De onderzoeksinstelling vervangt de huidige twee lijnen, omdat die niet meer voldoen aan de huidige normen. – Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Vlaams instituut Ilvo bouwt nieuwe testlijn voor veevoeders

Het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) start dit jaar nog met de bouw van een nieuwe testlijn voor veevoeders, een ‘Feed Pilot’ in Melle (B). ​Het gaat om productie van precisieproefvoeders.

Het onderzoekscentrum vervangt de huidige twee testlijnen door één ultramoderne onderzoekslijn om zo onderzoek te doen naar de verwerking van nevenstromen uit nieuwe fermentatieproducties, zoals bijvoorbeeld microbieel eiwit.

Ilvo heeft sinds lang een unieke onderzoekslijn waar de efficiëntie, duurzaamheid en gezondheid van nieuw samengestelde veevoeders getest kunnen worden. De onderzoeksinstelling vervangt de huidige twee lijnen, omdat die niet meer voldoen aan de huidige normen. Bovendien neemt de vraag naar expertise voor de verwerking van nevenstromen uit nieuwe fermentatieproducties in veevoeders toe.

Meer specifiek gaat het over hoogwaardige moleculen uit fermentoren zoals bijvoorbeeld microbieel eiwit. De reststormen zijn een potentieel ingrediënt voor nieuw samengestelde diervoeders, maar vragen eerst nog heel wat onderzoek.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Productie voor kleine batches wordt makkelijker

“De brede ondersteuning van dit project vanuit Vlaamse, Europese en internationale kanalen heeft ongetwijfeld te maken met die groeiende nood aan onderzoek naar het nuttig gebruik van nieuwe eiwit- en reststromen. In dit onderzoeksdomein ligt de focus logischerwijze op een toegenomen circulariteit en op positieve impact op milieu, klimaat en dierenwelzijn”, vertelt Sam Millet, expert voederonderzoek bij Ilvo.

De nieuwe Feed Pilot omvat zowel een grote als een kleine productie-eenheid en een opslagloods. Dankzij de kleine testlijn wordt het maken van kleinere batches voor meer experimentele zaken makkelijker. Denk aan bijvoorbeeld de productie van slechts 100 kilo pluimveevoeder dat gericht is op een specifiek verteringsonderzoek.

Beheer
WP Admin