Rundveehouderij

Achtergrond 24 reactieslaatste update:30 aug 2016

Spotprijs komende maanden structureel boven fabrieksprijs

Terwijl de fabrieksprijzen voor melk met kleine stapjes omhoog gaan, lijken op de spotmarkt de bomen al weer tot in de hemel te reiken. FrieslandCampina plust €1,25 naar €26,25. De spotmarkt pluste vorige week met €2 per 100 kilo naar €32,50.

Veel melkveehouders zien deze ontwikkeling met gemengde gevoelens aan. Terwijl het bedrag op hun melkgeldafrekening met kleine stapjes de betere kant op beweegt, plust de spotmarkt met €6 of €7 per maand naar voor hen onbereikbare niveaus. In de komende periode blijft dat zo.

Zuivelbedrijven kunnen vanwege eerder afgesloten en langlopende contracten niet zomaar omhoog met de uitbetaalprijzen. De verwerker die sterk in de foliekaas en de room zit, kan mooie stappen omhoog zetten, maar hij zich dus niet voor lange tijd heeft vastgelegd. Wie een breder gespreid palet aan producten heeft, of nauwelijks in de verse kaas en room actief is, moet meer geduld hebben. De zuivelmarkt gaat omhoog, maar niet over de hele linie en in een heel ander tempo dan de spotmarkt.

Met een afnemende melkaanvoer, zoals nu in vrijwel heel Europa, en met een weer aantrekkende markt, neemt de druk op de spotmarkt alleen maar verder toe. Zuivelbedrijven die het kunnen, nemen de situatie op de markt nu te baat en proberen extra melk van buiten het bedrijf bij te kopen, om room of kaas bij te produceren. De roomprijs beweegt zich richting de €5 per kilo en foliekaas wordt verkocht voor €3,40 of meer per kilo.

Van die situatie moet worden geprofiteerd. Met de extra melkaanvoer van buiten het eigen bedrijf kan extra product worden gemaakt en winst worden gepakt die er anders niet is, zelfs als voor de melk meer wordt betaald dan de eigen leden krijgen.

Bijkoopverbod

Er zijn ook coöperaties die hebben laten vastleggen dat hun fabrieken op de spotmarkt geen melk mogen bijkopen tegen prijzen die hoger zijn dan aan de leden wordt betaald. Dat lijkt een begrijpelijke stap, maar het ontneemt deze producenten ook de mogelijkheid om iets extra bij te verdienen, waar de leden uiteindelijk ook van profiteren. Onder meer het Duitse DMK zit in deze situatie; al zijn er mouwen te passen aan een bijkoopverbod, bijvoorbeeld door de melk in losse componenten bij te kopen.

Feit blijft dat verwerkers, mede onder druk van leden, hun best zullen blijven doen om winstkansen te pakken op een qua aanvoer krappe markt. Hierdoor zal het verschil tussen spotmelkprijs en ledenmelkprijs verder oplopen. Al is het verklaarbaar, het wringt.

Laatste reacties

 • deB.


  Leden afschepen met een kleine verhoging, onder het mom van langlopende contracten!!
  En wel zo veel mogelijk 30+ bij kopen op spotmarkt, schandalig!

 • winden

  En daar dan weer een hogere nabetaling voor krijgen is ook niet verkeerd. Neem aan dat jij niet zomaar meer melk kan leveren. En als ze aan die extra bij koop melk geld verdienen komt dat vanzelf terug. En je moet het willen voor de spotmarkt. Januari jl. Nog €16.5 f ranko fabriek. Transport gaat er dus nog van af.

 • familiebeldman1

  Typisch stukje van de boerderij. Lees goed de tabel. Is nu hooguit 4 maand hoger geweest als de garantie prijs in 21 maand. En ook nog zonder de winstuitkering. Al met al sensatie stukje.

 • Fryslanboppe

  De spotmarkt reageert direct op de daling en stijging als je het gemiddelde van de spotmarkt neemt over het 1 jaar en de fabrieks prijs hoe groot is dan het verschil?

 • Insp.

  Typisch weer een sensatie artikel van Klaas Vd Horst.

 • Bennie Stevelink

  Kijk eens naar de grafiek. Je ziet toch in één oogopslag dat de blauwe lijn gemiddeld ver onder de rode loopt. Of de blauwe lijn er nu een paar maanden bovenuit komt maakt toch niets uit, het gaat om het gemiddelde.

 • koestal

  veuls te weinig,daar kan de schoorsteen niet van roken

 • HJ O R

  Ben blij dat ik niet structureel de spotmarktprijs beur.

 • Zuperboer

  Hup allemaal naar de spotmarkt!

 • Peerke1

  Alles zal goe kommen en den Tiet zal het leren.

 • Farmer4life2

  Belachelijk dat alle risico's bij de boer liggen...

 • rub2

  Och och.... er zijn vast een aantal veehouders gevoelig voor dit soort berichten, wat is nu de strekking van dit stukje journalistiek klaas? En als de fabrieksprijs zakt zakt de spotmarkt harder. Kortom niet bepaald hogere wiskunde......

  Spotmarkt reageert sneller op alles, je kan je hier druk om maken maar je kan je energie beter aan iets anders besteden....

 • Fryslanboppe

  Helemaal mee eens rub2

 • alco1

  Het zegt in ieder geval wel dat er een tendens naar boven is.

 • MarkvIngen

  Laten we blij zijn dat de tendens naar betere prijzen is en ons niet door een spotmarkt(korte termijn) gek laten maken
  hopelijk gaat de melkprijs strctueel langzaam om hoog
  als het te hard gaat ,gaat de nederlandse boer weer uitbreiden en is het zo weer mis!!!

 • sander oldengarm

  klaas van der horst kan wel met pensioen. geneuzel.

 • landboer

  Wat een reacties hier, waarom mogen ze dit nu weer niet schrijven? Van der Horst met pensioen? t Is misschien wel de beste redacteur die ze hebben! t Is net zoals alco schrijft een goede tendens ,als de spot op 15 zit en we beuren 30 weet je zeker dat de markt beroerd is en ze eigenlijk te veel betalen.

 • H.Grotenhuis1

  De wereldmarktprijs voor melk is sterk gerelateerd aan de ontwikkeling aan de aanbodzijde van de melk, er wordt iets minder melk geproduceerd.
  De Spotmarkt geeft de tendens aan op de korte termijn, die is gunstig.
  Het Melkprijsgarantiecertificaat van DTO geeft de bodem aan voor het komende halfjaar.

 • Mfb

  De spotmarkt is door bijvoorbeeld FrieslandCampina heel goed te beïnvloeden. Als ze willen zit deze binnen een uur weer op 20 cent

 • alco1

  Hoe dan? Mfb

 • klaas.van.der.horst1

  Van de boeren onder jullie snap ik het chagrijn goed. in bovenstaand artikel wordt gewoon aangegeven hoe de markt zich de komende maanden gaat ontwikkelen. Niks hogere wiskund, niks sensatie. Wel jammer voor de boeren dat de fabrieksprijs in veel gevallen gevoelig moet achterblijven.

 • rub2

  Nu de titel is veranderd, komt het stuk beter tot z'n recht Klaas. 😉

 • Mfb

  @ alco1 Door een paar tankauto's op de spotmarkt aan te bieden
  @ klaas van der horst : De grote partijen bepalen gewoon de spotmarktprijs. Op het moment moet deze zo hoog mogelijk zijn om het sentiment in de markt ook weer wat omhoog te krijgen.

 • Bennie Stevelink

  @Mfb, hoe hou je de spotprijs laag nadat die paar tankauto's zijn aangeboden? Er is blijkbaar bij een deel van de verwerkers meer behoefte aan melk dan dat de eigen leden/leveranciers leveren. Ik verwacht dat de spotprijs dan direct weer omhoog gaat.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.