Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Rest zuivel volgt Cono’s verbod voedingsvet nog niet

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft besloten het voorbeeld van Cono om voedingsvet in rantsoenen te verbieden, nog niet te volgen.

De NZO wil eerst nader onderzoek doen naar de effecten van voedervetten op bijvoorbeeld de kaaskwaliteit. Dit gebeurt in overleg met de veevoerindustrie (Nevedi). Veevoerdeskundigen zullen samen met voedingsspecialisten hun kennis bundelen en nagaan wat voedervet doet met de vetzuren in melk. Aan een praktijkproef wordt nu nog niet gedacht, aldus Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Leveranciers voedingsvetten: verbod Cono voorbarig

De leveranciers van voedingsvetten vinden het verbod van Cono voorbarig. Het totale rantsoen heeft volgens hen meer invloed op de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren in melk dan de paar ons voedingsvetten die een koe per dag bijgevoerd krijgt. Aan de andere kant hebben de leveranciers ook wel begrip voor de voorzichtigheid van de kaasproducent. Met de marktpositie op basis van kwaliteitskaas wil het bedrijf begrijpelijk geen risico nemen. Cono legde in 2011 al eerder een verbod op het voeren van tarwegistconcentraat op omdat dit de smaak van de kaas negatief beïnvloedde.

De kaasmaker heeft eerder dit jaar op kleine schaal een proef met melkmonsters gedaan naar de effecten van voedingsvetten toen bleek dat het gebruik een vlucht nam. De uitslagen daarvan waren niet geruststellend. Cono wil nu eerst alle lopende onderzoeken binnen en buiten de organisatie afwachten voor er een definitief besluit wordt genomen.

Laatste reacties

 • JanF

  Weg met palmvetten uit het melkvee rantsoen. Zorg maar op een andere manier voor een goede energiebalans. Palmvetten verstoren de hormonale balans in het dier en worden bovendien gewonnen in ecologisch kwetsbare gebieden, zoals de indonesische archipel. Stop ermee.

 • eg wel

  Vandaag of morgen pikken actieclubs dit op. Er zal gescandeerd worden dat melkkoeien volgepropt worden met schadelijk vet. Het weidemelk-verhaal (dat 10 keer meer kost) wordt hiermee teniet gedaan. En dat allemaal voor een klein beetje meer winst. Ik zou denken dat de ruim 40 cent nu niet direct aanleiding geeft om het product melk onderuit te halen.
  Met JanF eens, STOP ER MEE!!

 • Jan Mark

  Cono had vanaf het begin beter met open kaart kunnen spelen: we doen het omdat de consument daar meerwaarde in kan zien. Nu komt er een welles/nietes discussie op gang die vroeg of laat door mensen buiten de sector wordt opgepakt. En dan begint wakker dier weer opnieuw.

 • hansvanbergen

  Lekker slim eg wel om Jan Fuitema na te tetteren. Zo zie je maar hoe de propaganda machine werkt. Die vetten zijn veelal afvalprodukten uit de voedingsmiddelen industrie en niet zuiver genoeg en ongeschikt voor humane consumptie. Dus dat heeft niks met kwetsbare natuurgebieden te maken. Daarnaast welk deel van de wereld is geen kwetsbaar natuurgebied?

 • eg wel

  Gebruiker van vet Hans??
  Het maakt niet uit waar de vetten vandaan komen, maar hoe het ge(mis)bruikt gaat worden door actie groepen.
  Lekker blijven schreeuwen Hans en vooral opkomen voor je eigen belangen.

 • deB.


  En weer wordt van binnenuit de sector, de kwade geest gevoedt!

  Stop is met die onzin....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.