichting op zijn onderzoek voor het Mesdag Zuivelfonds. Het programma begint om 13.00 uur in de Wageningsche Berg en is als volgt:

 • Opening door Martin Scholten, directeur Animal Science Group van Wageningen UR en Jan Vullings, hoofdredacteur van Boerderij;
 • Herman de Boer, het onderzoek en onderbouwing van de resultaten;
 • Lubbert van Dellen van het MesdagFonds over de vertaling van de resultaten naar de praktijk;
 • Winfried Raijmakers van kunstmestfabrikant Yara gaat in op efficiënter gebruik van kunstmest;
 • Klaas de Jong, COO van Royal A-Ware, gaat in op de betekenis van het rapport voor melkveehouders;
 • Plenaire discussie en afsluitende borrel.

Laatste reacties

 • John*

  is er ook al iets bekend van de uitspoeling?

 • John ik zou zeggen meld je aan en ga het horen dinsdag

 • veelust

  Als het droog is spoelen veel mineralen af. ???

 • farmerbn

  Als je geen (kunst)mest koopt en de aangevoerde mineralen van mengvoer afvoert via melk en vee dan ben je schoon bezig. Lijkt dan wel wat op minas. Hoe simpel kan het zijn? Zo kun je wel 3,5 gve per ha houden (100 kuub per ha mest).

 • veldk

  dat is toch wat een ieder wil!! desnoods met het scheiden van de mest voor wat specifieke toediening waar nodig. kunstmest eruit is sowiso een goede zaak

 • koestal

  net alsof kunstmeststrooien een hobby van de boeren is ,het moet ook nog betaald worden,een boer kan er ook beter van op vakantie gaan ! doen burgers ook !

 • mtseshuis

  Dat is nou precies wat elke melkveehouder met voldoende grond wil: minder kunstmest en hogere drijfmestgift, ga me er maar eens in verdiepen...

 • koestal

  Alleen het staatsbedrijf DSM wil en moet kunstmest verkopen,ze waren ook verplicht miljoenen kuubs aardgas hiervoor te gebruiken. Dus de regels bij de boer waren hierop aangepast.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.